DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Diş sıkma hastalığına karşı botoks

Estetik ve kozmetik cerrahide oldukça sık kullanılan ve kırışıklıkların giderilmesinde etkili sonuçlar veren botoks uygulamaları diş sıkma (Bruksizm) hastalığında da olumlu sonuçlar veriyor. Diş Hekimi Hakan Durgun, Bruksizm hastalığının günlük yaşam stresinin bilinçaltına yönlenmesiyle ortaya çıkan ve kasların spazmına yol açarak uyku sırasında diş gıcırdatmayla kendini gösteren bir rahatsızlık olduğunu belirterek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi.

En önemli sebebi stres

Uyku sırasında kişinin genellikle diş gıcırdattığından habersiz olduğunu dile getiren Durgun, “Diş gıcırdatmanın genellikle iki büyük sebebi vardır. Birincisi günlük yaşam stresi ikincisi ise alt üst çene ilişkilerindeki (kapanış) uyum bozukluklarıdır. Her ikisinin bir arada gözükmesi çok yaygındır. Dişler çekildikten sonra oluşan diş eksikliğinin tedavi edilmemesi önemli bir diş gıcırdatma nedenidir” dedi.

Çene kemiğini eritebiliyor

Bruksizm’in her yaş grubunda hatta küçük yaşlarda bile gözükebileceğini dile getiren Durgun, “Erişkinlerin yarısına yakın kesiminde ve çocukların yüzde15’inde bruksizm vakasıyla karşılaşılabiliyor. Diş sıkma sonucunda, çene ekleminden ses gelmeye başlıyor. Hatta çene ekleminin kilitlenmesi sorunu da yaşanabiliyor. Daha sonraki süreçte kişi, ağzını açmakta güçlük çekebiliyor. İlerleyen zamanlarda dişlerde önce çatlaklar ve daha sonra da kırılmalar oluşuyor. Dişi destekleyen dokulara aşırı kuvvet gelmesi nedeniyle de çene kemiğinde erime, dişlerde sallanma ve düşmeler oluşuyor” diye konuştu.

“Tedavi 6 ayda bir tekrarlanmalı”

Diş sıkma hastalığının tedavileri hakkında bilgi veren Diş Hekimi Hakan Durgun şunları söyledi:

“Diş hekimi tarafından alt ve üst dişlerin birbiriyle temasını kesen silikondan yapılmış ve kişiye pek rahatsızlık vermeyen gece plağı yapılabildiği gibi botoks uygulaması da tedavide başarılı sonuçlar veriyor. Botox, enjeksiyon yapılan bölgede sinirleri geçici olarak bloke edip kasların kasılmasını engeller. Çenemizi kapatan kaslara botoks uygulayarak diş sıkmanın önüne geçilebilmektedir. Aslında botoks kaslar üzerinde oluşan stresi kaldırarak spazmları yok etmek amacıyla geliştirilmiştir. Botoks kas dokusuna zarar vermez. Sadece kasın kasılması için gerekli olan ve sinirden gelen sinyalin o bölgedeki kasa ulaşmasını önler. Botoks uygulamasının etkisi geçidir. Bu özelliğinden dolayı botoks tedavisi 4-6 ayda bir tekrarlanır.”

(SEMA AKBAŞ / TRTTURK COM)

kaynak.trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.