DOLAR
32,5842
EURO
34,7966
ALTIN
2.501,77
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

Kayıp Yolların İzinde Belgeseli Yayınlandı

Kayıp Yolların İzinde Belgeseli Yayınlandı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi BAP Projesi kapsamında hazırlanan İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan tarihi yolun İznik-Söğüt arasının anlatıldığı belgeselde yaşadığımız coğrafyanın tarihine ışık tutuldu.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Coğrafya Bölümünden Prof. Dr. Nurfeddin Kahraman ile Tarih Bölümünden Yar. Doç. Dr. Refik Arıkan yapımcılığında, teknik ekibinde Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, Emin Karagöz ve Muhsin Özmen’in yer aldığı, proje tasarımını Nurfeddin Kahraman, Refik Arıkan ve Ali Okumuş’un üstlendiği ‘Kayıp Yolların İzinde’ adlı belgeselde, tarih bulmacasında eksik bölümlerin en önemli tamamlayıcısı olan kayıp yollar arandı.

Anadolu’da antik dönemde bütün yollar kral yoluna bağlanarak Efes’e ulaşırken, M.S 330 yılında İstanbul’un kurulması ile birlikte oluşan diyagonal yol ağının Belgrad’tan başlayıp Bağdad’a kadar ulaşan, İstanbul çıkışı ile Söğüt arasındaki kısmı ‘Kayıp Yolların İzinde’ adlı belgeselde ele alındı.

Semih Dindar tarafından seslendirilen Yunus Emre Sert’in müziği ile Mehmet Can Çetin tarafından kurgulanan belgeselde, tarihi yol ağının İstanbul’dan sonraki ilk önemli durağı olan İznik’te, surların 4 kapısından doğuya açılan kapısı Lefke kapısından Osmaneli’ye (Lefke), Söğüt’e Eskişehir’e ve Ankara’ya bağlayan yolun tarihi hakkında bilgiler yer alıyor. Yaklaşık 35 dakikalık belgesel video paylaşım sitesi üzerinden yayınlandı. Ekip tarafından yapılan saha araştırmalarının ardından, 6 asır boyunca adeta bir atar damar gibi, orduları, ticaret kervanlarını, hacıları ve gezginleri taşıyan, İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan, İbn-i Batuta ve Evliya Çelebi’nin de kullandığı bu önemli yolun Söğüt’e kadar olan kısmı yayınlanan belgeselde yer alıyor. Belgesel, tarihin sıfır noktası olarak tanımlanan, Osmanlı Devletinin Devlet-i Ebed Müddet’in Kurucusu Ertuğrul Gazi’nin huzurun Ertuğrul Gazi Türbesi’nde sona eriyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.