DOLAR
32,1898
EURO
34,9595
ALTIN
2.506,14
BIST
10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
29°C
Bilecik
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

5 Litre Ayçiçek Yağı Rafları Boşaldı

5 Litre Ayçiçek Yağı Rafları Boşaldı. Bilecik’te Vatandaşlar Marketlerdeki Ayçiçek Yağlarına Akın Etti. Ayçiçek yağında kriz yaşanacağı yönündeki haberler rafların boşalmasına neden oldu.

Türkiye’de bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada akaryakıt fiyatlarındaki artış ve Ukrayna-Rusya savaşına bağlı olarak, ayçiçek yağında kriz yaşanacağı, fiyatlarının artacağı ve market rafları dahil stokların 1,1,5 ay süre ile yetecek kadar olduğu yönündeki haberler, Bilecik’te vatandaşların marketlerdeki ayçiçek yağı raflarını boşaltmasına neden oldu.

Bilecik’te 5 Litre Ayçiçek Yağı Satışlarında Adeta Patlama Yaşandı.

Ukrayna-Rusya arasındaki savaş ve akaryakıt fiyatlarının artışına bağlı olarak, un, yağ ve şeker fiyatların artacağı yönündeki söylentiler, sosyal medya üzerinden ayçiçek yağı fiyatların marketlerde artmaya başladığı yönünde paylaşılan fotoğraf ve videolar ile haber sitelerinde yayınlanan ayçiçek yağı haberlerini takip eden vatandaşlar soluğu marketlerde aldı.

Bilecik’te Market Alışverişine Gelen Vatandaşlar 4-4,5 ve 5 lt Ayçiçek Yağı Alıp Çıktı. 

Akşam saatlerinde ziyaret ettiğimiz bir zincir markette görüştüğümüz görevliden gün içerisinde bir çok vatandaşın gelip özellikle 4, 4.5 ve 5 litre ayçiçek yağı raflarını boşalttığını öğrendik. Ardından yaşanan durumun doğruluğunu teyit etmek için, bir kaç marketi daha ziyaret ettik. Durum ziyaret ettiğimiz 5 markette de aynıydı. Hafta sonu olmasının da etkisiyle duydukları haber ve paylaşılan videoların ardından  vatandaşlar soluğu marketlerde almıştı. Hatta bazı vatandaşlar, bir kaç market gezdiklerini fiyatların değişiklik gösterdiğini ifade etti.

Ziyaret ettiğimiz 5 market içerisinden birinde ise kasiyere stok sorunu olup olmadığını sorduk ve şu an için stok sorunu olmadığı raflardaki yağların satıldıkça yerine yenilerinin eklendiğini öğrendik. 

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğinden edindiğimiz bilgiye göre, Türkiye, sıvı yağ üretimi için gerekli olan yağlı tohum ve türevlerinde ham madde bakımından yüzde 75’in üstünde dışa bağımlıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinde Ayçiçeği, Haziran-2021, Tarım Ürünleri Piyasa Raporuna göre ise, Türkiye’de gerek hızlı nüfus artışı ve gerekse kişi başına artan tüketim sonucu bitkisel yağ tüketiminde sürekli bir artış gözlendiği ve yağ üretiminin, tüketimi karşılayamadığı ve artan yağ açığını karşılamak için ithalat yoluna gidildiği belirtiliyor. Raporun devamında 2020 yılı ihracatının 2,5 bin ton, ithalatının ise 1,04 milyon ton olarak gerçekleştiği, 2021 yılı yılın ilk dört ayında ayçiçeği ihracatının 118 bin ton, ayçiçeği ithalatının ise 853 bin ton olduğu kaydedilmektedir.

Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE)’nün Ayçiçeği, Haziran-2021, Tarım Ürünleri Piyasa Raporunun genel değerlendirme bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

Türkiye’de bitkisel yağ ihtiyacı, kişi başı tüketim miktarı ve nüfus artışına paralel olarak artış göstermektedir ancak yağ ihtiyacını karşılayacak düzeyde üretim gerçekleştirilememektedir. Yurt içinde üretilen ayçiçeği ile toplam bitkisel yağ talebinin sadece bir kısmı karşılanabilmektedir. Bu nedenle; giderek artan önemli miktardaki yağ açığı, tohum ve ham yağ ithalatı yoluyla karşılanmakta olup bitkisel yağ sanayi, hammadde yönünden büyük bir kısmı dışa bağımlı durumdadır. Türkiye’de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin tondur. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır. Ortaya çıkan bu açık ithalat ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle ayçiçeği, ülkemizin önemli ithal kalemlerinden biri olup, Türkiye dünyada en büyük ithalatçı ülke konumundadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.