DOLAR
32,5541
EURO
34,7341
ALTIN
2.491,66
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C

Tasarladığı böceksavar robotla dünya literatürüne girdi

Kendi imal ettiği 3D printeri kullanarak Böceksavar Tarım Robotu tasarlayan Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi Ege Özgül’ün yazdığı makale, dünyanın en büyük akademik indeksi kabul edilen IEEE’de (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) yayınlandı.

Fen Projeleri Danışmanı Kimya Öğretmeni Talha Kılıç, Ege Özgül’ün sıradışı projesi hakkında şu bilgileri verdi:

“Besin temini ve kullanımı insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından birisidir. Besinlerin birincil kaynağı ise toprak ve onun içerdiği minerallerdir. Bununla birlikte, besin kalitesinin korunması, bitkilerin bağışıklık kazanması, iklim şartları, zararlı haşerat ve hastalık gibi tehditlere karşı ilaçlama gereklidir. Genellikle bitkilerin ilaçlanması tarım işçileri tarafından yapılmaktadır. Fakat bu süreç tarım ilaçlarının içerdiği kimyasallardan dolayı insan sağlığı açısından çok tehlikeli olup, insan bünyesine zarar vermektedir.

ROBOT, TARLAYI İLAÇLIYOR VE ZARARLILARI KOVUYOR

Öğrencimiz, insan sağlığı açısından kimyasalların zararlı etkilerini en düşük seviyeye indirerek tarım alanlarını ilaçlama ve bitkileri zararlı haşerelerden korumak üzere düşük maliyetli ve yarı-otonom bir robot tasarlayıp imal etti. Bu sayede bitkilerin ve toprağın yaşam kalitesi en yüksek seviyeye çıkartılıp, tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflendi. Robot, tarım ilacı püskürterek zararlı haşerattan uzun süreli koruma sağlarken, sahip olduğu buzzer ile değişik frekanslarda ses üreterek tarım zararlılarını uzaklaştırıp, bu görevleri herhangi bir insan etkileşimi olmadan gerçekleştirebiliyor.”

Yaptığı çalışmalarda en büyük desteği ailesinden aldığını belirten Ege Özgül ise hedefinin, Amerika’da robotik teknolojiler konusunda üst sıralarda olan bir üniversitede eğitim alarak tüm insanlara yararlı ürünler geliştirmek olduğunu söyledi.

PORTEKİZ’DE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK

5-8 Temmuz 2018 tarihleri arasında Polonya’da düzenlenecek olan, “3. International Contemporary Education Research Congress”te akademisyenlere sunum yapacak olan Ege Özgül, 21-28 Temmuz 2018 tarihleri arasında Portekiz’de düzenlenecek olan “Young Science Meeting” yarışmasında ülkemizi temsil edecek. Ayrıca 5-8 Eylül 2018 tarihleri arasında Kosova’da düzenlenecek olan 3. International Science Symposıum’a katılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.