DOLAR
32,3148
EURO
35,1033
ALTIN
2.293,10
BIST
9.049,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

3. ANADOLU ANİMASYON VE DİJİTAL İŞLER FESTİVALİ BAŞLADI…

3. ANADOLU ANİMASYON VE DİJİTAL İŞLER FESTİVALİ BAŞLADI…

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından, Eskişehir Valiliği koordinasyonunda düzenlenen ve animasyon sektörünün ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamak amacıyla yapılan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali başladı.

Eskişehir’de gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, BEBKA’nın tematik alanlarda yürüttüğü projelerle, bölge kalkınmasına önemli katkılar sağladığını belirtti.

Eskişehir’in önemli beşeri sermayeye sahip olduğunu hatırlatan Gerim, “Bu çerçevede, BEBKA olarak ildeki diğer paydaşlarımız ile ortak akıl çerçevesinde ele aldığımız animasyon ve dijital işler sektörünü, Eskişehir’in sahip olduğu sosyal, kültürel, tarihi zenginliklerini, yaratıcı insan sermayesini ve üretimdeki başarı odaklı yaklaşımını birleştirebilecek potansiyele sahip bir sektör olarak görmekteyiz. Onuncu Kalkınma Planı ile paralel doğrultuya sahip olan bu bakış açımız, Eskişehir’de animasyon ve dijital işler alanında önemli markaların oluşmasını, yerli yapım animasyon filmlerinin ve benzeri dijital çalışmaların birer kültürel ihraç ürününe dönüşmesini amaçlamaktadır. Bu yaklaşımımız aynı zamanda ilgili alanlarda yapılacak çalışmaları da gerek ekonomik gerek sosyal açıdan bir gereklilik olarak değerlendirmemizi sağlamaktadır” dedi.

“Son yıllarda önemli gelişmeler oluyor”

Animasyon sektörünün son yıllarda ülkemizde de ciddi bir gelişme göstermekte olduğunun altını çizen Gerim, “Animasyonun, dünyadaki örneklerinden yola çıkılarak ekonomiye olan katkısının fark edilmesi ve farklı sektörlerdeki etkisinin de bilinmeye başlanması, ülkemizde sektörün gelişimi için bir yol haritası oluşturulmasını zorunlu hale getirmiştir.  Bu farkındalık, ülkemizde animasyonun canlanmasına neden olmuş, bu vesileyle sektöre yapılan yatırımlar, dolayısıyla da bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlar artış göstermiştir. Eskişehir’in, ulusal ve uluslararası platformlarda kendini bu alanda ispat edebileceği önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve animasyonun ilimizde öne çıkan sektörlerden biri haline gelmesi için Eskişehir Valiliğimiz koordinasyonunda  Anadolu Üniversitesi’nin de işbirliği ile 2015 yılından bugüne BEBKA olarak çeşitli çalışmalar yürüttük. Gerçekleştirdiğimiz festivali önümüzdeki yıllarda uluslararası boyuta taşımayı planlıyoruz. Bu yılki festivalimiz kapsamında düzenlenecek olan konferanslar, paneller, film gösterimleri, portfolyo görüşmeleri, sanal gerçeklik deneyimlerinin, katılımcılara ve animasyon sektörüne ilgisi olan herkese uluslararası boyutta vizyon katacağını, kuruluşlarımızın stantlarında kendilerini ifade etme imkanı bulacaklarını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Endüstrisi İstanbul’da, okulu Eskişehir’de

Dizi ve film endüstrisi piyasasının İstanbul’da olduğunu, bu sektördeki ilkokulun ise Eskişehir’de kurulduğunu hatırlatan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de sinema ve televizyonun kitleler üzerindeki etkisi hakkında konuştu. Büyükerşen, “Anadolu Üniversitesi önemli bir misyonu yerine getirdi; yaygın eğitim için TV yayınları yapabilme konusunda çok yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Eğitimde görselliğin, sinema ve televizyonun büyük önemi vardır. Bu işin senaryosunun yazılmasından grafik tasarımlara, seslendirmeden kayıtların yapılmasına kadar entegre bir yapı içinde olmalıdır” diye konuştu.

