DOLAR
32,3799
EURO
35,1599
ALTIN
2.323,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Şeyh Edebalı ve Kayı Anıtının Açılışı Yapıldı

Şeyh Edebalı ve Kayı Anıtının Açılışı Yapıldı. Bilecik Belediyesi tarafından büyük bir özenle hazırlanan Şeyh Edebalı heykeli ve Kayı anıtının açılışı görkemli törenle gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının konseri ve folklor gösterileri ile başlayan açılış programına, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat, Belediye Başkanı Semih Şahin ve eşi Serpil Şahin, siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi önünde 11 tonluk Bilecik mermerinden yapılan Şeyh Edebalı heykeli ve Kayı Anıtı katılanlardan büyük beğeni aldı.

Konuşmasına herkesin Şeyh Edebalı’yı farklı yorumladığına dikkat çeken Başkan Şahin, “Bugün, Şeyh Edebalı heykeli ve Kayı Anıtı’nı açmak için buradayız. Şeyh Edebalı Kültür ve Kongre Merkezinin önüne bir Şeyh Edebalı heykeli yakışır dedik ve yaptık. Şeyh Edebalı’yı bugün herkes işine geldiği şekilde yorumluyor. Şeyh Edebalı, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyerek bize insanı temel almayan bir devletin anlamlı olmayacağını anlatan bir filozof. Ben size benim bildiğim Şeyh Edebalı’yı kısaca anlatmak istiyorum. Tarihçiler bize Şeyh Edebalı’nın önemli bir dini lider, bir mutasavvıf ve Ahi Şeyhi olduğunu, ayrıca ilk Osmanlı kadısı ve müftüsü olduğunu söylüyor.

Şeyh Edebali, Mevlâna Celâleddini Rumi’nin çağdaşı. 1206 yılında bugünkü Türkmenistan’da yer alan Merv şehrinde doğmuş. İlk tahsilini ise Karaman’da yapmış. Burada Hanefi hukukçusu Necmeddin ez-Zahidi’nin öğrencisi olmuş. Daha sonra Dımaşk’a (Şam) giderek dini ilim tahsil etmiş. Oradan bugün bizim de yaşadığımız bu topraklara döndüğünde tasavvufa yönelmiş ve bir zaviye kurarak halka yol göstermeye başlamış. Üstad tarihçi Âşıkpaşazâde, ‘Onun zâviyesinin hiç boş kalmadığını, şeyhin gelip geçen fukaranın her türlü ihtiyacını gidermeye çalıştığını, hatta bu maksatla koyun sürüsü bulundurduğunu’ aktarıyor. Osman Bey’in ünlü rüyasını nasıl yorumladığını, alim ve sûfilere karşı sonsuz hürmet besleyen Osman Bey’i bir devleti yapılandırmaya nasıl teşvik ettiğini görmek için de Aşıkpaşazade’ye başvurulabilir. Alim ve sûfilere karşı sonsuz hürmet besleyen Osman Bey’i bir devleti yapılandırmaya nasıl teşvik ettiğini görmek için de Aşıkpaşazade’ye başvurulabilir.

Konuşmasında Şeyh Edebalı’nın niteliklerine yer veren Başkan Şahin, “Tüm bu bilgiler bize onun dini olduğu kadar hukuki, insani ve bir o kadar da bilge bir kimliğe sahip olduğunu gösteriyor. Şeyh Edebali, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyerek bize insanı temel almayan bir devletin anlamlı olmayacağını anlatan bir filozof. Şeyh Edebali bir alim, bir hukuk insanı ve tasavvuf ehli bir bilge. Şeyh Edebali, Osmanlı Devletinin fikir önderi” dedi.

Heykel hakkında bilgi veren Başkan Şahin, “Heykel ile birlikte bu anıtların ağırlığı 11 ton civarındadır. Kaide tasarımı, Kayı işareti olarak bilinen figür ile bütünleşik olarak düşünüldü. Şeyh Edebali, göğe doğru kanatlanan bu işaretin merkezinde yerini aldı” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.