DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

29 Ekim Etkinlikleri Atatürk ve Cumhuriyet Konferansıyla Başladı

29 Ekim Etkinlikleri Atatürk ve Cumhuriyet Konferansıyla başladı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıl dönümü kutlama etkinlikleri 25 Ekim günü düzenlenen ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu konferansla başladı.

Bilecik Valiliği ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin (BŞEÜ) Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinin ev sahipliğinde düzenlediği konferansa, BŞEÜ Tarih Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Dilara Uslu konuşmacı olarak katıldı. Bilecik Valisi Sayın Bilal Şentürk’ün de dinlediği konferansa, il protokolü ve halkımız yoğun ilgi gösterdi.

Konuşmasında, kurtuluş mücadelesinden Cumhuriyetin ilanına giden süreçte yaşanan önemli olayları aktaran Dr. Öğretim Üyesi Dilara Uslu, Türk Kurtuluş Savaşı’nı “Tarihte lider ve halkın birlikte gerçekleştirdiği en mühim mücadele” olarak niteledi ve bu mücadele sonunda ilan edilen Cumhuriyetin, “Türk milletinin karakterine uygun hükumet şekli” olduğunu söyledi. Millet olarak, Cumhuriyet yönetimi içinde yaşamanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşadığımızı ifade eden Uslu, ülkemizin günümüz dünyasında daha fazla söz sahibi olabilmesi için bizleri bir çatı altında toplayan yüksek değerlerimize sahip çıkmamız ve bu değerleri yüceltmeye devam etmemiz gerektiğini sözlerine ekledi. Konuşmasında, Millî Mücadele döneminde Bilecik’te yaşanan ve çok bilinmeyen bir olayı da aktaran Uslu, Küplü köyünde imamlık yapan Molla İsmail’in hikayesini dinleyicilerle şu sözlerle paylaştı:

“Yunanlıların işgal için Bilecik’e yaklaştığı haberini alan Molla İsmail, cemaati toplayıp eli silah tutan herkesin köyü savunmak için hazır olmasını ister. Yunan askeri geldiğinde Küplülüler işgale karşı direnirler ancak bir süre sonra Molla İsmail düşmanın eline esir düşer. Yunanlılar Molla İsmail’i öldürmek üzere bir kuyuya atarlar ve son dileğini sorarlar. Eşini ve kundaktaki bebeğini görmek isteyen Molla İsmail, yanına getirilen eşinden, kendi tabiriyle ‘içi nohutlu, dışı yoğurtlu’ Bilecik mantısı ister. Eşi hemen eve gidip mantıyı hazırlar ancak yemesi için getirdiğinde Molla İsmail’in yakılarak şehit edildiğini görür… Bu hikayeyi özellikle gençlerimizin bu ülkenin nasıl kurulduğunu daha iyi anlamaları için anlattım. Belki bundan sonra bu mantıyı yediğinizde anlattığım bu hikayeyi hatırlarsınız ve Molla İsmail’e dua edersiniz.”

Konferansın sonunda Dr. Öğr. Üyesi Dilara Uslu’ya Vali Bilal Şentürk ve BŞEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Mindivan tarafından hediye takdim edildi. Vali Şentürk burada yaptığı kısa konuşmada, Vatanımızın kurtuluşunu sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakların insanlarının da içinde olduğu sayısız kişiye minnet borcumuz olduğunu ve bu borcu da her ne iş yapıyorsak onu en iyi şekilde yaparak ödeyebileceğimizi söyledi. Salonu dolduran gençlere seslenen Vali Şentürk, “Sizde o enerji, bizde de o irade var. İnşallah hep birlikte ülkemizi daha iyi noktalara götürelim.” ifadelerini kullandı. Atatürk ve Cumhuriyet Konferansı hediye takdiminin ardından sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.