DOLAR
32,5967
EURO
34,8303
ALTIN
2.503,68
BIST
9.460,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Salgından Hayatını Kaybeden Sigortalının Durumu

Salgından Hayatını Kaybeden Sigortalının Durumu. Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs pandemisi nedeniyle hayatını kaybeden sigortalı işçi nasıl, hangi kapsamda değerlendirilir? Pandemiler İş Kazası Kapsamına girer mi?

Bir önceki işim sebebiyle, gelen sorulara karşılık, ben bildiğim kadarını aktaracağım; Koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında ülkede tüm sosyal mekanlar kapatıldı, bazı işletmelerde üretime ara verildi, ancak çalışmaya devam etmesi kaçınılmaz olan sektörlerde görevine devam eden sigortalı koronavirüse çalışma esnasında yakalandığında durum nasıl şekillenecek? Koronavirüs salgınına görev sırasında yakalandığının ispatı halinde bu iş kazası kapsamında değerlendirilir.

İş kazası olarak değerlendirilmesi için sigortalının salgın hastalığı işyerinde yahut işverenin kontrolündeki görevlendirme sırasında yakalandığının kanıtlanması gerekir. Burada işverenin salgın olması dolayısıyla kaçınılmaz mazereti geçerli değildir. İşveren tüm önlemleri almış olmalıdır. Hatta geçtiğimiz yıllarda Yargıtay emsal olabilecek bir karar vermiştir. Domuz gribine yakalanan sigortalının ölümü iş kazası kabul edilmiştir.

İş kazası yasada, çalışanı hemen ya da sonradan bedenen yada ruhen engelli hale getiren olay olarak tanımlandığından aniden meydana gelebileceği gibi sonradan ortaya çıkmasınında mümkün olabileceği kanunda sabitlenmiştir. Yani yayılımın başlamasının ardından alınan tedbirler kapsamında işverenin seni çalıştırmaması çok önem arz etmiyor, bu tarz hastalıkların kuluçka dönemlerinin olduğu ki koronavirüste kuluçka 14 gün olarak kabul ediliyor, işveren bugün üretimi durdurdum sigortalı şahıs evinde rahatsızlandı mazereti de hiç bir anlam ifade etmemektedir.

Yukarıda örneklediğimiz olayda da şoför yurt dışı seferinden dönüşte rahatsızlanıp hastaneye gidiyor, serviste yapılan müdahalenin ardından evine gönderiliyor, sonrasında geçirdiği bir trafik kazasında yaralanıyor, hastanede tedavisi tamamlanan şahıs tekrar evine gönderiliyor iki gün sonra balgam, ateş, halsizlik şikayetiyle tekrar hastaneye başvuruyor ve tedaviye alınan şahıs bir müddet sonra hayatını kaybediyor, işverenin iş kazasıyla ilgisi yoktur ölümün itirazına rağmen yapılan otopside hayatını kaybeden şoförün yurt dışı seferinde domuz gribine yakalandığının tespiti hastane kayıtlarından yapılmış ve ölümü tüm itirazlara rağmen kuluçka dönemi göz önünde bulundurularak iş kazası olarak kabul edilmişti.

İş kazası geçiren sigortalının yakınlarına aylık bağlanması için önce iş kazasının tespiti yapılmalıdır, bu iş kazasıdır tespitinin ardından normal şartlarda çalışırken hayatını kaybeden sigortalının eş ve çocuğuna ölüm aylığı bağlanabilmesi için 5 yıllık sigortasının olması ve 900 gün priminin bulunması şartı aranırken, iş kazasında hayatını kaybeden sigortalıda böyle bir şart aranmaz, işe başladığı gün dahi iş kazası geçirse yakınlarına ölüm aylığı bağlanır. Yakınlarına ölüm aylığının bağlanması ise yine prim gününe bakılmaz ve son 3 aylık prime esas kazancı üzerinden yüzde 70’i oranında bağlanır.

Bundan sonrası hukukçuların işi, umarım hiç kimse bu konuyla ilgilenmek zorunda kalmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.