DOLAR
32,5683
EURO
34,9289
ALTIN
2.425,54
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Yılanlar Deprem Habercisi Mi

Yılanlar Deprem Habercisi Mi? Bilecik’te son dönemde yaşam alanlarında ortaya çıkan yılanlar deprem habercisi olabilir mi? Yılanlar depremi haber verebilir mi?

Bilecik’te son dönemde yerleşim yerlerinde sıkça ortaya çıkan yılanlara bir yenisi daha eklendi. Bu kez Ertuğrulgazi Mahallesi, Şahika Sokak’ta bulunan bir evin kümesinde yılan görülmesi üzerine Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne haber verildi. Yılanın ortaya çıktığı eve giden ekipler tarafından yılan yakalanarak, doğal ortamına bırakıldı.

Ülkemizin deprem bölgesi olması sebebiyle, deprem mi olacak sorusu akla gelirken yılanların depremi haber verdiklerine dair herhangi bir kesin kanıt yok. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan depremlerden önce yılanların ortaya çıktığı bildirilse de yılanların depremi haber verdiğine dair bir kanıt yok. Bu mevsimde yılanların yerleşim yerlerinde ortaya çıkmasının sebebi olarak hava koşulları ve düzensiz yağmurların olduğu, endişelenecek bir durumun olmadığı zehirli yılanların yerleşim alanları dışında yaşadığı bildirildi.

Yılan görülmesi halinde yahut yılan ısırdığında ne yapılmalı?

Yılanlar zehirli ve zehirsiz olarak iki cinse ayrılıyor. Bir yılanın zehirli olduğunu başının üçgen ve vücuduyla orantısız olmasından, gözlerinin zehirsiz yılanlarda olduğu gibi yuvarlak değil, kedi gözü gibi ve ısı kanallarının mevcut olmasından, en belirgin özelliğinin ise zehirli yılanların vücutlarının daha kısa olmasından anlaşılırken kimi zaman zehirsiz gibi görünüp zehirli olabildiği de bilinmekte. En sağlıklısı zehirli mi zehirsiz mi diye anlamaya çalışmak yerine yılan gördüğünüzde yılanın bulunduğu yerden uzaklaşıp, yetkililere bilgi vermek.

Peki yılanı fark etmediniz ve sizi ısırdı bu gibi durumlarda derhal sağlık ekiplerine haber verip, sakinliğinizi korumalısınız. Çünkü panik anında nabzınız daha hızlı atacağından şayet yılan zehirliyse zehrin vücuda daha hızlı yayılmasına sebep olursunuz. Mümkün mertebe ısırılan yerinizi kalbinizden aşağıda tutup, sağlık ekiplerini beklemelisiniz. En büyük yanlışta ısırılan yerdeki varsa zehri emmek suretiyle uzaklaştırmaya çalışmaktır.

Yılanlar için cazip ortamlar yaratmazsak yılanlarla karşılaşma olasılığımız da düşük olacaktır. Yaşadığımız mekanlar uzamış otlardan, çalı çırpı ve çöpten arındırıldığında ve yılanların hiç hoşlanmadığı keskin kokulardan amonyak, kükürt veya kireç gibi kimyasallardan konduğunda yılanların sizi tercih etmeleri çok düşük bir ihtimal olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.