DOLAR
32,5842
EURO
34,7966
ALTIN
2.501,77
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

Akılcı İlaç Kullanımı

Tarih ve Kültür Sohbetleri: Akılcı İlaç Kullanımı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin düzenlediği Tarih ve Kültür Sohbetleri’nin konukları Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ve Bilecik İl Sağlık Müdür Yardımcısı Neslihan Urhal’dı. Gündemde 2012 yılında Sağlık Bakanlığı’nın önderliğinde başlatıulan Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı vardır.

YILMAZ: DÜNYADA İLAÇLARIN YARISINDAN FAZLASI BİLİNÇSİZ KULLANILIYOR

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, dünyada ilaçların yarıya yakınının bilinçsiz kullanıldığını belirterek “Her başımız ağrıdığında ağrı kesici kullanıyoruz. Önemli olan aslında etkeni bulmak yani baş ağrısına neden olan faktörü bulup bunu kesmek, ilacı sürekli olarak tüketmek değil.” diye konuştu.

YILMAZ: TAVSİYE ÜZERİNE İLAÇ KULLANILMAMALI

İlacın doktor tarafından yazıldıktan sonra.4-5 gün kullanılması ve geri kalanını evde saklanması ve başkalarına ikram edilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Belki ilaç size iyi gelmiştir, belki de başkasına da iyi gelecektir. Ancak kişiye özel yazılan ilaçlar başka kişilerde yine de zararlı olabilir.” dedi.

URHAL: İLAÇLAR BUZDOLABINDA SAKLANMAMALI

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Neslihan Urhal ise Türk halkının yüzde 50’sinin ilaçlarını buzdolabında sakladığını, bunun doğru bir uygulama olmadığını ve doğru saklama koşulunun oda sıcaklığı olduğunu söyledi. Urhal, en doğru uygulamanın ilaç kutusundaki talimatı dikkate almak olduğunu vurguladı.

URHAL: İLAÇLAR YARIDA KESİLMEMELİ

Urhal ilaçların önerilen süre boyunca kullanılması gerektiğini, aksi durumda hastanın kendisini iyi hissetmesine rağmen hastalığın nüksedebileceğini vurguladı. Urhal, “İlaç başka şekilde önerilmedikçe su ile alınmalı. Süresi geçmiş ilaçlar kullanılmamalı. Toplumumzda genelde ilaçların son kullanma tarihine bakılmıyor. Bu da yanlış” dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA BAŞI ÇEKİYORUZ

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkemiz antibiyotik kullanımında 42 ülke arasında birinci sıraya yerleşmiş durumda. Urhal, antibiyotiğin bilinçsiz

kullanılması nedeniyle bakterilerin ilaçlara karşı direnç kazandığını, antibiyotik direnci nedeniyle, insanlar hastalıklardan değil enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedebildiğini belirtti.

IMG_2456 IMG_2455

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.