DOLAR
32,3799
EURO
35,1599
ALTIN
2.323,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

FED Tahvil Alımını 10 Milyar Dolar Azalttı

FED Tahvil Alımını 10 Milyar Dolar Azalttı

ABD Merkez Bankası (FED), aylık 75 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 65 milyar dolara indirdi. Faiz oranlarında ise değişikliğe gitmedi.

FED, 28- 29 Ocak tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararlarını açıkladı. Buna göre FED, ekonomiye destek amacıyla yürüttüğü ve aralık ayında 10 milyar dolar azaltarak aylık 75 milyar dolara indirdiği tahvil alım miktarını şubat ayından başlayarak 65 milyar dolara düşürme kararı aldı. Karar Komite üyelerinin oybirliğiyle alındı.

Bu alımların 35 milyar dolarlık tutarı Amerikan hazine bonosuna, 30 milyar dolarlık bölümü de konut kredisi tahvillerine aktarılacak. Komite, elde edilecek olan anaparanın tekrar adı geçen tahvillere ve hazine bonolarına yatırılacağı yönünde politikaya devam edeceğini kaydetti.

FOMC karar sonrası yaptığı açıklamada, ekonomik aktivitenin son zamanlarda gösterdiği iyileşmeye dikkat çekerek geçen toplantıda tahvil alımını mütevazi ölçüde azaltma kararı aldığını hatırlattı. Aynı politıkayı sürdüren Komite, açıklamasında “FED’in elinde tuttuğu önemli miktardaki ileri vadeli tahvil sonucu uzun vadeli faizlerde aşağı yönlü baskı meydana geleceği, finansal şartların daha elverişli olarak ekonomik büyümeye hizmet edeceği ve enflasyon oranının da Komitenin her iki göreviyle tutarlı olacağı bekleniyor” ifadesine yer verdi.

Komite ayrıca varlık alımlarındaki indirimin kesin bir takvime bağlı olmadığını ancak iş gücü piyasasından gelecek haberlerin beklentiler dahilinde olması ve enflasyondaki hareketin uzun vadeli trendle uyumlu seyretmesi durumunda alımların daha da azaltılabileceğini belirtti.

Öte yandan FED, mevcut yüzde 6,7 düzeyinde bulunan işsizlik oranı yüzde 6,5’in üzerinde kaldığı ve uzun vadeli enflasyon oranı da yüzde 2’yi geçmediği sürece yüzde sıfır düzeylerinde bulunan “hedef faiz oranlarını” değiştirmeyeceği konusundaki görüşünü korudu.

Gelişmekte olan piyasalarda yakın zamanda görülen dalgalanmanın ve son dönemde ABD ekonomisiyle ilgili verilerdeki zayıflığın FED’in tahvil alımını azaltma kararını etkilemediği gözlemlendi.

Bugünkü toplantı FED başkanı Ben Bernanke’nin görevi 1 Şubat’da Janet Yellen’e devretmeden önce yönettiği son toplantı oldu.

FED’in bir sonraki FOMC toplantısı 18-19 Mart tarihlerinde yapılacak.

Kaynak:TRTHABER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.