DOLAR
32,5893
EURO
34,8218
ALTIN
2.415,55
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
31°C
Bilecik
31°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
28°C

Koronavirüs, Türkiye ve Dünya Gündemi Raporu

Koronavirüs, Türkiye ve Dünya Gündemi Raporu. Yeni tip koronavirüs tedavisi gören İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yoğun bakıma alındı.
Almanya’da 3 Türk vatandaşının daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Dünyada 286 bin 877 kişi Kovid-19’u yenmeyi başardı. İyileşen vaka sayısının en fazla olduğu Çin’de 77 bin 167 kişi sağlığına kavuştu. Çin’den sonra en fazla vakanın iyileştiği ülkeler, İspanya (40 bin 437), Almanya (36 bin 81), İran (24 bin 236), İtalya (22 bin 837), ABD (19 bin 810) ve Fransa (17 bin 250) olarak sıralandı. Vakaların 10 bini aştığı diğer ülkelerde ise iyileşen kişi sayısı sırasıyla İsviçre (8 bin 56), Güney Kore (6 bin 694), Belçika (3 bin 986), Kanada (3 bin 616), Avusturya (3 bin 463), Türkiye (1326), Hollanda (250), Portekiz (140), İngiltere (135), Brezilya (127) oldu.

Kovid-19 salgınında en fazla can kaybının yaşandığı İtalya’da, ölü sayısı son 24 saatte 636 kişi artarak, 16 bin 523’e yükseldi.

Salgının başından beri toplam 132 bin 547 kişiye virüs bulaştığı, iyileşenlerin sayısının ise 20 bin 996’ya ulaştığı açıklandı.

İspanya’da Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bin 169’a çıkarken, vaka sayısı 135 bin 32’ye yükseldi.

Dünya genelinde en fazla vaka sayısının tespit edildiği ABD’de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bin 467’ye yükselirken, vaka sayısı 356 bin 7’ye ulaştı.

Fransa’da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 833 artarak 8 bin 911’e yükseldi. Virüs tespit edilenlerin sayısı 98 bin 10’a, iyileşenlerin sayısı ise 17 bin 250’ye çıktı.

Çin’de, klinik durumu ağır vakaların sayısının hafta sonundan itibaren 300’ün altına indiği bildirildi. Başkenti Pekin’de ise salgınının yayılmasını önlemek üzere alman tedbirlerin uzun süre devam etmesinin planlandığı bildirildi.

Çin’de bugün ilk defa yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitiren vaka olmadığı açıklandı.

Norveç Sağlık Bakanı Bent Höie, ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 4 ilde ve 5 büyük kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

İsrail’de, şehirler arası seyahat yarın öğleden sonra başlayıp cuma sabahına kadar yasaklanırken, ülke genelinde çarşamba akşamı sokağa çıkmaya da yasak getirildi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında kapatılan kreşlerin ve ilkokulların 15 Nisan’dan itibaren açılacağını duyurdu.

Türkiye

Kovid-19’la mücadelede toplam test sayısı 202 bin 845, toplam vaka sayısı 30 bin 217, toplam vefat sayısı 649, toplam yoğun bal<ım hasta sayısı 1415, toplam entübe hasta sayısı 966, toplam iyileşen hasta sayısı 1326 oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sunucu Fatih Portakal hakkında, sosyal medyada yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadeler paylaştığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

BDDK, sunucu Fatih Portakal hakkında, sosyal medyadan bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadeler paylaştığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Sinop’un Durağan ilçesinde 3 köy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Yükseköğretim Kumlu, koronavirüs önlemleri kapsamında üniversitelerce nisan, mayıs ve haziran aylarında yapılacak Seviye Tespit Sınavı (STS) ve muadil sınavların ertelenmesine karar verdi.

KOSGEB’in kredi destek programından faydalanan ve bankalara ödemeleri devam eden 136 bin KOBİ’nin, nisan, mayıs ve haziran aylarındaki kredi taksitleri 3 ay ertelendi.

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Antalya Teknokent’te, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele çalışmaları kapsamında solunum cihazı çoklayıcısı prototipi üretildi.

Orta Doğu, Suriye ve Güvenli Bölge

Barış Pınarı Harekâtı bölgesindeki taciz ve saldırılarına devam eden PKK/YPG’li teröristlere meşru müdafaa kapsamında gerekli karşılık verilmektedir. Bölgede keşif-gözetleme, mayın ve el yapımı patlayıcı temizleme faaliyetleri sürdürülmektedir.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine taciz atışı yapan 1 terörist ile Barış Pınarı Harekatı bölgesine sızmaya çalışan PKK/YPG’li 8 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Yemen’deki Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerini, dün ülkenin 6 iline 50 hava saldırısı düzenlemekle suçladı.

