DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Alınan Kararları Açıkladı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Alınan Kararları Açıkladı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısının ardından COVID-19 (Yeni Koronavirüs) vakasıyla ilgili alınan kararlar ve süreçle ilgili basın açıklaması düzenledi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, düzenlenen basın açıklamasında, Çin ve İran’dan sonra İtalya, Güney Kore ve Irak’la da uçuşların Cumartesi gecesinden itibaren durdurulduğunu ve sınırların kapatıldığı söyledi.

Giderek Dünya’da yayılım gösterdiğini ve şu an 68 ülkede görüldüğünü en son Azerbaycan, Ermenistan ve Çekya’da da görüldüğünü hatırlatan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, toplam vaka sayısının 89.211’e ulaştığını ve dünya genelinde ölüm sayısının 3040’a yükseldiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısının 45 bine ulaştığını vurgulayarak, Çin’de artış hızının azaldığını, Çin dışı ülkelerde ise artışın yükseldiğini belirtti.

COVID-19 (Yeni Koronavirüs) kimlerden nasıl bulaştığı,  bulaşıcılığı riskli hastalarda seyri, genç ve çocuk yaş grubunda daha az görüldüğü gibi hastalıkla ile daha net bilgilere sahip olunduğunu belirten Dr. Fahrettin Koca, toplam vakaların yüzde 85’inin normal mevsimsel grip gibi geçtiğini, yüzde 15’inin daha ağır seyrettiğini, özellikle riskli hasta grubunda ise ölüm oranlarının yüzde 15’e kadar 80 yaş ve üstü riskli hasta grubunda ulaştığını, ölüm oranının yüzde 2’lerde olduğunu fakat 50 yaşında kadar ölüm oranın yüzde 0,2 gibi çok düşük bir rakam olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Önemli Açıklamalarda Bulundu

Sınırlarda tedbirlerin üst düzeyde olduğunun altını çizen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, bu salgının Türkiye’de görülmeyecek gibi bir durumun olmadığını belirterek, son 14 günde belirtilen 5 ülke olmak kaydıyla yurt dışına seyahat eden kişilerin mümkün mertebe kalabalık ortamlara girmemeleri ve ilgili ülkeden çıkış tarihi itibariyle 14 günlük süre ile ev ortamında bulunmalarını, temas halinde olanlarında buna riayet etmelerini ve insanlarla yakın temas içerisinde olmamalarını istedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yurt dışından belirtilen ülkelerden gelen ve evinde 14 günlük süre içerisinde mevsimsel grip ateş, öksürük gibi herhangi bir belirti olması durumunda ise maskesini takarak en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Özellikle yasak uygulanan 5 ülke daha önemli olmak üzere yurt dışında olan Türk vatandaşlarınında bulundukları ortamda kalabalık ortamlara girmemelerini, mümkünse evi, odayı, ortamı havalandırmaları, kişisel hijyen kurallarına önem vermelerini, ellerini 20 saniye normal sabunlu su ile yıkamalarını, eğer kalabalık bir ortama gidilecekse maske kullanmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca konuşmasına şöyle devam etti;

Buna rağmen Türkiye’ye gelmek isterlerse yine 14 gün karantinaya, izolasyona alınacaklarını bilerek geliyorlar.

Bugüne kadar ülkemizde şu an herhangi bir vakaya rastlanmadı ama bu yarın rastlanmayacağı anlamına gelmez. Bugün için belki içimizde bu salgını taşıyan bu ülkelerden gelen kişiler olabilir, onun için önümüzdeki 3-5 gün içerisinde karşımıza çıkabilir.

Özellikle bu ülkelerden gelen kişilerin evde bulunmalarını, aile üyelerinin o kişilerle de yakın temas içerisinde olunmamasını, son 14 günü bu 5 ülkede geçirmiş olan öğrenci veya çalışanların aile hekimlerine ve sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde 14 güne tamamlamak üzere izinli sayılmalarını kararlaştırdık.

Bugüne kadar toplam 940 şüpheli vaka oldu, izole edilerek tekrarlarla birlikte 1162 numune çalışıldı, bunlar içerisinde pozitif olan vaka olmadı.

Coronodan korunmanın yöntemlernin Koronavirüsünden korunma yöntemleri ile aynı olduğunu belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, vatandaşlarımızın basit tedbirler alarak Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının önerilerini dikkate alarak sorumluluklarını yerine getirmesini rica etti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 28 Şubattan beri Umreden gelip sağlık kontrolünden geçen 13.834 vatandaşın içinden toplam mevsimsel grip bulunan 9 kişi bulunduğunu, şüpheli bulunan 5 kişiyi tek kişilik ambulanslarla sağlık kuruluşlarına götürüldüğünü ve yapılan çalışmaların 3 kişinin negatif çıktığını kalan 2 kişinin sonuçlarının beklendiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.