DOLAR
32,4730
EURO
34,9255
ALTIN
2.435,25
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

736. Ertuğrul Gazi’yi anma ve Söğüt Şenliklerinin 2.günü

Bilecik’in Söğüt İlçesinde bu yıl 736.sı düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi anma ve Söğüt Şenliklerinin ikinci gününde yörükler karşılandı.

Hükumet Konağı Önünde toplanan yörük obalarını,dernekleri ve konfederasyonları Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Vali Yardımcısı ve Söğüt Kaymakam Vekili Burhan Terzioğlu’nun karşıladı.Daha sonra yörük obaları,dernek ve konfederasyonlar yürüyerek protokol üyelerini selamlayarak çember oluşturdu.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasına geçildiği esnada ses sisteminde aksaklık medyana geldi. Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu yaşanan aksaklığın ardından ses sisteminin başında bulunan görevlilerle görüştü.

Her kurumun ve her eline fotoğraf makinesini alanın meydana geldiği şenliklerde organizasyon görevlileri ile görevini tam anlamıyla yerine getiremeyen basın mensupları arasında kısa süreli de olsa gerginlik yaşandı.

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu Hükumet Konağı önünde yaptığı konuşmada Söğüt’ün Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek, ”Büyük Ecdad Ertuğrul Gazi Han mahiyeti ile birlikte Sultan Alaeddin Keykubat ile birlikte katıldıkları Sultan Hisarı savaşından sonra ileri harekatına devam ederek Söğüt ve Domaniç bölgelerini de alarak Anadolu Selçuklu himayesine sokunca; Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat Ertuğrul Gazi Han’a Söğüt’ü kışlak, Domaniç bölgesini de yazlık olarak vermiştir. Ertuğrul Gazi ve yanındaki Alperenleri buraya yerleştirdikten sonra Bizans üzerine akınlara başlamışlar ve topraklarını genişletmişlerdir. 1281 yılında Ertuğrul Gazi vefat etmiş ve beyliğin başına kurultay kararı ile küçük oğlu Kara Osman Bey geçmiştir. Bundan sonra Osmanlılar her geçen gün fetihlerine yenilerini ekleyerek Büyük Cihan Devlet-i Ali Osman-ı kurmuşlardır. Ertuğrul Gazi’nin ölümünden sonra Kayı Boyuna mensup Karakeçili aşireti ve diğer Türkmen boyları her yıl ayın 2’inci Pazar günü Söğüt’e gelerek Ertuğrul Gazi’yi anma törenlerini düzenlemişler ve türbesi yanında törenlere katılanlara şifalı pilav ikram etmişlerdir. Bu yıl 736.sını yaptığımız bu törenler bizim ve yüce Türk Milleti için ayrı bir önem arz etmektedir. Bizler burada Büyük Türk Ertuğrul Gazi Bey’in bekçileri ve siz büyük Türk Milletinin mümtaz temsilcileri bizlere bu cennet yurdu vatan bırakmak için kanlarını, canlarını feda etmekten çekinmeyen bu ecdada vefa borcumuzu bir nebze olsun ödeyebilmek ve Söğüt’e başlayan diriliş ruhunu tutabilmek buranın ulvi atmosferinden feyiz alabilmek adına bir kez daha Söğüt’e buluşmanın hazzını yaşıyoruz.” diye konuştu.

Aydoğdu’nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Yardımcısı ve Söğüt Kaymakam Vekili Burhan Terzioğlu, Ertuğrul Gazi’nin Şeyh Edebali’nin Dursun Fakih’in, Osman Gazi’nin ve Hayme Ana’nın dolaştığı at koşturup kılıç salladığı topraklarda onları anmak, onlara layık torunlar olmak düşüncesiyle Söğüt’te bir araya gelindiğini kaydederek, ”Osmanlı İmparatorluğu asırlar boyunca adalet ve şefkatle, insanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan herkese hizmet etmiştir. Nerede mazlum, mağdur, yardıma muhtaç insan varsa oraya elini uzatıp o insanlara karşılıksız yardım etmiş, hakim olduğu topraklara adaletle hükmetmiştir. 7 asır olduğu gibi aynı ruh, inanç, aynı ortak duygularla onların bıraktığı vatana sahip çıkması ve onu geliştirme azmiyle onların huzurundayız. Atalarımızın bize bıraktığı cesareti, azmi mücadele etme şevkini yine onların miras bıraktığı iman ideal ve vatan sevgisiyle birleştirerek dahili ve harici düşmanlarımıza bir kez daha en güzel dersi veriyoruz. Ertuğrul Gazi’den bu yana tarih boyunca birçok badireler atlatan çetin mücadeleler vermek zorunda kalan millerimiz, birlik ve beraberliğini her zaman koruyacağını, bu aziz vatana canı pahasına sahip çıkacağını her vesile ile ispatlamışlardır. Şenliğimize gelen, hiç bitmeyen bir sevgiyle saygıyla ve sadakatle beyleri Ertuğrul Gazi’ye bağlılıklarını göstermek, kabrini ziyaret etmek ve onun türbedarı olan Söğütlülere teşekkür etmek için kilometrelere aldırmadan buraya koşan asil ruhlu Yörük- Türkmen kardeşlerimize, Ertuğrul Gazi’yi sevenlere ve tüm konuklarımıza teşekkür ediyoruz. Bu şenliğin hazırlanmasında gece gündüz demeden çalışan, hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan bütün mesai arkadaşlarıma, bizi çalışmalarıyla yalnız bırakmayan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, özellikle şenliğimizin her aşamasında büyük desteğini aldığımız Sayın Valimiz Tahir Büyükakın’a teşekkürü bir borç biliyorum. “ Maharet güzeli görebilmektir, sevmenin sırrına erebilmektir, cihan alem herkes bilsin ki, en büyük ibadet sevebilmektir” diyen Yunus Emre’nin düsturuyla bir imparatorluğun kurulduğu bu topraklarda 736’ncısını kutladığımız Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenliklerinin ülkemizin birliğine, dirliğine, insanlarımızın huzuruna, mutluluğuna katkıda bulunmasını; tarihimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi genç nesillere ulaştırabilmemize vesile olmasını diliyorum. Başta Ertuğrul Gazi atamız olmak üzere yine aynı ruhla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Terzioğlu’nun konuşmasının ardından yörüklerin ve konfederasyon başkanlarının hoş bulduk konuşmaları esnasında törene katılan vatandaşlar arasında bir anlık gerginlik sonucu sözlü münakaşa çıksa da emniyet mensupları olayın büyümesine engel oldu.