İsrail’de Likud ile Mavi-Beyaz İttifakı partileri arasındaki “birlik hükümeti” kurulması için yürütülen müzakereler, hakimlerin seçiminden sorumlu meclis komisyonunun oluşturulması konusundaki anlaşmazlık yüzünden durdu.

Terörle Mücadele

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı 3 kırsal mahallede terör örgütü PKK’ya yönelik operasyon başlatıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), silahlı bir grubun, ülkenin güneybatısında su kuyularının bulunduğu Eş-Şuveyrif bölgesine baskın düzenlemesinin ardından başkent Trablus’a su verilemediğini açıkladı.

ABD Başkanı Trump, uzay kaynaklarının kullanımına izin veren kararnameyi imzaladı. Kararname, uzaydaki su ve maden kaynaklarının özel şirketler ve şahıslarca kullanımına izin veriyor.

Kamerun’un Uzak Kuzey Bölgesi’nde terör örgütü Boko Haram’ın düzenlediği intihar saldırısında 8 sivil hayatını kaybetti, 10’u ağır 14 kişi de yaralandı.

Ulusal Makamlardan Resmi Açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:
Avrupa ülkeleri içinde tedbirleri en erken alan biziz. İzolasyonda başarılı olursak, erken tedbir avantajından tam olarak yararlanabiliriz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu
Bu kararları alırken iki hukuki dayanağımız var. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre özellikle verilen cezalar 780 liradan 3 bin 180 liraya çıkan cezalar. Bu cezaları fiilin ağırlığına göre ilgili idareler belirliyorlar. Bir de Kabahatler Kanunu var. Umumi Hıfzıssıhha Kanununa uymazsanız TCK’nin 195’ine göre de ayrı bir cezayla karşı karşıya kalırsınız. Bu da 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası yatma unsuruyla karşı karşıya kalmış olursunuz. 65 yaş üzeri 6 bin 131 kişiye idari, 149 kişiye de adli işlem yapıldı. 20 yaş altına ise 3 bin 102 kişiye idari, 102 kişiye de adli işlem gerçekleştirildi. Sosyal mesafe kuralına uymayan 181 kişiye ceza kesildi.

Sadece polis teşkilatımızda bir tek kaybımız var. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Ailesine sabır diliyorum. Onun dışında bir kaybımız şu anda yok.” o “3 bin 570 hesap tespit edildi. Bu hesaplar da yüzde 70’in üzeri FETÖ, PKK ve DHKP-C hesaplarıdır. Bu hesaplarla ilgili Türkiye’de bulunan 616 kullanıcı tespit ettik ve 229’unu yakaladık. Yakalama işlemlerimiz devam ediyor.

Ayağımızın sabit noktasını belirsizliğe koymalıyız. Bunun ikinci, üçüncü fazının olmayacağını iddia edebilir misiniz? Geleceğe ait tüm tedbirleri bu vakaların en çok görüldüğü İstanbul’da almak en önemli sonuçlardan biridir.” o “Terör örgütü kendi derdine düşmüş, onlar da koronayla karşı karşıya şu anda. 38 korona pozitif vakası var. Bu bildiğimiz. ‘Su uyur düşman uyumaz’, ‘Kurt puslu havayı sever’ diye tabirlerimiz var. Bilmenizi isterim ki bütün güvenlik güçlerimiz 24 saat tetikte. Terörle mücadele konusunda en ufak bir rehavetimiz ve gevşekliğimiz olmamalıdır. Operasyonlarımız hala devam ediyor. Mağaralardan çıkmış değiller ama Allah nasip ederse milletimiz, mayıs ayının ortasından itibaren, inşallah gündem ona müsaade eder, terörle mücadelede bambaşka seyir görecek.” o “Helin Bölek’i ölüme yatırdılar, öldürdüler, gittiler ziyaret ettiler. Onun ölüm orucunun kutsal bir şey olduğunu söylediler. Ondan sonra da döndüler etrafında dans ettiler. Yamyamlarda var bu yöntem, başka kimsede yok. Bu bizim kültürümüzde, anlayışımızda var mı? Bu bir terör örgütü. Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’i aldık hastaneye götürdük, doktorları tehdit ettiler. Hadi bize yaptıkları tehditlerin bir anlamı yok ama bir taraftan hakimleri ve savcılar tehdit ettiler. Bunlara siyasi mekanizma ve Türk Tabipleri Birliği destek oldu.

