DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Merv´den Söğüt´e Türk Tarih Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi´nin ev sahipliğini yaptığı Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan´nın Onursal Başkanlığını üstlendiği ve 11-12 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan Merv´den Söğüt´e Türk Tarih Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu Dünyanın Çeşitli Türkmen Bölgelerinden gelen öğretim görevlilerinin katılımlarıyla başladı.

Söğüt tarihi Hamidiye binasında,açılış öncesi Söğüt Mehter Takımının verdiği konserle başlayan sempozyumda açılış konuşmalarının ardından konşmacıların Müslüman Türklerin Yakın Doğu’da kurmuş oldukları Selçuklu ve Osmanlı gibi iki büyük devletin yeşerdiği ve geniş coğrafyalara yayıldığı iki vazgeçilmez mübarek mekân olarak kabul edilen Merv ve Söğüt arasındaki tarihsel birikimi, eşsiz kültürü ve izleri bütün canlılığı ile günümüze kadar devam eden muhteşem medeniyeti dünyaya, ülkemiz insanlarına ve yeni nesillere aktarmak amacıyla kuruluşundan itibaren bütün yönleri ile Selçuklu devletinin, Beyliklerin ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminin tarihini, kültürünü ve medeniyeti tartışıldı.
Türkmenistan ziyaretlerinde Merv´den Söğüt´e Türk Tarihi Kültür ve Medeniyeti sempozyumu düzenleyeceklerine söz verdiklerini ifade eden Prof Dr. Abdulhalik Bakır, gayelerinin smanlı devletinin kurucularının yad edilmesi, anlatılması tarihe mal olan bütün bu faaliyetler bitmez tükenmez çalışmaları tanıtmak olduğunu ifade etti.

Bu sempozyum 733. kutlanan Ertuğrul Gazi ve Söğüt Yörük Bayramının bir parçası olarak gördüklerini ifade eden Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, “Esas itibari ile bu sene tema olarak aldığımız konu bu coğrafyaya olan yolculuğumuzun başladığı ve Sultan Sencer´in Türbesinin bulunduğu bugün Türkistan´daki Merv şehrinden Söğüt´e olan yolculuktan yaşanan kültürel sürekliliği gelenekleri ve değerleri bu coğrafyanın her tarafından akademisyenlerin katılımıyla değerlendirmek ve bu tarihin muhasebesini yapmak” olarak nitelendirdi.

Programa Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan ve Türkmen Bölgelerinde yaşayan öğretim görevlileri katıldı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.