Akabinde protokol üyelerinin yörük obaları temsilcilerine anı tabağı verdiği program Bilecik Valisi Tahir Büyükakın’ın konuşmasıyla devam etti.

Vali Büyükakın şöyle konuştu:

Bu toyun ev sahibi, bu toyun ilk sahibidir. Ertuğrul Gazi Hazretleridir. Her yıl olduğu gibi bu yılda Ertuğrul tahtında, Şeyh Edebali’nin manevi ikliminde bizleri buluşturan mevlamıza hamd olsun. 736 yıl sonra bugün Söğüt’te Toy kurabiliyorsak, şüphesiz bu atılamayanın paklığından zaman ve mekan üstü bin nurdan besleniyor oluşundandır. Allah bu nuru üstümüzden eksik etmesin. Gözlerimizi bu nuru görmez etmesin. Ne diyordu Ertuğrul Gazi, Osmangazi; Bak! Oğul beni kır, Şeyh Edebali’yi kırma. O bizim boyumuzun ışığıdır. Terazisi dirhem şaşmaz. Bana karşı gel, ona karşı gelme. Bana karşı gelirsen, üzülür incinirim. Ona karşı gelirsen gözlerim sana bakmaz, baksa da görmez olur. Sözümüz Edebali için değil senceğiz içindir. Benim dediklerimi vasiyetim say. İşte bu vaziyet işte bu iman ve irfan nurundan beslenen bu ruh bizi biz yapan Söğüt ruhudur. 400 çadırla geldiğimiz bu yurdu 7 iklime hükmeden adil bir cihan devletine dönüştüren bir ruhtur. Başımız dara düşende hatırlanış, baba ocağına sığınış ve sonra yeniden diriliştir Söğüt. Nitekim Fetret Devrinde Söğüt’ü hatırladık. Ulu Hakan Osmanlı çınarını ayakta tutmak için Söğüt’ü hatırladı. Abdülhamit Han’ı akrabalarım dediği yiğitlerden kurulu Ertuğrul alayı korudu. Kahramanlarımızı Ertuğrul madalyasıyla onurlandırdık. Bu nedenle bir öze dönüş ve yeniden diriliştir Söğüt. Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde işgalcilere karşı 15 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hainlere karşı direniştir. Anadan, babadan, yardan, serden geçiş kutlu bir bağımsızlık mücadelesi ve kurtuluştur Söğüt. Bu ruh yaşadıkça milletimiz ve devletimiz ebediyen payidar olacak. Bu ruh yaşadıkça mazlum milletlerin hep bir umudu olacaktır. İçinden geçtiğimiz şu zor zamanlarda milletimize bu ruh can verecek, bizi bu ruh bir edecek, iri edecek ve diri edecektir. Mazlumlara bu ruh umut olacak, zalimlere bu ruh korku salacaktır. Şeyh Edebali’nin, Ertuğrul Gazi’nin toprağa ektiği bu kutlu tohum insanlık için huzur ikliminin, bereketli hasat mevsiminin müjdecisi, teminatıdır. Bugün Ertuğrul Gazi’nin makamında bu şuurla cem olduk. Bu şuur, bu cem baki kaldıkça yeryüzünde bize umutsuzluk yoktur. Bu toy bu cem var oldukça insanlık içinde umut var olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle yüzyıllardır burada toy kurulmasına vesile olan bugün aramızda olamayanları rahmetle anıyorum.

Vali Büyükakın’ın konuşmasının ardından Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları protokol üyelerini selamladı.

Halk Oyunları Ekipleri, Minikler Mehter Takımı ve Kültür Bakanlığı Mehteranının okuduğu marşların ardından Atlar, Mehteran, Bayrak Flama, Gaziler, Protokol, Yörükler ve Vatandaşlar yürüyüş düzeni aldı ve Ertuğrul Gazi Türbesine kadar mehteran eşliğinde yürüdü.

Protokol üyeleri tarafından yapılan türbe ziyaretinin ardından yemeğe geçildi.

Programın yörük çadırları ziyareti, güreş müsabakaları, cirit müsabakaları ve okçuluk gösterileri ile devam edeceği öğrenildi.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.