Koronayla ilgileniyoruz diye devletin diğer meselelerinin hiçbir noktasını atlamayız. 24 saatse 24 saat çalışmamıza devam ederiz.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Barajlarda yeteri kadar su var, içme suyunda sıkıntı öngörmüyoruz.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk
Evsiz, mekansız ve kimsesiz kişiler tespit edilerek öncelikli olarak il sınırları içerisinde bulunan kamu kurumu misafirhanelerine yerleştirilecek. İlgili kişilerin, kamu kurumu misafirhanelerine yerleştirilememeleri halinde pansiyon, otel gibi yerlerde konaklamaları veya bir mekanın bu kişilere salgın tehdidi ortadan kalkıncaya kadar tahsis edilmesi sağlanacak, o Konaklatılma öncesi ve konaklama sırasında periyodik aralıklarla sağlık kuruluşlarından destek alınarak bu kişilerin kontrollerinin yapılması, hastalık, bulaşma yolları ve alınabilecek kişisel tedbirler konusunda bilgilendirmenin yapılması sağlanacak. Konaklatılan kişilerin temizlik, sağlık, temel gıda, giyim ve diğer ihtiyaçları giderilecek. Bu kapsamda oluşan giderler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı imkanları çerçevesinde karşılanacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu
47 ilde 73 yurtta toplam 3 bin 120 sağlık personelini misafir ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda Kovid-19 mücadelesinde bugüne kadar 27 bin 595 kişiyi misafir ettik.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik:
Küresel bir salgın karşısında tüm dünya dayanışma yolları ararken, vatandaşlarımızın birbiriyle kolkola girmesi ne büyük rahatsızlık oluşturdu birilerinde.” o “Bazı ülkelerde insanların kendi sağlığını korumak adına, imkanı olmayanlara ve özellikle yaşlılara acımasızca sırt dönmesi hergün görülürken, ülkemizde gurur duyacağımız dayanışma örnekleri ortaya çıkması ne büyük travma yaratıyor hastalıklı zihniyetin temsilcisi birilerinde.

Avrupa’da devletler birbirlerinin sağlık malzemelerine el koyarken, her tarihi anda olduğu gibi Türkiye’nin ihtiyacı olan devletlere el uzatmasını bile siyasetin konusu yapmaya çalışıyorlar. İnsani olan ne varsa derin bir rahatsızlık duyuyorlar.” o “İşler iyi giderken insani nezaketin ve gelişmişliğin örneği gösterilen bazı ülkelerde, Koronavirüs salgınıyla tüm insani değerlerin kısa zamanda terkedildiği olaylar görüyoruz. Ülkemizde ise daha çok dayanışma, daha çok birliktelik ve kardeşlik duygusu yükseldi.

Birleri ise bundan rahatsızlık duyuyor. Ülkede iyi birşey olması bunların kabusu. Kendilerinin kazanmasını, Türkiye’nin ve insanımızın kaybetmesine bağlayan bu hastalıklı zihniyeti, insanlığı tehdit eden bir afet bile insani çizgiye getiremiyor.

Herkesin kazandığı, Türkiye’nin krizlerden başarıyla çıktığı bir sonuç, bu hastalıklı zihniyet için her zaman kabus senaryosu oluyor. Bu, kötülük zihniyetidir. Bu, yıkım siyasetidir.

Milli Dayanışma Kampanyası’na kinle yaklaşan hastalıklı bir zihniyet var. İmkanı olanın ihtiyacı olanla kolkola girmesine nefretle bakan bir zihniyet var. Mutlu olacakları tek konunun Türkiye’nin zarar görmesi olduğunu teşhir eden bir zihniyet bu.

Bu hastalıklı zihniyet, umudu, dayanışmayı, doğruluğu ve iyiliği yücelten her adımın düşmanı. Bu zihniyetle mücadele için dayanışmayı ve iyiliği yüceltmeye devam edeceğiz.

Bu günler de geçecek. Aldığımız tedbirlerle, dayanışmamızla ve kardeşliğimizle bugünleri de aşacağız. Umudu, hayatı, doğruluğu ve iyiliği yücelterek zor günleri aşacağız. Kötülük siyaseti yine kendi hastalıklı dünyasında kalacak.

Bir krizi aşarken nasıl davranırsanız, kriz sonrasında karakterinize o damgayı vurursunuz. Bu zor günlerde iyilikle hareket edenler iyilikle anılacak. Kötülükle hareket edenler kötülükle anılacaklar. Bu ülkenin adının karşısında hep iyilik yazıldı. Bundan sonra böyle olacak.

