DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
ALTIN
2.282,74
BIST
8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bilecik şube başkanı Feyzi Köse;

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bilecik şube başkanı Feyzi Köse İnönü zaferlerinin yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Köse açıklamasında düzenli ordu kurulmasıyla ve Türk Askerlerinin kahramanca yaptıkları mücadele sonucu düşmanın yenilgiye uğradığını belirterek; “Bu zafer Ankara’daki TBMM Hükümetinin Batı cephesinde düzenli ordu ile ilk zaferidir. Albay rütbesindeki İsmet İnönü Tuğgeneralliye yükselmiştir.”ifadelerini kullanarak şunları aktardı:

“EMPERYALİSTLER PİYON OLARAK YUNANLILARI KULLANMIŞLARDI”

1.Dünya savaşında dünyanın en büyük donanması ile Çanakkale’yi geçip “Hasta Adam Osmanlı”yı yok etmek, Ülkemizi parçalamak isteyen başta İngiliz-Fransız-İtalyan emperyalistleri piyon olarak Yunanlıları kullanmışlardı. Osmanlıya imzalattıkları SEVR ile ülkemizi esir alanlar, 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal ettiler. O Yunan ki; bütün Ege’yi, Batı Anadolu’yu yakıp yıkarak 6 Ocak 1921’de İnönü önlerine kadar geldiler.

“DÜZENLİ ORDU KURMAYA VE DÜŞMANA KARŞI DİK DURMAYA BAŞLADILAR”

Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün önderliğinde Ankara’da TBMM Hükümeti; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir,” “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyerek mücadeleye başladı. İlk iş olarak bir düzenli ordu kurmaya ve düşmana karşı dik durmaya başladılar. Yunanlıların bütün saldırıları püskürtüldü ve 11 Ocak 1921’de düşmanın geri çekilmesi ile 1. İnönü Zaferi kazanıldı.

“BU GÜVENLE İSTİKLAL MARŞIMIZ KABUL EDİLMİŞ, ANAYASAMIZ YAZILMIŞTIR”

Bu zafer Ankara’daki TBMM Hükümetinin Batı cephesinde düzenli ordu ile ilk zaferidir. Albay rütbesindeki İsmet İnönü Tuğgeneralliye yükselmiştir. TBMM Hükümeti içte ve dışta itibar kazanmış, Asker alma, Vergi toplama gibi konularda özgüven içinde hareket eder olmuştur. Sovyetler ile dostluk anlaşmaları imzalanmış, ve geleceğe dair güvenli TBMM Hükümeti İngilizlerin Londra konferansına davet edilip, muhatap alınmıştır. İşte bu güvenle İstiklal Marşımız kabul edilmiş, Anayasamız yazılmıştır.

11 Ocak’ta geri çekilen Yunan kuvvetleri 23 Mart 1921’de biri AfyonKarahisar, diğeri Eskişehir istikametinden iki koldan yeniden saldırdılar. Batı cephesi komutanı Tuğgeneral İsmet İnönü komutasındaki ordumuz karargahını Eskişehir’e kurarak ordumuzu İnönü bölgesinde mevzilendirdiler.

“BİLECİK İLİMİZİN HER KARIŞ TOPRAĞI BU SAVAŞLARA ŞAHİTLİK YAPTI”

Gece ve gündüz çok kanlı savaşlar oldu. Bilecik ilimizin her karış toprağı bu savaşlara şahitlik yaptı. Osmaneli-Söğüt-Pazaryeri-Bilecik-Bozüyük ve Gökpınar-Kepirler-Çakırpınar-Ahmetler-Yeniçepni-Yörükçepni-İnönü-Alibeyköy-Saraycık-Akpınar-KaraAğaç-Kandilli-Poyra-Oluklu gibi onlarca köyümüz vatan savaşı sonunda Yunan ordusu yine perişan bir halde geri çekilmeye başladı. Süvarilerimiz Yenişehir ovasında Yunanlılara büyük darbeler indirdi. Sonunda 1 Nisan günü Yunan kuvvetleri Afyon hattına çekildi.

“SİZ ORADA YALNIZ DÜŞMANI DEĞİL MİLLETİN MAKUS TALİHİNİ DE YENDİNİZ”

İşte 1 Nisan 1921’de Batı cephesi komutanı İsmetPaşa Ankara’ya TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşaya bir telgraf çekti; “DÜŞMAN BİNLERCE ÖLÜSÜYLE DOLDURDUĞU SAVAŞ MEYDANINI SİLAHLARIMIZA BIRAKMIŞTIR” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Kemal paşanın cevabı; “SİZ ORADA YALNIZ DÜŞMANI DEĞİL, MİLLETİN MAKUS TALİHİNİ DE YENDİNİZ. İSTİLA ALTINDAKİ TOPRAKLARIMIZLA BERABER BÜTÜN VATAN BUGÜN EN ÜCRA KÖŞELERİNE KADAR ZAFERİNİZİ KUTLUYOR” der…

İnönü Zaferleri; TBMM Hükümetin, Sakaryalara, Dumlupınarlara, İzmir’e götüren yolda en büyük zaferlerimizdendir. İçten ve dıştan gelen her türlü saldırı-ihanet kahraman Mehmetçiğimizin kanı ve canı pahasına zafere dönüşmüştür. Bu gün de içte ve dışta yine hain saldırılarla karşı karşıyayız.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ İLELEBET YAŞATACAĞIZ”

Bugün de başta Türk silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere, Emniyet mensuplarımız, korucularımız bütün Türk Milleti kenetlendik, Vatan savaşındayız.

Bu toprakları bize Vatan bırakan Şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, ruhları Şad olsun diyoruz. Gazilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Atatürk’ümüzün ilkelerine, devrimlerine sahip çıkarak Türkiye Cumhuriyetini ilelebet yaşatacağız. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.