DOLAR
32,3638
EURO
35,0383
ALTIN
2.324,23
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

3 Yeni Bilecik Tanıtım Filmi Yayınlandı

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 3 yeni Bilecik tanıtım filmi yayınladı.

Bursa, Eskişehir ve Bilecik’te kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğini geliştirerek kalkınmaya yön veren, yerel sorunlara yine yerel odaklı çözümler sunan, kaynakların yerinde ve etkin kullanımıyla sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Bilecik’in tanıtımına yönelik yapılan 3 videoyu hem Türkçe hemde İngilizce olarak yayınladı.

İnsan Bilecik’te çok şey ister

Bilecik: Tarihe yön veren şehir, Bilecik Metristepe ve Bilecik Şeyh Edebali videoları ile Bilecik tanıtımına yönelik yapılan çalışmalarda Bilecik: Tarihe yön veren şehir videosunda Bilecik’te çeşitli görüntüler montajlanırken, ‘İnsan Bilecik’te çok şey ister. Koklamak ister, görmek ister, tatmak ister, dokunmak ister, duymak ister, başı dönsün ister, hatırlamak ister, yaşamak ister. İnsan Bilecik’te çok şey ister.” ifadelerine yer verildi.

Şeyh Edebali: Osmanlı Devletinin ilk kadısı, müftüsü ve fikir babası

Bilecik Şeyh Edebali videosunda ise, Bilecik Şeyh Edebali Türbesi ve çeşitli görüntüler montajlanırken, ”Bugün derin bir sessizliği yaşayan bu oda, bu duvarlar ve bu mekan yaklaşık 6 yy. önce dev bir imparatorluğu kuruluşunu fısıldıyordu.Bu kayalar, bu derin vadi 650 yıl boyunca hep aynı kaldı. Tıpkı türbesinin zikir odasına gömülen Osmanlı’nın fikir babası Şeyh Edebali’nin öğütleri gibi. Orhangazi Camii yakınındaki tekkesi bir zamanlar adı sonradan Devlet-i Aliyye olacak bir imparatorluğun hamurunun yoğrulmaya başladığı yerdi. Şeyh Edebali, Osmanlının ilk Padişahı Osmangazi’ye danışmanlık ve akıl hocalığı yapar. Osmangazi dini ve idari konularda sık sık Edebali’ye danışır onun cihan şuur duyarlılıkla verdiği öğütlerine sıkı sıkıya bağlı kalır.Ama yıllar sonra Osmangazi’nin bir rüyası her şeyi değiştirecektir. Rüyayı yorumlayan Şeyh Edebali, Osmangazi’ye büyük bir hükümdarlık müjdelendiğini bildirecek ve Osmanlı imparatorluğunun gerçek anlamda doğuşu başlayacaktır.1326’da 120 yıllık bir ömürden sonra hayata gözlerini yuman Şeyh Edebali, aynı zamanda Osmanlı Devletinin ilk kadısı, müftüsü ve fikir babasıdır.Orhangazi tarafından yaptırılan bu türbe mütevazı duruşuyla Edebali’nin yalın ve duru kişiliğini yüzyıllardır yansıtıyor. Hemen karşıdaki tepede bulunan ağaçsa türbeyi uzaktan izlerken, yüzyıllar önce gerçeğe dönüşen bir rüyanın hiç değişmeyen genç kalmış bir tanığı gibi eski Bilecik şehrinin kurulduğu vadiyi hala selamlamaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Kuruluş ve kurtuluşun şehri vurgusu

Bilecik Metristepe videosunda ise; ”Bilecik Bozüyük’te bir tepe, çevresinde yerleşim yerleri uzayıp giden yollar ekili araziler ve uzaklarda yükselen gökyüzü. Tepede bir anıt, çevresinde ağaçlar içerisinde kıvrılarak ilerleyen siperler, Milli Mücadelenin kaderini belirleyen 2. İnönü Savaşının 4 cephe gözlemlendiği kadim bir doruk Metristepe. Tarih 1 Nisan 1921 Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’den Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal’e;

Saat 18:30’da Metristepe’den gördüğüm durum; Gündüzbey kuzeyinde, sabahtan beri dayanan ve artçı olması muhtemel bulunan bir düşman müfrezesi, sağ kanat grubunun taarruzuyla düzensiz olarak çekiliyor. Yakından takip ediliyor. Hamidiye yönünde karşılaşma ve faaliyet yok, Bozüyük yanıyor. Düşman, binlerce ölüsüyle doldurduğu savaş meydanını silahlarımıza terk etmiştir.

Mustafa Kemal’den İsmet İnönü’ye ; Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz.

Yunan ordusu 1921’de yenilgiyi kabul ederek çekilmeye başladı. Türk süvarileri Yunan ordusunu takip eder ve ağır kayıplar verdirir. Metristepe, Bilecik sınırlarında yer alışıyla Türk tarihinin başka bir dönüm noktasını temsil eder. Söğüt kuruluşun simgesiyken, Metristepe ise yüzyıllar sonra Kurtuluşun simgesine dönüşür. 24 metre yüksekliğe sahip anıt, uzak tepelere dağılmış şehitliklere göz kırpar.İnönü ve İntikamtepe şehitliği kurtuluşun yolunu açan İnönü Savaşlarının şehitlerini koynunda gizler.” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.