DOLAR
32,5586
EURO
34,8845
ALTIN
2.429,96
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Fark Edilince Saklandı

Fark Edilince Saklandı. Nesli tehlike altında olan saz kedisi Bilecik-Yenişehir arasında vatandaş kamerasına kayıt edildi.

Daha ziyade su yakınlarındaki sazlık çalılık alanlarda yaşayan saz kedilerinin Bilecik-Yenişehir arasında lokalize olduğu görüldü.

Avcılık, habitat kaybı, bataklıkların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve kemirgenlerle mücadele sonucu avlarının azalmasıyla Türkiye’de nesli tehlike altındaki saz kedisinin yakın bir mevkide görülmesi sevindirici bir haber.

Bilecikli bir vatandaşımızın Yenişehir, Yarhisar mevkisinde seyir halindeyken dikkatini çeken saz kedisinin, sazlık alanlarda yaşayan kuş, kertenkele, su yılanı ve kurbağa gibi küçük canlılarla beslenen saz kedilerinin yaban kedisinden daha büyük vaşaktan daha küçük, boz renkli, her bireye özgü asimetrik çizgilerinin bulunduğu biliniyor.

Saz kedileri, sulak alanlar, çalılıklar, köylere ve tarım arazilerinde yakın yerlerde ürkek bir şekilde yaşamını sürdürmeye çaba sarf ediyor.

Koku alma ve görme duygusu yüksek olan saz kedilerinin genelde boz renkli olması alanda görülmelerini zorlaştırıyor. Herhangi bir tehlike anında ise çalılık içine gizlenerek hareketsiz bekleyen saz kedileri, çok iyi yüzücü, ülkemizde suyu seven ve suda avlanan tek yabani kedi türü olduğu biliniyor.

Yarhisar’da saz kedisini fark eden vatandaş otomobilini durdurarak kayıt altına almaya başlıyor, daha sonra saz kedisi kendisine seslenildiğini anlayınca tam türüne özgü bir hareket sergileyip çalılık alana doğru kaçarak uzaklaşıyor.

WWF-Türkiye’den (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) alınan bilgiler doğrultusunda derlenmiştir. Kaynak(www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/doga_koruma/turler/saz_kedisi/)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.