DOLAR
32,5729
EURO
34,9012
ALTIN
2.434,41
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C

“Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı“nda 2.000 ağaç umutla büyüyecek!

 “Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı” hemofili hasta ve yakınlarının desteği ile yeşerecek!

 

 

Çukurova Hemofili Derneği, Çukurova Üniversitesi ve Pfizer’in koşulsuz katkıları ile hemofili hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, erken teşhis ve ömür boyu sürecek tedavi konusunda hastaları ve toplumu bilinçlendirmek için Dünya Hemofili Günü farkındalık haftası kapsamında “Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı” ağaç dikim etkinliği, 1 Nisan 2016 Cuma günü Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleşti.

 

Çukurova Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Bülent Antmen’in, ve Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan’ın katılımıyla Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü içinde düzenlenen törende hemofilik hasta ve hasta yakınlarının da katılımıyla 2.000 ağaç dikimi gerçekleşti.

 

Ülkemizde yaklaşık 5.000 kayıtlı hemofili hastası olduğunu vurgulayan Çukurova Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Bülent Antmen hastalık ve proje hakkında şöyle bilgi verdi: “Hemofili hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, erken teşhis ve ömür boyu sürecek tedavi konusunda hastaları ve toplumu bilinçlendirmek ve ‘Hemofiliyi unutmamak adına, hatıra ormanı oluşturuyoruz!’ Sloganı ile 2.000 ağaç dikimi gerçekleştirdik. Hemofili hastalığı vücutta ortaya çıkan her türlü kanamanın, pıhtılaşma sistemindeki bir bozukluk nedeniyle zamanında durdurulamaması olarak bilinen ve insanlık tarihinde de rol oynamış olan önemli bir hastalıktır.  Hemofili hastalığı coğrafi ve etnik bir farklılık göstermeksizin 10.000 doğumdan 1’inde görülmektedir. Bu hastalık sadece erkek çocuklarında görülür, kız çocukları ise taşıyıcı olurlar. Hemofili hastalarının yaklaşık %65-70 kadarında ailenin önceki nesillerinde de hastalık bulunmakta ve bunlara “familyal tip hemofili” denmektedir. Kalan %30 kadar olgu ise annede gelişen mutasyonların sonucunda ortaya çıkan “sporadik tip hemofili” olgularıdır. Nadir de olsa gende ortaya çıkan değişikliğe (mutasyon) bağlı olarak kızlarda da hemofili hastalığı görülebilir. Ömür boyu sürecek doğru tedaviler ile sakat kalmadan önce düzenli faktör profilaksisi yapmak, sakatlığın önlenmesi ve sosyal hayattan kopmamak adına önemli bir önlem. Gen tedavisi ise, hemofili hastalarının bir süredir bekledikleri bir tedavi seçeneği. Gelecekteki 5 yıl içinde gen tedavisi konusunda umut ışığı var. Bu tarihin yakın bir gelecek olması çocuklarımız adına sevindirici.”

 Hemofili_Hastalari_Hatira_Ormani_Dikim hemofili_cocuk_hastalar_ile_agac_dikimi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.