DOLAR
32,5051
EURO
34,8523
ALTIN
2.440,19
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

AMBULANSLARDA DOKTOR ŞARTI KALDIRILDI

AMBULANSLARDA DOKTOR ŞARTI KALDIRILDI

Türkiye’de artık ambulanslarda doktor bulunmayacak. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla, doktor bulunması zorunlu olan acil vakaların yönlendirildiği “A1”olarak adlandırılan acil istasyonlarında da doktor zorunluluğu kaldırıldı. Türkiye Acil Tıp Derneği Genel Sekreteri Ahmet Demircan, “Doktor bulma sıkıntısı ve doktor maliyetinin yüksek olması nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildi. Ambulanslar doktorsuz kaldı. İdeal olan ambulansta bir doktor ve 2 yıllık yüksekokul mezunu ambulans ve acil bakım teknikerinin (paramedik) birlikte görev yapması” dedi.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, iki yıl önce doktor sayısının az olduğunu belirtmiş, ambulanslarda doktor bulundurma uygulamasını zamanla kaldıracaklarını, doktor yerine acil tıp teknisyenlerinin (ATT) bulundurulacağını belirtmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’ndeki değişiklikle, ağır ve acil vakaların olduğu “A1” tipi istasyon olarak adlandırılan, ambulans hizmetlerinde, “ekip içerisinde hekim bulunan” ifadesi kaldırıldı. Bu değişiklikle, ambulanslarda çalışan az sayıdaki doktor da ambulanslardan çekilmiş oldu.

Yok ya da pahalı

Acil Tıp Derneği Genel Sekreteri Ahmet Demircan, ambulansların fiilen uzun süredir doktorsuz olarak çalıştığını kaydetti. Çoğunun aile hekimliği sistemiyle birlikte geçiş yaptığını ve kalanların genelde “gönüllülük” esasıyla çalıştığını söyleyen Demircan, “Fiili durum, yönetmelik değişikliğiyle yasal zemine oturtulmuş oldu. Artık ambulanslarda çalışan son doktorlar da buralardan çekildi” dedi. Ambulanslarda bundan sonra 2 yıllık yüksekokul mezunu ambulans ve acil bakım teknikerleri ile eğitimlerini lisede alan acil tıp teknisyenlerinin bulunacağını kaydetti. Demircan, “Doktor bulma sıkıntısı ve doktor maliyetinin yüksek olması nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildi. Ambulanslar doktorsuz kaldı. İdeal olan ambulansta bir doktor ve 2 yıllık yüksekokul mezunu ambulans ve acil bakım teknikerinin birlikte görev yapması” diye konuştu.

İki yıllık meslek yüksekokulu mezunu “paramedikler” hastaneye ulaşıncaya kadar hastaya acil ilaçları ve serumları veriyor. Kalp, akciğer canlandırması yapabiliyor. Doğum eylemine müdahale edebiliyorlar. ATT’ler ise damar yolu açma, solunum yolu açma, hastayı taşıma teknikleri, kırık çıkıkları tespit etme, kanama kontrolleri, temel yaşam desteği eğitimleri alıyor.

112de-doktor-

kaynak: medyasaglik.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.