DOLAR
32,5159
EURO
34,8944
ALTIN
2.439,01
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Kadının Olmadığı Yerde Demokrasiden söz edilemez

CHP Bilecik İl Başkanı Çağatay Karaahmet 5 Aralık Kadın Hakları Günü ile ilgili bir mesaj yayınladı. Demokrasinin en önemli unsurunun kadın olduğuna değinen Karaahmet, “Gerek siyasal alanda gerekse sosyal alanda kadınlarımıza daha fazla önem vermeliyiz. Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımızın mücadelesi yadsınamaz bir gerçektir. Cumhuriyetimizin kuruluşunda analarımızın üstün hizmet ve başarıları en büyük etkendir. Uygar toplumlar daima kadınlar sayesinde gelişmiştir. 5 Aralık 1934 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, 1926 – 1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, hukukta ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti’nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. 1930’da belediye seçimlerinde seçme, 1933’te çıkarılan Köy Kanunu’yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te Anayasa’da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır.
Çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen başta Mustafa Kemal Atatürk, dönemin hükümetleri ve TBMM, kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yapmışlardır. Kadına şiddetin had safhaya ulaştığı bugünlerde kadın haklarının önemini bir kez daha vurgulayalım. Kadınlarını görmezden gelen ve her alanda yok sayan bir toplumun ilerleyişinden söz edilemez. Bu düşüncelerle tüm kadınlarımızın Kadın Hakları Gününü kutlar saygılar sunarım.
kadın hakları-2

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.