DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

AIDS DÜNYADA AZALIRKEN TÜRKİYE’DE ARTIYOR

Dünya AIDS Gününde korkunç gerçek …

AIDS DÜNYADA AZALIRKEN TÜRKİYE’DE ARTIYOR

Yapılan araştırmalara göre, AIDS’in son yıllarda dünyada azalırken Türkiye’de ise son 10 yılda yüzde 465 oranında arttığı belirlendi. Medya Takip Ajansı Interpress’in Dünya AIDS Günü nedeniyle medyada yapmış olduğu incelemeye göre, Türkiye’de şu anda resmi rakamlara göre 14 bin 600 AIDS’li bulunurken, ilk kez 1985’te görülen HIV virüslü mevcut hastaların yüzde 78’inin erkek, yüzde 22’sinin ise kadınlardan oluştuğu tespit edildi.

Kandan bulaşma riski çok düşük …

Dünya genelinde 36.7 milyon HIV’li hasta olduğu belirlenirken, Avrupa Birliği’nde (AB) en yüksek AIDS oranının 6 bin 972 HIV’li hasta ile Letonya’da olduğu saptandı. Medyaya yılbaşından bu yana AIDS ile ilgili 9 binden fazla haber yansırken, HIV/AIDS’in kan nakli yoluyla bulaşma riskinin 1 milyon 800 binde 1 olduğu tespit edildi. Hastalığın korunmasız cinsel yolla bulaşma risk oranının ise yüzde 75 seviyelerinde olduğu anlaşıldı.

Yüzde 50’den fazla hastaya nasıl bulaştığı bilinmiyor …

Türkiye’de HIV/AIDS konusunda şeffaflık olmaması nedeniyle bu hastalığın yüzde 51.4’lük kısmındaki hastaya nasıl bulaştığı tespit edilemezken, ilk kez doktora başvuran hastalarda en çok görülen yakınmaların halsizlik, baş ağrısı, kilo kaybı ve nedeni bilinmeyen ateş olduğu görüldü. Hastalığın bulaşma yolları arasında heteroseksüel cinsel ilişki yüzde 27.2’lik oranla başı çekerken, homoseksüel ve biseksüel ilişkiyle bulaşma oranı yüzde 16.5, damar içi madde bağımlılığı ile bulaşma riskinin ise yüzde 1.9 olduğu tespit edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.