DOLAR
32,5995
EURO
34,7919
ALTIN
2.496,49
BIST
9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Milletvekili Yaşar Tüzün Çiftçilerin Sorunlarını Meclise Taşıdı

Milletvekili Yaşar Tüzün Çiftçilerin Sorunlarını Meclise Taşıdı. CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün Çiftçilerin başta Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası olmak üzere haciz işlemleri başlatılan borçlarına ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla TBMM’ye Kanun Teklifi verdi.

Pandemi döneminde en çok sıkıntı çeken kişilerin başında olan çiftçilerin sesini TBMM gündemine getiren Tüzün, verdiği teklifin her partiden destek verilmesinin ve çiftçilere bir nebze de olsa destek çıkılmasının gerekliliğini söyledi.

Hasat yapmanın ne kadar zor olduğu şu zamanlarda ellerindeki traktörlerin haciz işlemleri sonrasında alınan çiftçilerimize gerekli desteğin verilmediğinin altını çizen Tüzün, pandemi dönemini iyi yönetemeyen İktidarın çiftçilerimizin sesine kulak vermesi gerektiğini söyledi.

Tüzün yaptığı açıklamada “Stratejik bir önem taşıyan tarım sektörü günümüzde çok ciddi bir darboğazın içindedir. Çiftçilerimiz her türlü zorluğa göğüs gererek gece gündüz demeden tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında ülkenin gıda ihtiyacını karşılamak için çalışmaktadır, üretimden pazarlamaya kadar geçen süreçte birçok sorunla karşılaşmaktadır. En büyük sorunları ise çarkı döndürmede çektikleri ekonomik sorundur. Ekonomik nedenlerle son yıllarda hem ekilen arazi büyüklüğünün hemde çiftçi sayısının azaldığı görülmektedir. Son 17 yılda çiftçimiz, Trakya’nın iki katı büyüklüğündeki 34 milyon dönüm alanı araziyi ekmekten vazgeçmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemindeki çiftçi sayısı 2.8 milyondan 2.1 milyona düşmüştür. Tarımda, üretim açığı için ithalat çözüm değildir. Küresel koronavirüs salgınında her ülke kendi yurttaşının gıda güvencesini sağlamak için ihracatı ya kısıtlıyor ya da tamamen yasaklıyor. Böyle bir durumda paramız olsa bile, gıda ihtiyacımızı ithalat ile karşılayamayız. Bu nedenle üretmek zorundayız. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre çiftçilerimizin bankalardan kredi kullanımı yüzde 15.6 oranında artış göstererek 2020 Eylül ayı itibari ile 122 milyar 941 milyon liraya ulaşmıştır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilere kullandırdığı kredi miktarı da 2020 Eylül ayı itibari ile 16 milyara ulaşmıştır. Çiftçilerin bankalara olan toplam borcunun yaklaşık 100 milyarı kamu bankalarına, büyük bir oranı da T.C. Ziraat Bankası’nadır. Takibe düşen kredi tutarlarında iki kat artış olmuştur. Ortalama toplam kredilerin yüzde 10’u takip yani icraya düşmüştür. Son yıllarda artan maliyet fiyatları, pazarlama sorunları ve yaşanan doğal afetler nedeniyle ekonomik geliri azalan ve krediye daha fazla ihtiyaç duyan tarım sektöründe, Covid-19 ile sorunlar daha fazla artmıştır. Ülkemizde mart ayında başlayan Covid-19 salgını nedeniyle alınan çeşitli kararlar çerçevesinde bankalar vadesi gelen kredilerde erteleme ve yapılandırma yapılmış ancak bankalar tarafından riskli görülen çiftçilere uygun kredi verilmemiştir. Geçmişte yapılan yapılandırmalar ve yüksek faizden dolayı çiftçinin borcu katlanarak artmıştır. Çiftçi artık borcunu çeviremeyecek duruma gelmiştir. En azından biraz nefes alabilmesi için yeniden yapılandırmadan başka çaresi bulunmamaktadır. Çiftçilerimiz borçlarını tamamen ödemek istemektedir. Bunun için acilen yeni bir yapılandırmanın kanunlaşarak başta Tarım Kredi Kooperatifleri olmak üzere bankaların haciz işlemlerinin durdurulması gerekir. Birikmiş borçların anaparalarının 10 eşit taksite bölünerek 5 yılda ödenmesi ve tüm faiz, zam, harç ve vekalet ücretlerinin tahsilinden vazgeçilmesi milyonlarca çiftçimize nefes aldıracaktır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.