DOLAR
32,3852
EURO
35,0493
ALTIN
2.326,85
BIST
9.128,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Sürekli Güncellenen Corona Virüs Haritası

01.02.2020
A+
A-

Sürekli Güncellenen Corona Virüsü Haritası. Dünya Sağlık Örgütü, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi gibi bir çok sağlık kuruluşundan verileri toplayıp oluşturulan harita Amerika Birleşik Devletlerinin ilk araştırma üniversitesi Johns Hopkins Üniversitesi tarafından oluşturuluyor.

Johns Hopkins Üniversitesi  GİS Kontrol Panelinde raporlanan vakaları günlük bir zaman ölçeğinde görselleştirmek ve izlemek için çevrimiçi bir kontrol paneli geliştirdi. Tüm veri kümesi bir google sayfası olarak indirilebiliyor. Görüntülenen vaka verileri DSÖ , ABD CDC , ECDC Çin CDC ( CCDC ), NHC ve DXY dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan toplanıyor.

Bu haritalı gösterge tablosunun salgın durumu hakkında şeffaf veri kaynakları sağlamayı amaçladığı belirtiliyor.

 

Haritaya Buradan Ulaşabilirsiniz

Corona Virüsler daha önce bilinmesine karşın 31 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan bu yeni tür Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin Ülke Ofisi tarafından Çin’in Hubei Eyaleti, Wuhan şehrinde etiyolojisi yani nedeni bilinmeyen Pnömoni (Zatürre) vakalarını bildirdi.

Wuhan şehri 11 milyon nüfusa sahip Çin’in en büyük yedinci şehri. Bu etiyolojisi bilinmeyen yeni tür Corona Virüse şu an çıkış yeri olan Wuhan şehrinin adı verilmiş Wuhan Corona Virüsü olarak adlandırılmaktadır. Sağlık ve bilim dünyası tarafından kullanılan adı ise 2019-nCOV’dur.

Sağlık Bakanlığından edinilen bilgilere göre, soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan Corona virüsler (CoV) büyük bir virüs ailesidir.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yayınlanan, içeriğinde 2019-nCoV vakası veya temaslısı ile karşılaşıldığında izlenmesi gereken strateji ve uygulama şekilleri hakkında yol göstermek amacıyla tüm sağlık personelleri için Bilim Kurulu tarafından hazırlanan  2019-nCOV Hastalığı Sağlık Çalışanları Rehberine göre, Corona virüsler zoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık yapabilir. Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV’un misk kedilerinden, MERS-CoV’un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlarda saptanan birçok corona virüs mevcuttur.

Corona virüslerin insanlarda dolaşımda olan alt tipleri (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV) çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. SARS-CoV, 21. yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup, yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

Yaklaşık 10 yıl sonra Corona virüs ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı gösterilmemiş olan MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) Eylül 2012’de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan’da tanımlanmış; ancak daha sonra aslında ilk vakaların Nisan 2012’de Ürdün Zarqa’daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır.

SARS Coronavirus’u ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen, yaşanmış olan SARS tecrübesinden ötürü endişe oluşturmuştur.

DSÖ güncellemeleri doğrultusunda 2019-nCoV Hastalığı Sağlık Çalışanları Rehberi sürekli güncellenecek ve güncellenen döküman Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü web sayfasında
düzenli olarak yayınlanacak.

Corona virüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli
oldukları için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince’deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Corona virüs (taçlı virüs) ismi verilmiştir. Corona (Taç) ve Corolla(Çanak)’yı çiçeklerden de hatırlayabiliriz.

Dün Çin’den vatandaşlarımızı tahliye edecek olan TSK’ya ait uçağımız Wuhan Havaalanına inmişti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, aralarında Azerbaycan, Arnavutluk ve Gürcistan vatandaşlarının da olduğu toplam 48 kişinin, enfeksiyon uzmanlarının sağlık kontrolünden sonra uçağa alınacağını bildirmiş ardından, 6 kişinin Türkiye’ye dönmekten kendi rızasıyla vazgeçmesiyle toplamda 42 yolcu uçağa alındığını ve sağlık kontrolünde hiç bir yolcuda hastalık belirtisine rastlanmadığını ifade etmişti.

TSK’ya ait uçak, Wuhan’dan sonra  Moğolistan’ın başkenti Ulanbatur’da gerçekleştirdiği yakıt ikmalinin ardından Etimesgut/Ankara için kalkış yaptı.

Tüm bu olayları bir dönem Bilecik’te görev yapan AA Muhabiri arkadaşımız Mesut Tankulu adım adım yerinde takip etti ve bir çok televizyon kanalında canlı yayında anlattı. Aslında Mesut’un muhabirliğe Bilecik’te adım attığını söylesek yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Bilecik’te görev yaptığı süre boyunca mesleğine olan bağlılığını ve görev aşkını yakından görmüş olduğumuz Mesut Tankulu’yu bir çok kişinin gitmek dahi istemeyeceği bir noktada yine görevde görmek takdir edilesi bir gerçek.

Çin’den Ankara‘ya getirilen vatandaşlarımız ile dost ve kardeş ülkelerin vatandaşlarının hiç birinde corona virüs şüphesi bulunmadığını Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca duyurdu. Bakan Koca, Bilim Kurulunun tavsiyesiyle kendilerini tedbiren 14 gün boyunca karantina altında tutulacağını bildirdi.

 

Yorumlar

  1. Mesut Tankulu dedi ki:

    Güzel ve kıymetli düşüncelerin için ve haberinde yer ayırdığın için çok teşekkür ederim Taner Bey.
    Sizlerin de görevlerinizde başarılı ve emektar hizmetlerinizi sürdürmenizi temenni ederim.
    Bilecik’e selamlar, sevgiler :))