DOLAR
32,3895
EURO
34,7549
ALTIN
2.433,99
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Pazaryeri’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü

Pazaryeri’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü

Pazaryeri’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi.

Hükümet Konağı önündeki etkinliğe, Bilecik Vali Yardımcısı, Kaymakam vekili Ekrem Ballı, Garnizon Komutanı İlhan Canseven, Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Pazaryeri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Faruk Akın,Burasa Pazaryerililer Dernek Başkanı Bahri Turan ve yönetim kurulu, siyasi parti ilçe başkanları,Ak Parti Mehmet Üstün,CHP Rıdvan Uğurlu,MHP Ender Metin, askeri erkan, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve gaziler ile vatandaşlar katıldı.

Yalçın, Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, bu günün, milli benliği var oluşla yok oluş arasındaki mesafede gerçek özgürlüğü gösteren, bağımsızlığımızı bütün benliğiyle nakşeden, toprakların kutsal emanet olarak bırakan tarihin adı olduğunu söyledi.

Kurtuluş gününü bayram olarak kutlanmasının nedeninin asla kuru bir naradan ibaret olmadığını ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

94 yıl önce İnönü savaşlarında Türk Ordusu Gedos’taki düşman kuvvetlerine karşı mücadele ederken, Yunan ordusu ilçemiz Nazifpaşa köyü mevzilerine gelmişti. fakat Nazifpaşa ve Gümüşdere mevkisinde ve sonra Pazarcık mevkisinde bir Taburdan ibaret olan Miralay Ayıcı Arif Bey komutasındaki küçük kuvvetler, bütün bu düşman ordusunu üç gün oyaladı.

Böylece, bu Vatan için başını koymuş olanlar , misli görülmemiş bir inatla düşman selini üç gün durdurdular ve Türk Ordusunun İnönü hattına ulaşmasını sağladılar. Neticede memleketin düşmana teslim olmasına engel oldular.

Bu topraklar , yeniden dirilişin , yeniden varoluşun yaşandığı yerlerdir. Pazarcık’ın Kurtuluş Savaşındaki yeri çok büyük bir öneme sahiptir.Genel Kurmay Harp Tarihi Arşivinde TÜRKİYE’NİN KADERİ NAZİFPAŞADA ÇÖZÜLECEKTİR “ kayıtları mevcuttur

Gazi Mustafa Kemal Paşa bu konuda “ malumaliniz , kuvvetlerimizi İnönü Havalesinde toplamaya başladık. Düşman oraya kadar geldi , fakat ; NAZİFPAŞA mevkiinde ve sonra PAZARCIK mevkiinde daima bir Taburdan ibaret olan gayretli küçük kuvvetler, bütün bu düşman ordusuna iki üç gün vakit zayi ettirdi ” demiştir.

Pazarcık Hem Osmanlının kuruluşunda ve Cihan İmparatorluğu olmasında , hem de “ TÜRKİYE’NİN KADERİ NAZİFPAŞADA ÇÖZÜLECEKTİR” sözüyle tarihi bir misyona sahiptir. Bu tarihi misyonla ilçemizin 2023-2053-2071 hedeflerine ulaştıracak proje ve vizyonu oluşturmak ta, bu neslin görevi olacaktır.

Pazaryeri bu gün büyük şehirlere ulaşılabilirliği yönünden, coğrafi konumu , doğal güzellikleri , göletleri, barajları, tarihi evleri ile turizm potansiyeli , limanlara yakınlığı , gelecekteki Ankara İzmir Oto Yolu ile sanayisini harekete geçirecek ve en önemlisi tarihinde görülmemiş Pazarcık sevdası taşıyan Bürokratları, siyasileri kalkınmaya , gelişmeye, değişmeye inanmış halkıyla çok kısa zaman içinde tüm bu unsurlarda adını duyuracak hak ettiği yere gelecektir.

Biz,bütün dünyanın adeta yok etmek istediği ve esaret altında tutmak için büyük mücadeleler verdiği güçler karşısında esareti hiçbir zaman kabul etmeyen, istiklal ve bağımsızlığın anlamının ne kadar büyük olduğunu bilen ve bu uğurda canlarını seve seve veren bir ecdadın torunlarıyız.

Biz Osman Gazi ‘nin , Pazarlı bey’in seyit onbaşının, nene hatunun torunlarıyız. Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur; istiklale ve bağımsızlığa duyduğu özlem ve vatan için şehit olma arzusudur. Esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden, şehitlik mertebesini kendine şeref madalyası gören ruh, bugün bağımsız, hür ve istiklalini kazanmış bir ülkede yaşamak imkânını kazandırmıştır

“Bu toprakları bize vatan yapan tarihi gerçekleri bilmeden yeni bir gelecek inşa edemeyiz. Tarihe baktığımızda, acılarımızı, çilemizi yoğuran, toprakları bize vatan yapan, bu toprakların gerçek sahipleri, büyük ecdadımızı minnet ve şükranla yâd etmek gayesiyle toplandık. Bu kutlama Onların acılarını hissedip, milli şairimiz Mehmet Akif’in, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmayı nasip etmesin’ şuurunda bir kutlamadır. Bu şuuru canlı tutmaktan başka bir gayemiz ve gayretimiz olamaz. Bu topraklar, yeniden dirilişin, yeniden varoluşun yaşandığı yerlerdir. Sevinç bizim sevincimizdir. Kutlama bizim kutlamamızdır. Bayram bizim bayramımızdır. Ancak, sevinirken, coşarken şunu da unutmamalıyız. Biz, bir zamanlar bu topraklarda yaşanan hüzünleri, ağlayan gözleri, yitirilen canları, yarım kalmış sevdaları unutmamak bir daha bu tür ağır tecrübelerle karşılaşmamak, bizim en temel hedeflerimizden olmalı, gayemiz bu amaçla şekillenmelidir.Pazaryeri’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94.yılında milletimize eşsiz zaferler kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü,bağımsızlık ve hürriyet uğruna canlarını feda eden ve 15 Temmuz darbe kalkışmasında demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek ihanet ayaklanmasına karşı durarak,”Tek Vatan,Tek Millet,Tek Bayrak”uğruna mücadele eden aziz şehitlerimizi,gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyor,Allah bize ve gelecek nesillere bu topraklarımızın bir daha işgal edildiğini göstermesin diyorum”dedi.

İlçe Jandarma Komutanlığından uzman jandarma Kademeli Çavuş Sami Ünlü’nün günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından İlçe Müftülünce şehitler için mevlidi şerif okundu.Ballı, Canseven ve Yalçın, kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etti.

 

IMG_1305 IMG_1343 IMG_1347

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.