DOLAR
32,5241
EURO
34,7579
ALTIN
2.493,07
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C

Sahte Bağlantılar Giderek Artıyor

Sahte bağlantılar giderek artıyor Bu sahte bağlantılar vatandaşın canını yakabilir. Dolandırıcılar her gün yeni tuzak ile vatandaşın parasına göz dikiyor.

Bu tuzaklar kimi zaman keylogger ile kredi kartı bilgilerini karşı taraftaki dolandırıcılara iletirken, kimi zaman ise whatsapp üzerinden gönderilen ve kurumsal bir firma süsü verilerek bir bağlantıya tıklanması sonucu sizi bir ankete yönlendirip cep telefonunuza isteğiniz dışında izinler verilmesi ile telefonunuzun ele geçirilmesi ve tüm bilgilerinize ulaşılması gibi sonuçlar doğurabiliyor.

Vatandaşlarımızın bu gibi durumlar karşısında tuzağa düşmemesi için sosyal paylaşım platformları kullanılarak ve sponsorlu olarak reklam gibi karşımıza çıkan gönderilerde bir devlet kurumu tarafından yayınlanmış gibi kredi kartı iadesi yapılacağını bildiren gönderi ile karşılaştığında itibar etmemesi gerektiğini daha önce yayınladığımız haberlerde de bir çok kez ifade etmiştik.

Vatandaşlarımızın bu ve benzeri tuzaklara düşmemesi için gerekli bilgilendirmelerin yapılması gerekiyor.

kredi karti-aidat-iadesi-dolandiriciligi

kredi karti-aidat-iadesi-dolandiriciligi

Kredi kartı aidatı iadesi tuzağı

Sosyal medya üzerinde karşımıza da çıkan gönderide E-Devlet tarafından yayınlanmış gibi ”Kredi kartı aidat iadeleri başladı. Başvuru için hemen tıklayınız” yazılı bir görsel ve buna ek bir bağlantı adresi ile açılan sayfada sizden kredi kartı bilgilerinizi girmeniz isteniyor. Açılan sayfada kredi kartı bilgilerinizi girdiğinizde, bu bilgiler direkt olarak dolandırıcıların eline geçmiş oluyor.

kredi-karti-aidat-iadesi-sahte-kredi karti bilgileri sayfasi

kredi-karti-aidat-iadesi-sahte-kredi karti bilgileri sayfasi

Zaten mantıklı düşünürseniz kredi kartı aidat iadesi yapılacaksa bir banka tarafından yapılır.  Bankada zaten sizin bilgileriniz mevcuttur ve banka ile bu  konuyu birebir görüşürsünüz. Bankalar size bu gibi işlemler için e-posta, sosyal medya üzerinden işlem yapmanızı istemez.

Size de gelmiş olabilir

Bir diğer tuzak ise şu an whatsapp üzerinden paylaşılıyor. Whatsapp üzerinden gönderilen mesajda Türkiye’de de bir çok noktada mağazası bulunan İsveç kökenli uluslararası mobilya devi İKEA‘nın ismi kullanılarak aldatıcı bir bağlantı size ulaşırsa bu bağlantıya sakın giriş yapmayın. Giriş yaptığınızda karşınıza 3 sorudan oluşan bir anket formu çıkıyor ve sorulara cevap vermeniz isteniyor.

ikea markasi kullanilarak whatsapp uzerinden gönderilen sahte baglanti

ikea markasi kullanilarak whatsapp uzerinden gönderilen sahte baglanti

Bilgisayar üzerinden Kaspersky İnternet Security güvenlik yazılımı kurulu bilgisayardan giriş yaparak 3 sorudan oluşan bu anket formuna cevap verdiğimizde aslında tahminimizce cep telefonunda başka bazı izinleri kabul etmiş oluyorsunuz. Daha sonra tüm yanıtlarınızı işliyoruz yazılı ekranda ise kurulum yapılıyor ve bilgileriniz ele geçiriliyor. Kupon kodunu al seçeneğinin bulunduğu ekranda ise bu mesajı 20 kişiye daha göndermeniz isteniyor.

İKEA müşteri hizmetleri ile yaptığımız görüşmede kampanyaların sadece ikea.com.tr üzerinden yayınlandığı belirtilirken, bu ve benzeri bağlantılara itibar edilmemesi gerektiği ve bağlantı ile ilgili olarak, firma yetkililerinin gerekli işlemler üzerinde çalıştığı kaydedildi.

İnternet üzerinden yaptığımız araştırmada ConfigurarEquipos adlı youtube kanalında benzer şekilde yayınlanan video da bir hediye kartı gibi görünen şeyin aslında bir virüs olduğu, bu yüzden cep telefonunuzu enfekte etmek istemiyorsanız bağlantıyı açmamanız gerektiği belirtiliyor.

Tuzaklarla dolu internette dolandırıcılar her gün yeni bir yöntemle karışımıza çıkmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı da sık sık bu konuda bilgilendirici sms mesajları yolluyor. Siz siz olun karşınıza çıkan tüm bağlantılara giriş yapmayın, bilgilerinizi girmeyin, diğer arkadaşlarınız ile bu bağlantıları paylaşmayın. Telefonda kendisini polis, asker, savcı olarak tanıtıp adınız FETO/PDY vb. örgüt terör örgütü soruşturmasına karıştı diyerek sizden altın ve para isteyenlere inanmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.