DOLAR
32,3291
EURO
35,0497
ALTIN
2.284,40
BIST
8.980,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96’ncı Yılında Üniversiteden Anlamlı Program

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96’ncı yılı münasebetiyle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanlığı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. Programa konuşmacı olarak Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Doğan katıldı.

 

13 Mart 2017 tarihinde Şeyh Edebali Kültür ve Kongre merkezinde gerçekleşen program Abdullah Karakaya’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Mehmet Akif Ersoy’un hayatıyla ilgili sinevizyon gösterisinin izlenmesinin ardından gazeteci yazar Mehmet Doğan’ın konferansına geçildi. İstiklal Marşı’nın kabul ediliş öyküsünün az bilinen yönlerini ve ‘İslam Şairi’ olarak tanınan Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele döneminde üstlendiği önemli görevi anlatan Doğan’ın konferansı öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi.

 

Doğan konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Milli Mücadele’nin manevi cephesine büyük katkı sağlayacağı düşünülerek’ 1920 yılında Ankara’ya davet edildiğini ve 3 yıl boyunca Milli Mücadele’ye çok yönlü destek verdiğini söyledi. Mehmet Akif’in o dönem Ankara’ya çağrılan tek şair olduğunun altını çizen Doğan, şairin özellikle Milli Mücadele karşıtı bazı bölgelerde halkın bilinçlendirilmesi ve Sevr Antlaşması’nın anlatılması için camilerde vaazlar verip hutbeler okuduğunu belirtti. İstiklal Marşı’nın yalnız sözleri bakımından değil aynı zamanda şiir özellikleri bakımından da son derece güçlü olduğunu vurgulayan Doğan; ‘Benim kişisel fikrim, Akif bu şiiri Balkan Harbi’nden beri kafasında taşıyordu. İstiklal Marşı’nın bazı parçalarını daha önce yazdığı şiirlerde görebiliyoruz. Bu öyle bir şiirdir ki, bu sözleri bu şekilde söylen bir başkası çıkmamıştır ve çıkmayacaktır.’ ifadelerini kullandı.

 

Konferansın ardından soru cevap bölümüne geçildi ve öğrenciler merak ettikleri soruları Mehmet Doğan’a sorma şansı yakaladılar. Programın son bölümünde Sanatsalt Yetenek Kulübü tarafından hazırlanan tiyatro oyunu sahnelendi ve izleyenlerden büyük beğeni topladı. Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı kaleme alışını anlatan oyun, salonu dolduranlarca ayakta alkışlandı. Program sonunda Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Doğan’a Üniversitenin anı tabağını hediye etti. Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Cihan Darcan da tiyatro oyunundaki başarılı performansı nedeniyle öğrenci Fatma Borlu’ya teşekkür belgesi takdim etti. Program hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.