DOLAR
32,3773
EURO
35,0541
ALTIN
2.326,75
BIST
9.105,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Vitra Karo Bozüyük Yeni Üretim Tesisi Açılışı

Vitra Karo Bozüyük Yeni Üretim Tesisi Açılışı.  Eczacıbaşı topluğunun Bilecik’in Bozüyük ilçesinde faaliyet gösteren Vitra Karo yeni üretim tesisinin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katıldı.

Eczacıbaşı topluğunun 80.yılında (1942-2022) farklı iş kolları içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı 250 milyon avroluk yatırımın önemli bir etabını oluşturan Vitra Karo Bozüyük yeni üretim tesisinin açılışı gerçekleştirildi.

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde gerçekleştirilen açılışa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katıldı.

Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  kademeli olarak yapılan yatırımın artık son etabına yaklaşıldığını belirterek, bu tesiste yenilikçi, katma değeri yüksek, büyük ebatlı karoların üretiminin yapılacağını kaydetti. 3 yıldır sektörün ihracat şampiyonu olan Vitra Karo’nun yatırımının tamamlanmasıyla 25 milyon avronun üzerinde ilave bir ihracatı ülkeye kazandıracağını ifade eden Varank, ülke adına gurur verici bir diğer hususun ise, Vitra’nın Almanya’da üst kategori sınıfında pazarının lideri olduğunu  ve tam anlamıyla bir başarı hikayesinden bahsettiklerini söyledi.

Bakan Varank konuşmasına şöyle devam etti:

Bu başarı hikayesinin ve büyüme tesadüfen olmuyor. Değişime direnerek değil, değişime dönüşüme öncülük ederek oluyor. Bugün açılışını yaptığımız bu tesis, 4’ncü sanayi devriminin temelini oluşturan dijital dönüşümün bütün nimetlerinden faydalanıyor. Bir yandan veriye dayalı üretim yaparken, dijital baskı ve uygulama teknolojileri ile tasarımlarını en gerçekçi şekilde ürünlerini aktarabiliyor. Sürdürülebilir çözümlerle enerji verimliliğini arttırıyor. Bize de bakanlık olarak elbette bu başarı hem desteklemek hem de tebrik etmek düşüyor. Bakanlık olarak, son 10 yılda seramik sektörü için yaklaşık 18 milyar lira yatırım tutarına sahip 262 yatırım teşvik belgesi düzenledik.

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türk sanayisini adeta yeniden şekillendiriyoruz. Yerli ve milli üretimi de baş tacı etmeyi ihmal etmiyoruz. Tabi bazıları zaman zaman şu soruyu soruyorlar; Türkiye’de üretim mi var? Türkiye’de fabrika mı açılmış? Türkiye’de ne üretiliyor ki ben buradan Bülent Bey’e soruyorum. Türkiye’de üretim yoksa biz neyin açılışını yapıyoruz. Evet gerçekten Türkiye’de üretim var. Türkiye’de katma değer var. Bunu görmek isteyenler gelsinler Eczacıbaşı’nın üretim tesisini görsünler. Gelsinler Bilecik’i gezsinler. Gelsinler Bozüyük’ü görsünler ve gelsinler bizim gözbebeğimiz olan seramik sektörünü incelesinler.

Seramik sektörü ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ithalata bağımlılığı en az olan sektörlerden bir tanesi. 1 milyar doların üzerindeki ihracatı, oluşturduğu 40 bin doğrudan, 330 bin dolaylı istihdamıyla Türkiye’nin önemli endüstrileri arasında yer alıyor. Peki bu sayılar bizim için yeterli mi? Elbette yeterli değil. Ülkemizin potansiyelini düşündükçe, şahsen alacağımız daha çok yol olduğunu ben görebiliyorum. Örneğin ileri teknolojili malzemeler alanı. Günümüzde bildiğiniz gibi refaha ulaşmanın yolu katma değerli üretimden geçiyor, katma değeri artırmaktan geçiyor.

Seramik uzay ve askeri uygulamalar, yalıtım, havacılık sektörü, mavi ışık ve kızıl ötesi filtreleme gibi bir çok alanda kullanım imkanına sahip bir malzemedir. Biz bu noktada ileri malzemeler teknoloji yol haritasını çalışmalarını bakanlık olarak yürütüyoruz. Bu bağlamda iyileştirilmiş ve fonksiyonel ileri seramik malzemeler, yenilikçi seramik kompozit malzemeler, yenilikçi ve fonksiyonel seramik toz malzemeleri üretmek için biz yola koyulmuş durumdayız. Göreceksiniz gerek bu malzemelerin üretilmesi gerekse bakanlığımızın desteklediği ARGE merkezlerinin etkin çalışmalarıyla seramik sektörünün gelişmesinde büyük bir ivme yakalayacağız.

Türkiye olarak herhangi bir teknolojiyi üretemememiz gibi bir durum asla söz konusu değildir. Yetkin insan kaynağı, büyüyen ARGE eko sistemimiz, girişimcilik kapasitemiz, her türlü yerli ve milli üretimin anahtarı konumundadır. Bakınız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programını, özel sektörümüz artık yakından tanımaya başladı. Bu programla uçtan uca bir anlayışla, yani bir ürünün ARGE’sinden ticarileşmesine kadar Türkiye’de üretilmeyen, ithalata ikame olacak katma değeri yüksek ürünlerin üretimini biz şu anda destekliyoruz. İşte mobilite çağrısının sonuçlarını Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz hafta ilan etti. İleri sürüş destek sistemlerinden, LIDAR radarlara, otonom araç sistemlerinden akıllı kameralara kadar, proje büyüklüğü milyarlarca lirayı bulan 31 ürün, daha önce ülkemizde üretilmeyen mobilite sektöründeki 31 ürün artık ülkemizde üretilecek.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programını dijital dönüşüm, üretimde, yapısal dönüşümde, sağlık, kimya, elektronik ve seramikte de uygulayacaklarını kaydeden Bakan Varank, girişimcilere ve yatırımcılara seslenerek Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programını takip etmelerini ve çağrılar açıldıkça başvurmalarını tavsiye etti.

Bakan Varank, belirledikleri 900’den fazla kritik ürün ve teknolojiyi bu program sayesinde Türkiye’de üretmeye kararlı olduklarını, elde edilen sonuçları gördükçe mutlu olduklarını ifade ederek, “Döngüsel Ekonomi iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik artık ülkelerin ajandalarında ilk sıralarda yer alıyor. Avrupa Komisyonunun Temmuz 2021 yılında açıkladığı uyum paketiyle gündeme gelen sınırda karbon düzenlemesi mekanizması AB tarafından 2026 yılında uygulanmaya başlayacaktır. Seramik sektörü de muhtemelen bu düzenlemeden etkilenecek sektörlerin başında gelecektir. Bakınız biz ihracatımızın çok önemli bir kısmını Avrupa Birliğine yapıyoruz. Bunun için döngüsel ekonomi seramik sektörü için hayati bir önem arz ediyor. Bu noktada Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde seramik sektörüne yönelik de çalışmalar yürütüyoruz. Tabi burada önemli olan bizim yaptığımız bu çalışmaların firmalarımız tarafından özellikle dönüşüm anlamında içselleştirilmesi. Bundan 5 sene sonra seramik sektörü dediğinizde akla Türkiye gelecek.” dedi.

Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Bilecik Milletvekilleri Selim Yağcı ve Yaşar Tüzün, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Belediye Başkanları, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve davetliler katıldı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.