DOLAR
32,4310
EURO
34,7816
ALTIN
2.433,58
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Bağdat Büyükelçiliğinden Irak’a Seyahat Uyarısı

Bağdat Büyükelçiliğinden Irak’a Seyahat Uyarısı

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, yaptığı yazılı açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) dışındaki vilayetlere Irak vizesi olmadan giren, çalışma vizesiz ve sözleşmesiz çalışan, Irak’ta yasadışı yollarla bulunmaları durumunda gözaltına alınan, tutuklanan ve mağdur duruma düşen Türk vatandaşlarının sayısında son dönemde önemli bir artış yaşandığını belirtti.

Irak’a gelecek firmaları ve vatandaşları dikkat etmeleri gereken hususlarda uyaran Kaymakçı, şunları kaydetti:

“Irak’ın içinden geçtiği hassas koşullar nedeniyle Türk çalışanlar ve firmalar, bu ülkeye gelmeden önce vize, çalışma vizesi ve sözleşme konusunda Irak’taki Türk Diplomatik Temsilcilikleri’nden ve Türkiye’de Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri’nden güncel bilgi almalı. Vatandaşlarımızın bilgi almaları hem kendileri hem de çalıştıkları firmaların mağdur duruma düşmemesi açısından son derece önemlidir.”

MÜHÜRLERE DİKKAT

Habur ve İbrahim Halil sınır kapılarında pasaportlara tatbik edilen giriş mührünün, sadece IKBY kontrolündeki Erbil, Duhok ve Süleymaniye’de geçerli olduğunu bildiren Kaymakçı, “Bu giriş mührü, Irak vizesi değildir. Bu mühür, Irak’ın diğer 15 vilayetine giriş hakkı veriyor. Irak büyükelçiliği ve başkonsolosluklarından önceden vize almadıysanız ülkenin diğer vilayetlerine geçmeyiniz” uyarısında bulundu.

Kaymakçı, Kürt bölgesinin pasaportlara vurduğu mühürle Irak’ın diğer 15 vilayetine hava veya karayoluyla geçenlerin, ülkeye vizesiz veya yasadışı gelme durumuna düştüğünü aktararak, böyle durumlarda vatandaşların vize ihlali suçu nedeniyle 3 gün ila 3 ay arasında hapis cezasıyla karşılaşması, 400 dolar para cezasına çarptırılması ve bilahare sınır dışı edilmesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Irak’ın Erbil, Duhok ve Süleymaniye dışındaki diğer bölgelerine gideceklerin mutlaka vize alması gerektiğini ifade eden Kaymakçı, şöyle devam etti:

“Böyle bir durumda vatandaşlarımızın Irak Büyükelçiliği veya İstanbul ile Gaziantep’teki Irak başkonsolosluklarından vize almaları gerekiyor. Ayrıca Bağdat, Basra, Necef ve Musul havalimanlarından Irak’ın tüm vilayetlerinde geçerli Irak vizesi almaları mümkündür.”

Kaymakçı, Erbil, Duhok ve Süleymaniye’de fazla kalacakların, çalışma vizesi ve ikamet kartını almak için 15 gün içerisinde gerekli belgelerle IKBY makamlarına başvurmaları gerektiğini belirtti.

Büyükelçi Faruk Kaymakçı, açıklamasında dikkat edilmesi gereken diğer hususları şöyle sıraladı:
“Irak’a çalışmaya gitmeden önce işvereninizle yaptığınız iş sözleşmesini (hizmet akdini) Türkiye’de Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine veya Hizmet Merkezlerine onaylatmanız, ücret, çalışma koşulları, sosyal güvenlik konularında mağduriyet yaşamamanız için büyük önem arz ediyor.

Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için Irak’a gelmeden önce çalışma vizelerini işverenleri kanalıyla Irak Büyükelçiliği veya Irak başkonsolosluklarından almaları gerekmektedir.

Irak’ta işçi ile işveren arasında doğan çeşitli uyuşmazlıklarda ya da maaş gecikmesi, ödenmemesi gibi durumlarda birçok vatandaşımız, mağdur ve yasadışı duruma düşebilmekte ve yasal çerçevede hak talebinde bulunamamaktadır. Bu amaçla kullanılabilecek örnek iş sözleşmeleri (hizmet akitleri), İl Müdürlüklerinden veya İŞKUR internet sitesinden temin edilebilmektedir. Pasaportunuzu, nüfus cüzdanınızı ve IKBY’de almışsanız ikamet kartınızı kimseye rehin vermeyiniz.”

kaynak:Trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.