DOLAR
32,1756
EURO
35,0013
ALTIN
2.500,23
BIST
11.067,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
30°C
Bilecik
30°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

741. Söğüt Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliğinde EYBİLDER Konferans Düzenledi

Osmanlı Beyliği’nin ilk dönemlerine beşiklik etmiş olan Söğüt’te Büyük Atamız Ertuğrul Gazi’nin huzurunda, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla, Bilecik Valiliği himayesinde, Söğüt Kaymakamlığı ve Söğüt Belediye Başkanlığınca bu yıl 9-10-11 Eylül’de, düzenlenen 741. Söğüt Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenlikleri’nde EYBİLDER Eskişehir’de Yaşayan Bilecikliler Derneği olarak Kıl Çadırımızı kurup çeşitli etkinlik ve ikramlarla misafirlerle buluştu.

9 Eylül 741. Söğüt Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliğin birinci gecesinde hazırlanan çadırda Söğüt ve Kayı Aşiret konulu konferans düzenlendi.

Konferansa A.Ü. Edebiyat Fakültesi Dekanı, halen A.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ ABD, Osmanlı Kurumları ve Medeniyetleri Bilim Dalında öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer DOĞAN, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakın Çağ Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Refik ARIKAN, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakın Çağ Ana Bilim Dalı başkanı Doç. Dr. Halim Demiryürek katıldı.

Prof. Dr. Muzaffer DOĞAN, Ertuğrul Gazinin Söğüt’e yerleşiminden sonra ve Osmanlı döneminde Kayı aşiretindeki Türkmen, Yörük aile yapısı ve o dönemdeki sosyal yaşamın nasıl oluştuğu hakkına bilgiler verdi, Doç. Dr. Refik ARIKAN, Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi dönemlerinde Söğüt’ten Domaniç yaylalarına göç yolları ve güzergahları ve neden bu güzergahların seçildiği ve oradaki yaşam hakkında bilgiler verdi,

Doç. Dr. Halim Demiryürek ise II. Abdülhamit döneminde Bilecik-Söğüt bölgesine (Ertuğrul Sancağı) yapılan yatırımların, açılan okulların, kurulan fabrikaların ne amaçlarla ve ne sebeplerden ötürü yapıldığını, bu yatırım reformlarının halk ve yaşam üzerine etkileri ve yansımaları nelerdir konulusohbet gerçekleştiririldi.. Söyleşi tarzında geçen konferanslarını tüm konuklar yakın ilgi ve içtenlikle dinlediler.

Konferans sonrası soru cevap kısmına geçildiğinde dinleyiciler ve hocalar arasında sıcak ve samimi bir ortam oluştu. Prof. Dr. Muzaffer DOĞAN, Doç. Dr. Refik ARIKAN ve Doç. Dr. Halim Demiryürek böyle önemli bir etkinlikte kıl çadırda konferans vermenin memnuniyetini belirtirken Eskişehir’de Yaşayan Bilecikliler Dernek Başkanı Davut MÜLAYİM ise Ertuğrul Gazi dedemizin manevi şahsiyetinde 741. Söğüt kuruluş günlerini tebrik ediyorum. Mete Han’dan bu tarafa kurulmuş, bilinen 16 büyük Türk devletimizi ve günümüz Cumhuriyet’imizi, Tüm şehitlerimizi, ve Gazilerimizi şükranla, minnetle ve saygıyla selamlıyorum. Vatanımız ve milletimiz kıyamete kadar daim ve kaim olsun, Toyumuz Toylansın, Boyumuz Boylansın, Dualarımız Kabul Olsun deyip, bir sonraki sene yapılacak şenliklerde görüşmek ümidiyle diyerek, konferansa katılan hocalara ve çadırımızı onurlandıran misafirlere ve dinleyicilere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.