DOLAR
32,5282
EURO
34,7884
ALTIN
2.425,52
BIST
9.721,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

Vergi Mükelleflerinin Dikkatine!

Vergi Mükelleflerinin Dikkatine! Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), geçtiğimiz günlerde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 509 sayılı Vergi UsulKanunu Genel Tebliği ile ilgili açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-Sevk İrsaliyesi, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi elektronik uygulamalarda çok önemli değişiklikler yapıldığı ifade edildi. Vergi mükelleflerinin yapılan mevzuat değişiklerine uyum sağlamaması halinde cezalar ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“19.10.2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik uygulamalara (e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-Sevk İrsaliyesi, e-Serbest meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Bilet vd.) yönelik geçiş sürelerinde, zorunluluk kapsamlarında ve belge türlerinde çok önemli değişiklikler yapılmıştır.Ayrıca aynı gün ve sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 240 ve 456 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde de bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. e-Uygulamalara yönelik yapılan değişiklikler vergi mükelleflerinin belge düzeni ve iç işleyiş sistemlerinde önemli değişimlerin yaşanmasını, vergi ve muhasebe süreçlerinin daha hızlı bir şekilde elektronik ortamda taşınmasını beraberinde getirmektedir.Vergi mükelleflerinin yapılan mevzuat değişiklerinde uyum sağlamaması halinde cezalar ile karşı karşıya kalacakları da bu tebliğlerde açıklanmıştır.Vergi mükelleflerinin bu değişiklere uyum sağlayabilmeleri için, geçiş sürelerine uygun bir şekilde altyapı (Personel temini,başvuruların yapılması, mali mühür, yazılım ve entegratör temini vb.) çalışmalarını yapmaları gerekmektedir.”

E-DEFTER’E GEÇİŞ TARİHİ: 2018 Hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler; 01/01/2020 tarihin den itibaren zorunlu olarak e-deftere geçecektir. e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren), Yukarıdaki hükme göre 2018 ve 2019 5 Milyon TL’yi geçen mükellefler 01/07/2020 tarihinde zorunlu olarak e faturaya geçeceği için 01/01/2021 Tarihinden itibaren e-Defter’e geçmek zorundadır. Bağımsız denetime tabi olan şirketler 01/ Ocak/ 2020 tarihinden itibaren, e- Defter tutmaları zorunludur

E-FATURA’YA GEÇİŞ TARİHİ: 2018 ve 2019 satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL yi geçen mükellefler 01/07/2020 Tarihinde zorunlu olarak e-Faturaya geçmek zorundadır. Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL yi 2020 yılı ve takip eden hesap dönemlerinde geçen mükellefler ilgili yılı takip eden yılın 7.ayından (2021 yılı) itibaren e-fatura kullanmak zorunda olacaklardır.

E- ARŞİV FATURA’YA GEÇİŞ TARİHİ: Halen e-fatura ve e-defter tabi olanlar e-arşiv fatura düzenlemek zorundadır. 2)- Yukarıda belirtilen e-Faturaya geçiş tarihleri e-arşiv fatura için de geçerlidir. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e- Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunludur.

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU’NA GEÇİŞ TARİHİ: 01/02/2020 tarihi itibarıyla faaliyetine devam etmekte olan Serbest meslek erbapları 01/HAZİRAN 2020 tarihin itibaren e-serbest meslek makbuzu kullanmak zorundadır. 01/02/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine başlayacak olanlar ise ; işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü ayın sonuna, kadar e-Serbest Meslek Makbuzu kullanmak zorundadır.

E-İRSALİYE’E GEÇİŞ TARİHİ: e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı; (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon IL ve üzeri olan mükellefler 01/07/2020 Tarihinden itibaren e-İrsaliye kullanacaklardır. e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 01.01.2020 Tarihinden itibaren e-İrsaliye kullanacaklardır.

E-GİDER PUSULASI’NA GEÇİŞ TARİHİ: e-Gider Pusulası Uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler gerekli başvurularını yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. Başkanlık mükellef, sektör ve faaliyet alanları itibariyle en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek e- Gider Pusulası Uygulamasına zorunlu olarak dahil olması gereken mükellef gruplarını belirlemeye yetkilidir.

E-MÜSTAHSİL MAKBUZU’NA GEÇİŞ TARİHİ: e-Fatura kullanmak zorunda olanlar 01/07/2020 tarihinden itibaren e-Müstahsil makbuzu kullanmak zorundadır.

19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;
– e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerimizin aynı zamanda e- Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.

– e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda olacaklardır.

– e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.

– Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorunda olacaklardır.

– Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 1/1/2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e- Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dahil olmak zorunda olacaklardır.

– Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri Sigorta Poliçeleri ile Sigorta Komisyon Gider Belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de Döviz Alım- Satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan Gider Pusulası belgesi e-Belge olarak düzenlenebilecektir.

– Akaryakıt istasyonları dahil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflere tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmektedir.

– Gübre takip sistemi kapsamında bulunan mükelleflerce gerçekleştirilen sistem kapsamındaki malların sevkinde e-İrsaliye kullanma zorunluluğu getirilmektedir.

– Demir çelik sektöründe, madencilik alanında vergi kayıp ve kaçağını azaltmak ve sektörde haksız rekabeti engellemek amacıyla imalat, ihracat veya ithalat faaliyetinde bulunan mükelleflerine-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmüştür.

– E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsül alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.