DOLAR
32,6078
EURO
34,8089
ALTIN
2.494,00
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C

TUTA ABSOLUTA (DOMATES GÜVESİ) MÜCADELE ÇALIŞMALARI

​Tuta Absoluta Güney Amerika kökenli en önemli domates zararlısıdır. Zararlı EPPO’nun ( Avrupa Ve Akdeniz Bitki Sağlığını Koruma Örgütü)  A1 karantina listesinde yer almaktadır.

Yoğun populasyonlarda domateste %80-100 ürün kayıplarına neden olabilir. Mücadele yapıldığında %1-5 oranında ürün kayıpları olmaktadır.

Zararlı ile mücadelede öncelikle kültürel önlemlerin alınması gereklidir. Bunun için;

 -Zararlı ile bulaşık olmayan fidelerin kullanılması,

-Seradaki giriş ve havalandırma açıklıklarının zararlının giremeyeceği incelikteki tül ile kapatılması,

– Zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkilerin üretim alanından uzaklaştırılıp imhası,

– Üretim alanı içinde veya çevresinde bulunan zararlının konukçusu olan yabancı otlarla mücadele edilmesi,

– Hasat sonrası tarlada kalan zararlı ile bulaşık bitki artıklarının imhası,

-Toprak sürümü ve solarizasyon (pupaları yok etmek için), ürün münavebesi yani

konukçusu olmayan ürünlerin yetiştirilmesi önem arz etmektedir.

Ergin çıkışını saptamak için üretim başlangıcından itibaren tarlada (1-2 tuzak/ha) ve serada (1 tuzak/sera) eşeysel çekici feromon tuzaklar kullanılır. Tuzakta ilk ergin görüldüğünde üretim alanının büyüklüğüne göre en az 100 bitki kontrol edilerek, bitkinin çiçek, yaprak, sap, meyve ve sürgünlerinde, yumurta ve larva aranır. 100 bitkiden 3’ü yumurta ve larva ile bulaşık ise mücadeleye karar verilir. İlaçlamada bitkinin her tarafına ulaşarak iyi bir kaplamanın (özellikle yaprağın alt yüzeyi) sağlanması çok önemlidir.

Haziran ayı başlangıcında Bakanlığımız ilgili birimlerince Tuta Absoluta konusunda yapılması istenen çalışmalar doğrultusunda Tüm ilçe Müdürlüklerimiz ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüzce zararlının görüldüğü bulaşık alanlar belirlenerek zarar haritası çıkartılmıştır.

Domates yetiştirilen alanlara İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından asılan eşeysel çekici feromonlar düzenli olarak kontrol edilmektedir. Kontroller neticesinde çiftçilerimize gerekli bilgilendirme yapılmakta olup, üreticilerimizin arazilerinde gerekli gözlemleri yapmaları ve ruhsatlı bitki koruma ürünlerini reçetelendirerek kullanması önem arz etmektedir.

20140617_142050 20140627_105943 tuta ergin tuta TUTA3 TUTA8

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.