DOLAR
32,3695
EURO
35,0258
ALTIN
2.325,72
BIST
9.120,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
20°C

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir sağlık sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır.

Tütün, kullanıcılarının yaklaşık yarısını öldüren bir üründür ve ortalama 15 yıl kadar erken ölüme yol açmaktadır. Halen dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesi sigara kullanımı nedeniyle olmaktadır. Yılda 5,4 milyon kişi sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden ölmektedir. Acil önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısı 8 milyonu geçecektir. Benzer şekilde Türkiye’de her 6 dakikada bir kişi, günde 275, yılda ise en az 100,000 kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir.

Sigara dumanında şu ana kadar 4000 den fazla kimyasal madde bulunmuştur. Bunların içinde en iyi bilinen ve en tehlikelileri Karbonmonoksit, Nikotin, Arsenik, Siyanür, Kadmiyum, Radyoaktif Polonyum210, Akrolein, Aseton, Benzpiren,Toluen ve Katrandır.

Örnek olarak Karbonmonoksit: Arabaların egzoz gazının aynısıdır, kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır.Nikotin, Kokain ve Morfin kadar bağımlılık yapar. Kan basıncını (tansiyon) ve kalp hızını arttırır. Karbonmonoksit ile birlikte koroner arter hastalığı ve beyin damar hastalığına yol açar. Radyoaktif Polonyum, yaydığı alfa ışınları ile kanser yapar. Katran, kanserojen (kanser yapıcı) olup, bronşlarda birikerek, akciğer kanseri, amfizem ve kronik bronşit yapar.

Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak ta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir.

9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir.

SİGARAYI BIRAKMADA SİZE YARDIMCI OLACAK İLAÇLARI DOKTORUNUZA DANIŞIN

Son yıllarda geliştirilen ilaçlarla beyindeki nikotine bağımlı alanları düzeltmek ve sigarayı bıraktıktan sonraki eksiklik belirtilerini yok etmek mümkündür. Nikotin bantları ve nikotin sakızları da kanda nikotin düzeyini yükselterek nikotin yoksunluğuna bağlı belirtileri azaltabilir. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Nikotin yoksunluk belirtileri olan huzursuzluk, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü, depresyon ve büyük bir sigara içme arzusu bu dönemde ortaya çıkabilir. Bu durumların geçici olduğunu ve 3-4 hafta içinde azalarak ortadan kalkacağını bilmek önemlidir. Bu dönemde aktif olmak, kafeinden uzak durmak, sigarayı akla getirecek ortamlarda bulunmamak, sakız çiğnemek, kuruyemiş yemek bu dönemi kolay atlatmaya yardımcı olacaktır. İlimizde ve tüm illerde sigarayı bırakma polikliniklerinde ilgili uzmanlar tarafından gerekli tüm hizmetler verilmektedir. Ayrıca Alo 171 sigara bırakma danışma hattından da yardım alınabilir.

SİGARAYI BIRAKMANIN FAYDALARI


*Yaşamınıza yıllar katar (içilen her bir sigara 15 dakika ömrünüzü azaltır).
*Akciğer kanseri, amfizem, bronşit ve kalp krizi riskiniz azalır.
*Sigara öksürüğü azalır ve kaybolur.
*Spor yaparken kendinizi daha dinç ve enerjik hissedersiniz.
*Dayanıklılığınız artar.
*Sigaranın neden olduğu baş ve mide ağrıları kesilir.
*Körelen koku alma duyusu yeniden gelişir.
*Yemeklerin lezzetini yeniden tam olarak alırsınız.
*Dumansız odalarda yaşarsınız.
*Nefesiniz sigara kokmaz.
*Harcayacak daha fazla paranız olur.
*Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekelere veda edersiniz.
*Elbise ve mobilyalarınızdaki sigara yanıklarından kurtulursunuz.
*Yakınlarınıza iyi örnek olursunuz.
*İradenizin gücünü kanıtlamış olursunuz.
Kurum olarak mevcut ve gelecek nesillerin sağlığının korunmasına yönelik hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere tüm halkımızdan tütün kontrolü yasa ve kurallarına uymasını ve sahip çıkmasını temenni ediyor; tütün ürünlerine bağımlılığı devam eden vatandaşlarımızın da öncelikle çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize karşı sorumluluk duyma hassasiyetiyle 9 Şubat 2014 Dünya Sigarayı Bırakma Gününü milat kabul ederek Dumansız Hava Sahası’na dâhil olmalarını arzu ediyorum.

İyilik ve esenlik dileklerimle.

Dr. Yasin YILMAZ
İl Sağlık Müdürü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.