İletişim Başkanlığı
Uluslararası Resmi Açıklamalar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların “Afrika’da denenmesi gerektiğini” söyleyen 2 Fransız doktorun ifadelerini, “ırkçı, utanç verici, korkunç ve sömürge dönemi kalıntıları” şeklinde niteleyerek “Afrika herhangi bir aşı için test alanı olamaz ve olmayacaktır.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, kendisinin ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, düzenli aralıklarla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi yaptıracağını kaydetti. Konuşmasına, “Virüs ile savaşın zor bir safhasına giriyoruz.” şeklinde başlayan Trump, Kovid-19 teşhisi konulan ve bugün yoğun bakıma alman İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın durumunu değerlendirdi. Johnson’ın, yoğun bakıma alınmasından dolayı üzgün olduğunu belirten Trump, “Çok iyi bir dostum olan Johnson’a en iyi dileklerimi iletiyorum. Yoğun bakıma alınmak ciddi bir mesele. Amerikan halkı, Johnson için dua ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Başbakanı Conte, yeni tip koronavirüs salgınının ekonomideki etkisiyle mücadeleye yönelik 400 milyar avroluk yeni paket açıkladı. Başbakan Conte, “Küçük, orta ve büyük İtalyan işletmeler için 400 milyar avroluk acil likidite kaynak veriyoruz. Bunun 200’ü iç piyasaya yönelik, 200’ü ise ihracata yönelik olacak. Bu önemli bir ateşleyici güç. Ben daha öncesinde böyle bir müdahale hatırlamıyorum.” dedi.

Uluslararası Medya Yansımaları

Almanya
NEX24: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü yeni bir dünya düzeninin kurulacağını duyurdu. “Para ve borsa devrinin” bittiğini ifade eden Erdoğan, “Ekonominin sadece paradan, borsadan, faizden, spekülatif araçlardan ibaret olmadığı asıl önemli olanın yeterli üretim ve adil dağılım olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu yeni dönemde tüm dünyada ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesi’ her ülkede yönetim sisteminin merkezine yerleşecektir. Yaşadığımız Koronavirüs salgınının ardından dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı açıkça görülüyor.” açıklamasında bulundu.

Japonya
Jiji Haber Ajansı: Türkiye Cumhurbaşkanı 6 Nisan’da İstanbul’da yaptığı konuşmada, koronavirüsün yayılmasını engelleme tedbiri olarak halka ücretsiz maske dağıtılacağını açıkladı. Türkiye’de 4 Nisan’dan itibaren toplu yaşam alanlarında maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Türk hükümeti, 5 Nisan’da sokağa çıkma yasağı kapsamında olmayan vatandaşlara kişi başı haftalık beş adet olmak üzere maske gönderileceğini açıkladı. Erdoğan bununla ilgili olarak, “Maske satışı yasaktır. Elimizde herkese yetecek kadar var.” dedi ve virüsün yayılması azalana kadarki süreç için üretim takviminin bulunduğunu da vurguladı.

Sırbistan
Danas: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Sırbistan’ın Koronavirüs Salgını ile mücadelesinin ilk gününden itibaren aldığı önlemlerin bu krizi en az kayıpla atlatması için gereken önlemleri aldığından emin olduğunu vurguladığı bir mektup aldı. Cumhurbaşkanlığının medya ile iş birliği ofisinin aktardığı bilgilere göre Erdoğan’ın gönderdiği mektupta “Sayın Cumhurbaşkanı, sevgili dostum, Çevre Bakanlığı Dışişleri Bakanı Branislav Blazic de dahil olmak üzere, vatandaşlarınızın can kaybına ilişkin en içten başsağlığı dileklerimi sunmak istiyorum. Umarım bu zor durumun en kısa zamanda üstesinden gelebiliriz.” yazıyor. Erdoğan, “Bu hafta ülkenize daha önceki test kitlerine ek olarak gönderdiğimiz tıbbi malzemenin, Sırbistan’daki dostlarımıza söz konusu salgın ile mücadelelerinde desteğimizin belirtisi olacağını umuyorum.” dedi. Erdoğan, kriz bittikten hemen sonra Vuciç’i Türkiye’yi ziyaret etmeye çağırdı.

