DOLAR
32,4725
EURO
34,7871
ALTIN
2.470,93
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
25°C
Bilecik
25°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C

Hiç Kimsenin Evine Mahkeme Kararı Olmadan Kimse Giremez

 

Hiç Kimsenin Evine Mahkeme Kararı Olmadan Kimse Giremez

Muammer Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları cevapladı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2014 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Görüşmelerde ağırlıklı olarak güvenlik güçlerinin toplumsal olaylardaki yaklaşımı, özellikle Gezi Parkı olayları, kişi hak ve hürriyetine yönelik çalışmalar, emniyet teşkilatının özlük hakları ve jandarma ile ilgili görüşlerin dile getirildiğini anlatan Güler, şöyle konuştu:

“Türkiye’de gerçekten de özel hayatın gizliliği, konut mahremiyeti, bireysel hak ve özgürlükler, bakın hükümetin teminatı altında demiyorum, öncelikle hukukun teminatı altındadır, Anayasa’nın, kanunların, evrensel hukukun teminatı altındadır. Peki devletin ve bizim hangi yolla teminatımız altındadır. Bu kanunlara uymayı yeminimizle bir görev üstlendiğimiz için, kamu görevlileri de mesleğe başlarken yaptıkları yeminle tekemmül ettikleri için böyle bir görev bizim de teminatımız altındadır. Ancak bu, şahıslara bağlı olmaksızın, hükümetlere, başbakanlara, bakanlara, genel müdürlere, komutanlara bağlı olmaksızın kişilerin temel haklarıdır. Bunlara asla dokunulamaz. Özellikle belirtmek istiyorum; hiçbir kimsenin hanesine, evine, konutuna, ofis niteliğindeki yerleşim yerine ve ofisine, mahkeme kararı olmadan hiçbir kimse giremez. Bu bizim yükümlülüğümüzdür. Hiçbir güvenlik görevlisi de böyle bir suçu açıkca işleyemez. Bu, şahsen de kendisinin sorumluluğu anlamına gelir.”

Öğrenci evleri

Öğrenci evleriyle ilgili daha önce Anadolu Ajansı’na bir açıklama yaptığını vurgulayan Güler, “Lütfen satır satır izleyin. Hiçbir öğrenci evini ne bir örgüt eviyle bağdaştırdım, ne de başka suç işleyen yerlerle bağdaştırdım. Kesinlikle öyle bir sözüm de yoktur. Ama şunu da ifade ediyorum, terör örgütlerinin kız-erkek ilişkilerini eleman kazanımında, taban oluşturulmasında kullandığı aşikardır. Bu, bir çok operasyonda ortaya çıkan bir konudur” diye konuştu.

“Hangi uygulamada kimin evine gidilmiş de kim kimle kalıyor diye bir müdahalede bulunmuş. Böyle bir müdahale yok” diyen Güler, Denizli, Afyon ve Manisa’da kızlı-erkekli kalındığı iddiaları ve kafede polisin kimlik kontrolü ve adres tespiti yaptığı yönündeki sorulara yönelik, şunları söyledi:

“Manisa da gürültü yapıldığına dair bir şikayet üzerine, polisin haricen de yaptığı gürültü tespiti üzerine gidilmiş, Kabahatlar Kanunu’na göre idari tutanak yapılması için kimlik istenmiştir. Kim oturuyor, niye oturuyor, kızlar erkekler mi oturuyor diye bir şey asla söz konusu olmadı. Bir diğeri. Umuma açık yerlerde polis her zaman hem kimlik kontrolü yapar hem de gerekli kontrolleri yapar. Hatta bunların çoğunda da önceden de suç şüphesi olan kişilerden daha ayrıntılı bir arama kararı gerekiyorsa önceden arama kararı da alınır ki, bu operasyonlara çıkılırken… Afyon’da da yapılan budur. Hatta Afyon’da yapılan operasyon sonucu, ele geçirilen mazemeler veya yakalanan suçlularla ilgili kayıtlar da vardır elimizde. Orada da kesinlikle kanunsuz bir uygulama söz konusu değildir.”

Gezi Parkı olayları

Güler, “Gezi Parkı olaylarında orantısız güç kullanılmışsa, şiddet olayları olmuşsa bunlar kesinlikle bir kurumsal tavır değildir” dedi.

Yüzlerce iş yerinin tahrip edilmesi, yüzlerce polisin yaralanması, umuma ait bir çok zararların ortaya çıkması gibi kabullenilemeyecek zararlar bulunduğunu dile getiren Güler, “Türkiye’nin 80 ilinde 5 bin 532 eylem ve etkinlik yapılmış. 697 güvenlik görevlisi yaralanmış” diye konuştu.

“Bu memlekette hayatını kaybeden, yaralanan, acı çeken herkes bizim vatandaşımızdır. Ben onun ızdırabını yüreğimde hissederim” ifadesini kullanan Güler, 189 kişinin olaylardan sonra tutuklandığını, bunlardan 117’sinin tutukluluklarının devam ettiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.