“Bu sektörde de üssü haline geleceğiz”

Eskişehir’in, raylı sistemler ve havacılık konusunda bir merkez konumunda olduğunu belirten Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ise, bu sektörlerin yanına animasyon ve çizgi film sektöründe de ekleneceğini ve Eskişehir’in animasyon  alanında da bir üs haline geleceğini söyledi.

 3. Anadolu Animasyon ve Dijital İşler Festivali’nin önemine dikkat çeken Vali Çakacak, “Sektör; sosyal, kültürel ve eğitim açısından katma değeri ve çarpan değeri yüksek sektörlerden biridir. Animasyonun, yeni kuşakların yetiştirilmesinde, çocuk ve gençlere bakış açısı kazandırılmasında, sanat ve estetik kültürünün geliştirilmesinde ve aktarılmasında faydası ve etkisi yadsınamaz bir gerçektir. En önemli kitle iletişim araçlarından birisi olarak kabul edilen animasyon, günümüz iletişim çağında büyük önem arz ediyor” dedi.

“Kat edilecek çok yol var”

Sektörün, ülkemizde 75 milyon dolarlık pazar hacmine ulaştığının altını çizen Vali Çakacak, dünya genelindeki pazarın ise yaklaşık 300 milyar dolar seviyelerinde olduğunu kaydetti. Çakacak, “300 milyar dolara varan bir ekonomik büyüklüğünü düşündüğümüzde gerçekten kat edecek çok büyük yolumuz var. Geleceği ekonomik açıdan da büyük bir sektör. Eskişehir, 30 yıllık geçmişi olan bir şehir. Bu son derece önemlidir, zenginliktir. Nitelikli iş gücü ve teknik altyapı ile önemli bir merkezdir.

Uygun yatırım ortamı sayesinde ülkemizin animasyon merkezi olması yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.

Animasyon sektörünün ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Çin, Güney Kore, Malezya gibi ülkelerin ekonomilerine önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Vali Çakacak, “Strateji belgelerinde yer almaya başlayan sektör sürekli gelişim içindedir. Sektörün kısa vadede daha da büyüyeceğine ve daha ekonomiye fazla katkı sağlayacağını umuyorum. Öğrencilerin ve gençlerin bu festivale katılımı ise ilerleyen yıllarda bu festivalin çok daha büyüyeceğine işarettir” şeklinde konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri, festival kapsamına stant açan firmaları ziyaret ederek sanal gerçeklik uygulamalarını denedi. Festival kapsamında Eskişehir’e gelen Safeframe’den Sebastian Cosor ise, “Dünyada Animasyon Sektörü” konulu bir sunum da gerçekleştirdi. Animasyon sektörüne yapılan yatırımların yüzde 221 oranında kazanç olarak geri döndüğünü belirten Cosor, çalışmalarından örnekler sundu.

Festivalin ilk gününde iki panelin yanı sıra sanal gerçeklik uygulamalarındaki son gelişmeler ve trendler ile portfolyo değerlendirmesi de yapıldı.

Joe Garth, Sebatian Cosor, Stefan Popescu, Ayşe Ünal ve Evren Erbaşol gibi ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış animasyon sektörünün önde gelen isimlerinin söyleşilerinin yer aldığı festivalde, Mike Winnard’ın canlı bir çizim performansı Festivalin ikinci günü de devam edecek.

2017 yılı animasyon Oscar adayı olmuş “My life As a Zucchini – Kabakçığın Hayatı” filminde animasyon yönetmenliği yapmış Kim Keukeleire’nin ile stop-motion animasyon gösterisinin yanı sıra karşılıklı iş görüşmeleri, portfolyo değerlendirmelerinin olacağı festival, ikinci gün gerçekleştirilecek 3. Anadolu Animasyon Yarışması Ödül Töreni ile sona erecek.

 ​

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.