DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacına eşit

Sakarya’nın Serdivan ilçesindeki AK Parti Seçim İrtibat Ofisi açılışına katılan Dönmez, AK Parti’nin sadece hükümette attığı başarılı adımlarla anılmadığını, belediyecilikte de marka şehirler çıkartan bir parti olduğunu söyledi.

“En büyük keşfimiz inşallah olursa denizde olacak”

Petrol ve doğal gaz açısından da rezervlerin çok tatminkar olmadığını, toplam petrol ihtiyacının yüzde 8’inin üretilebildiğini, doğal gazda ise bu oranın yüzde 2’lerde olduğunu belirten Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yılmadan, sondaj sayımızı arttırmak suretiyle hem petrolde hem gazda küçük büyük demeden ekonomiye kazandırmanın gayreti ve çabası içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıl milli kuruluşumuz Türkiye Petrolleri yaklaşık 70 civarında sondaj gerçekleştirdi. Bu sene hem denizde hem karada onu iki katına çıkaracağız. En büyük keşfimiz inşallah denizde olacak. Fatih sondaj gemimizi bildiğiniz gibi filomuza kattık. Geçtiğimiz yıl çalışmalara başladık ekim ayında, şu anda artık kaynak noktasına ulaşmaya oldukça yaklaştık 4 bin 200-4 bin 300 metrelerdeyiz. Hedefimiz 5 bin-5 bin 500 metreler. Var mı yok mu bilgisini önce merak ediyoruz. Varsa keşfin büyüklüğü, rezervin kalitesiyle alakalı çalışmalar yapacağız. Doğu Akdeniz bu açıdan diğer keşiflerin yapılmasıyla birlikte bize ümit veren bir potansiyel içeriyor.”

Trakya’da doğal gaz bulunması

Karada hidrokarbon kaynaklarının araştırılmasının devam ettiğini anımsatan Dönmez, iki gün önce Trakya’da önemli bir keşif olduğunu söyledi.
Türkiye Petrollerinin yıllık üretimini iki katına arttıracak bir keşif olduğu bilgisini veren Dönmez, “Bu 3 milyar metreküplük rezerv bizim toplam ihtiyacımızın yanında çok ciddi bir oran olmayabilir ama şimdi bir kovanız var ve içi boş, artık orada bir bardak olmuş, birisi bir kaşık taşımış buna bakmıyoruz. Biz kovaya, bardağın dolu tarafına baktığımız gibi bakıyoruz. Bahsettiğimiz rezerv 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacına eşit. Adapazarı ölçeğinde 225 bin konut abonemiz var. Bunun üzerine 75 bin daha koyduğumuzda bir Adapazarı’nın tüketimine eş değer bir rezerv bulmuş olduk. Bunlar yetmez ama çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Doğal gazda son 15 yılda sessiz bir devrim yaşandığını kaydeden Dönmez, “2002’de sadece 5 büyükşehirde ve 50 ilçede doğal gaz kullanan ülke, bugün itibarıyla 81 il merkezinde ve 510 yerleşim merkezinde doğal gaz kullanır hale geldi. Ülke nüfusunun neredeyse 3’te 2’si doğal gaza erişebilir durumda. Bugün köylerimiz ‘Artık doğal gazı bize de getir.’ demeye başladı.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.