DOLAR
32,3293
EURO
35,0939
ALTIN
2.298,16
BIST
9.043,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Kaspersky, Microsoft Windows’u Hedef Alan Yeni Bir Tehdit Keşfetti

Kaspersky Lab, Microsoft Windows’u Hedef Alan Yeni Bir Tehdit Keşfetti

Kaspersky Lab’ın çoğu uç nokta güvenlik ürününde yer alan Kaspersky Lab Automatic Exploit Prevention teknolojisi, yeni bir siber saldırı dalgası tespit etti. Söz konusu saldırıların arkasındaki zararlı yazılım, Microsoft Windows işletim sistemindeki daha önce keşfedilmemiş bir açığı kullanıyor ve özellikle Orta Doğu’daki bilgisayarların kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor. Saldırganların kullandığı açık 9 Ekim’de Microsoft tarafından yayınlanan bir yamayla kapatıldı.

Henüz keşfedilmemiş (zero-day) sistem açıklarını kullanan saldırılar en tehlikeli siber tehditler arasında yer alıyor, çünkü saldırıya uğrayan kişiye öncesinde söz konusu açığı kapatma ve kendini savunma fırsatı vermiyor. Bu tür açıklardan faydalanmak üzere tasarlanan saldırılar, çoğu zaman siber saldırganların tüm sistemin kontrolünün ele geçirmelerine neden oluyor. Özellikle APT türü sofistike saldırılar bu senaryoyu sıklıkla hayata geçiriyor ki, son tespit edilen saldırı da bu gruba dahil.

Söz konusu Microsoft Windows saldırısı, PowerShell üzerinde yeni keşfedilen bir açığı kullanarak gerçekleştiriliyor. Saldırgan buradan sisteme sızarak sistemi ele geçirmesine yardımcı olacak ayrıcalıkları tanımlıyor. Son derece iyi kodlanmış olan saldırı, pek çok Windows sürümüne saldırarak etkisi altına alabilme yeteneğine sahip.

Saldırı, geçtiğimiz yaz aylarının sonlarında Orta Doğu’da yer alan bir düzine civarında organizasyonu hedef aldığı sırada keşfedildi. Saldırının arkasında daha önce de PowerShell arka kapılarını kullanmasıyla ünlü FruityArmor grubunun olduğu düşünülüyor. Kaspersky Lab uzmanları durumu fark ettikleri anda açığı Microsoft’a bildirdi.

Kaspersky Lab güvenlik ürünleri saldırıyı ortaya çıkarmak için aşağıdaki teknolojileri kullandı:

Kaspersky Lab ürünlerinde yer alan davranışsal algılama motoru ve Automatic Exploit Prevention bileşenleri,

Kaspersky Anti Targeted Attack Platform’un bir parçası olan Advanced Sandboxing ve Antimalware motoru.

Kaspersky Lab Güvenlik Uzmanı Anton Ivanov, konuya ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi: “Sıfır gün açıkları söz konusu olduğunda yeni saldırı tekniklerine karşı tetikte olmak büyük önem taşır. Kaspersky Lab bünyesinde gerçekleştirdiğimiz sürekli tehdit analizleri sadece yeni tehditleri ve hedefleri ortaya çıkarmakla kalmıyor, siber saldırganların kullandığı tekniklerin gelişimini de takip ediyor. Tüm bu araştırmalarımız sayesinde benzer saldırıları engellemek üzere kurgulanmış bir güvenlik teknolojileri katmanına sahibiz” diye konuştu.

Kaspersky Lab, buna benzer saldırılardan korunmak için aşağıdaki önlemleri almanızı öneriyor:

  • Üzerinde bilinen açıklar olan ve yakın zamanda siber saldırılarda kullanılmış yazılımları kullanmaktan kaçının.
  • Kullandığınız yazılımların güncellemelerini düzenli olarak yaptığınızdan emin olun. Vulnerability Assessment (güvenlik açığı değerlendirmesi) ve Patch Management (yama yönetimi) özelliklerine sahip güvenlik çözümleri kullanın.
  • Bilinen ve henüz keşfedilmemiş saldırılara karşı aktif olarak koruma sağlayan davranışsal tehdit algılama yeteneğine sahip Kaspersky Endpoint Security for Business gibi çözümlerden yararlanın.

Daha fazla bilgi için Securelist.com adresini ziyaret edebilir, raporun tamamını Kaspersky Lab Threat Intelligence sayfasından okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.