DOLAR
32,5183
EURO
34,7860
ALTIN
2.420,70
BIST
9.677,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Faizlerin %50 si Devlet tarafından ödenmektedir.

Söğüt ilçemizde seracılıkla uğraşan çiftçilerimize yönelik Seracılık ve Tarsim konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ, Ziraat Bankası Bölge Müdürü Kemalettin BAYAT, TARSİM Bursa Bölge Müdür Yardımcıları Hasan Hüseyin YILMAZ ile Oktay ÇAKIROĞLU, İl Genel Meclis Üyeleri, İlçe Müdürü Nuri TUNA, İlçe Müdürlüğü Personeli ve çiftçiler katıldı.

İlimizin Seracılık Durumunu Gerekli Yerlere İlettik

İl Müdürümüz YILDIZ, toplantıda yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yılın son günlerinde bereket olarak tabir ettiğimiz kar ilimizde ve bölgemizde felakete dönüştü. Bunu sadece ilimiz yaşamadı. Bölgemizde birçok yer yaşadı. İlimizde bunu en çok hissettiğimiz alan seracılık ve bölge olarak Çaltı ve İnhisar oldu. Felaketin yaşandığı gecenin ertesinde Bakanlığa afet ihbarında bulunduk. Yolların açılmasıyla Sayın Valimizle sera alanlarında incelemelerde bulunduk. İlçe Müdürlüğümüzde ve İl Müdürlüğümüzden de takviyelerle ekipler kurup hasar tespitlerini gerçekleştirdik. Hasar tespit listelerini askıya çıkarttık bunlar değerlendirilip askıdan indikten sonra Bakanlığa gönderdik. Ankara’ya İl Müdürlüğü olarak bizler ve siyasiler iletilmesi gereken yerlere durumu ilettik.

Yeniden Ayağa Kalkmak İçin Önerilerimiz Var

Afyondaki İl Müdürleri toplantısında yaptığım konuşmada ilimizin tarım potansiyelinden bahsedip son dönemde yaşadığımız felaketi dile getirdim ve konuyla ilgili önerileri de söyledim. Senede 3-4 ürün alınan sera alanlarımızda bu felaketten sadece Bilecik değil; büyük tüketim merkezleri olan İstanbul, Ankara, Eskişehir gibi büyükşehirlerimizin etkilendiğini de vurguladım.

Öneri olarak da;

1) %50 hibe destekli Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamına jeo termal seraların yanı sıra normal sera  yapılarının da girmesini,

2) Faizsiz kredi kullandırmayı,

3) Düşük faizli uzun vadede kredi kullandırmayı önerdim.

Küçük Antalya’yı Daha Modern Projeli ve Sağlam Şekilde Yeniden Oluşturalım

Küçük Antalya diye tabir ettiğim Çaltı ve çevresini, daha modern projeli kar, yağmur gibi doğal afetleri dikkate alarak daha sağlam ve çiftçimizi geleceğe yatırım yapacak hale dönüştürmeliyiz.

Şuanda burada yapılan seralarımızda bazı hatalar, eksiklikler ve hesaba alınmayan ağırlık ve basınç gibi dış etkenler var. Bazı yerde 10 tünel yan yana dizilmiş, maliyet düşsün diye 2,5 m yapılması gereken tünel 3,5 m ye çıkmış ve taşıyıcı sistemler yeterli sağlamlıkta değil, sele karşı yan duvarlar ve somelleri olmayanlar var.

Bu toplantımızın esas gayesi bundan sonra nasıl sera yaparsak TARSİM kapsamına girer. Ziraat Bankasından faizsiz veya düşük faizli kredi kullanılabilir. Bu seralarımız nasıl geleceğe çocuklarımıza kalabilir düşüncesi içerisinde olmalıyız. Tarım İl Müdürü olarak bu bölgedeki çiftçimiz nasıl yeniden üretime devam eder ben bunun derdindeyim.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt olma zorunluluğu yok. Kayıt yaptırırsanız mazot, gübre desteği ve birçok hak ve destekten yararlanırsınız. Örtüaltı Kayıt Sistemine (OKS) kayıtlı olursanız TARSİM sigortasını yaptırabilir, meydana gelebilecek risklere karşı tedbirli olmuş olursunuz.

 

Daha öncede söylediğim gibi ÇKS ye kayıtlı çiftçi sayısımız az. Bunun nedenleri de:

1) Parsellerimiz çok küçük,

2) Mülkiyet problemleri var,

3) Bundan vergi çıkar mı düşüncesi ve çiftçimizin gerek duyup başvuruda bulunmamasıdır.

Bu Üretim Sezonunda Çarkı Tekrar Döndürmeye Başlamalıyız

Tarım ile uğraşmak kolay değil, çok geniş kapsamlı üretim alanımız var. Bizim elimizde olmayan dışarıdan etki eden faktörler çok fazla. Tabiat olaylarını kontrol altına almak ve oluşacak zararları çoğu zaman engellemek mümkün olmamaktadır. Bir an önce sizin çöken seraları ayağa kaldırıp bu sezon ürün üretip çarkı tekrar döndürmeniz gerekiyor.

Bundan sonra seralar daha bilinçli, projeli, modern ve geleceğe yatırım yapar şekilde olmalı, proje konusunda İl ve İlçe Müdürlükleri olarak yardım ve katkı sağlayacağımızı belirtir, bir daha Ülkemiz ve ilimiz çiftçisinin bu afetleri yaşamamasını diliyor, katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Ziraat Bankası Bölge Müdürü Kemalettin BAYAT yaptığı konuşmasında “Burada zarar görmüş bizim müşterimiz olan çiftçilerimiz var, müşterimiz olmayan çiftçilerimiz de var. Biz herkesi de kapsayacak şekilde bir çalışma yapmayı sizlere yardımcı olabilmeyi istiyoruz. Seralar projeli ve standartlar dahilinde olduğu sürece TARSİM’e kayıtlı olması kolaylaşacak, gerek zarar durumunda TARSİM’den faydalanabilmiş gerekse de biz çiftçilerimize faizsiz veya düşük faizli kredi kullandırabilmiş olacağız faizlerin %50 si Devlet tarafından ödenmektedir.” dedi.

İlçe Müdürü Nuri TUNA’nın seracılık ile ilgili yaptığı sunumda çiftçilere seracılığın nasıl olması gerektiği, modern  ve sağlam sera yapısı hakkında bilgiler verdi.

TARSİM Bursa Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin YILMAZ’ın “Sigortacılık ve TARSİM” konulu sunumunun ardından TARSİM Bursa Bölge Müdür Yardımcısı Oktay ÇAKIROĞLU’nun seralarda TARSİM uygulaması ve olması gereken sera yapıları hakkındaki sunumu ve  ardından soru- cevapla toplantı sona erdi.

IMG_5120 IMG_5126 IMG_5134

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.