Azerbaycan
Olaylar: Olaylar.az’ın haberine göre Türkiye’nin Rize şehrinde, yeni tip koronavirüs hastalığın tedavisinde görev aldıkları sırada virüs kaparak hasta olan 2 hemşire tedavilerinin ardından alkışlar eşliğinde göreve döndü. Recep Tayyip Erdoğan
Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde koroner yoğun bakım hemşiresi 43 yaşındaki Ahmet Uysal ve enfeksiyon komite hemşiresi 35 yaşındaki Derya Yazıcı’ya, yaklaşık 15 gün önce görev yaptıkları hastanede Kovid-19 hastalığı belirtilerini göstermeleri üzerine test yapıldı. Test sonuçları pozitif çıkan hemşireler, bağlı bulunduklarını hastanede tedavi gördü. Yaklaşık 10 günlük tedavilerinin ardından sağlıklarına kavuşan Uysal ve Yazıcı, fedakarlık örneği göstererek yeniden görevlerine başladı. Hemşireler göreve döndüklerinin ilk günü arkadaşları tarafından alkışlarla karşılandı. Hemşire Derya Yazıcı ise 10 gün önce yaptırdığı test sonucunun pozitif olduğunu öğrendiğini belirterek, “Tabii ilk başta herkesin yaşadığı gibi bir panik yaşadım ve korktum. Sonrasında tedavi sürecime hemen başlandı ve kısa sürede sağlığıma kavuştum. Şu an kendimi çok iyi hissediyorum. Herkese bu sürecin umut olmasını istiyorum. Lütfen korkmayın ve cesur olun.” diye konuştu. Ahmet Uysal da kendisinin de panik ile başlayan süreçten sonra hastanedeki tedavi sürecini tamamladıktan sonra kendini karantinaya aldığını dile getirerek, “Şu an gayet iyiyim ve sağlıklıyım. Destek olan herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Çin
Wangyi: Türkiye’nin 2002 Dünya Kupasındaki ana kalecisi Rüştü Reçber 29 Mart’ta koronavirüs teşhisiyle hastaneye kaldırılmıştı, çok geçmeden durumunun kritik olduğu haberleri yayılmıştı. Sonunda iyi haberler geldi, Rüştü pazartesi günü taburcu oldu. Rüştü, Kavacık Medistate Hastanesinde tedavi altına alındı daha sonra Maslak Hastanesine sevk edildi. Rüştü’nün durumu 7 gün önce kritikleşti, vücudu son derece zayıftı, nefes almakta zorluk çekiyordu. Maslak Hastanesinden iki doktor, bir haftadan fazla süren tedavi ve karantinadan sonra Rüştü’nün durumunun büyük ölçüde iyileştiğini söyledi. Taburcu olduğu sırada Rüştü ayrıca özel bir doktor tavsiyesi aldı- sigara içmeyin. Rüştü’nün sigara içme alışkanlığı var ve sigara içmek koronavirüsün yoğunluğunun daha ciddi olmasına neden olabilir. Doktor, Rüştü’nün sigarayı bırakmasını istedi, sigarayı bırakmak onun akciğerleri için faydalı olacaktır.

Değerlendirme
1. Yorum & Analiz
Tüm dünyada etkisini sürdüren Kovid-19 Pandemisinin ne zaman ve ne şekilde son bulacağı henüz kesinleşmedi ancak bundan sonra dünyada pek çok şeyin eskisi gibi olmayacağı konusunda herkes hemfikir. Öncelikle Çin Hükümeti, yoğun kriz ve kitlesel hayati tehlike ortamı değiştikten sonra, tüm dünyaya bazı cevaplar vermek durumunda kalacak. Virüse ve salgına dair bilgileri başta tüm dünyadan gizleyen Çin Hükümeti şu an yoğun bir propaganda faaliyeti yürüterek tabloyu değiştirmeye çalışsa da pek çok ülkede, salgından birinci derecede sorumlu olarak görülüyor. ‘Virüsün insandan insana geçmediği’ gibi hatalı açıklamalarla dünyayı yanlış yönlendiren DSÖ ve bu küresel krize cevap vermekte tamamen yetersiz kalan diğer uluslararası kuruluşların da yoğun bir sorgulamaya maruz kalması bekleniyor. Kriz yönetimi konusunda en kötü karnelerden biri de tüm üyelerin kendi gündemlerine yoğunlaşarak ittifak dayanışmasını tamamen terk ettiği Avrupa Birliği’nin. İlerleyen yıllarda Brexit’e benzer süreçlerin yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Belki bunların hepsinden önemlisi, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği, bu insani krize karşı ülkelerin mücadele kabiliyetlerinin kısıtlı kalmasında başat sebep olan ‘para ve borsa’ devrinin artık sonunun gelmesi olacaktır. Tüm dünyanın ortaya çıkan bu acı tablodan gereken dersleri çıkarması ve kadim Türk irfanının “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışıyla kendini yeniden yapılandırması, tüm insanlık için artık son çıkış kapısı olarak görünmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.