DOLAR
32,5209
EURO
34,8509
ALTIN
2.489,09
BIST
9.524,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
19°C
Bilecik
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

“Eco-Friendly Farming For Future” Adlı Projenin 3.Toplantısı Portekiz de Gerçekleşti

“Eco-Friendly Farming For Future” Adlı Projenin 3.Toplantısı Portekiz de Gerçekleşti

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Erasmus+ Programı kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği desteği ile yürütülmekte olan 2017-1-TR01-KA202-046188 numaralı  Eco-friendly Farming For Future isimli projenin üçüncü toplantısı Portekiz Beja’da gerçekleştirildi.

Toplantıya İl Müdürü Necmettin YOLDAŞ, Şube Müdür V. Levent BURGU ve Mühendis Esin YAŞAR DURMAZ  proje ortaklarından Bilecik Valiliğinden Pervin KÖSE ve Muslu ÜNLÜ, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden Dr. Emre DANDIL ve Sahra DANDIL, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitünden ise Gülşah ÜĞLÜ, Dr. Erdinç UYSAL ve  Dr. Barış ALBAYRAK  katıldı.

Proje toplantısına yerel proje ortaklarının yanı sıra 2 yabancı ortak kurumun 5 temsilcisi de katılım sağladı.

İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda proje faaliyetleri görüşüldü, ortak kurumlar tarafından hazırlanan eğitim dokümanları değerlendirildi.

Proje kapsamında ortak arazi çalışmaları da gerçekleştirildi. Portekiz’in Beja ve Alentejo bölgesindeki tarımsal üretim alanları, Alqueva barajı ve sulama alanlarında incelemeler yapıldı, proje çalışanları ve diğer yetkililerden yapılan faaliyetler ile ilgili bilgi alındı.

İl Müdürü YOLDAŞ,  konu hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;

“İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 3 yerli ve 4 yabancı kurumu ortak alarak başvurduğumuz ve hibe almaya hak kazanarak Avrupa Birliği desteği ile yürüttüğümüz bu proje İlimiz tarımı için oldukça önemli bir projedir.

Sakarya Nehri çevresinde belirlenen pilot bölgede sorunların tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi amacı ile başlattığımız çalışmayı, uluslararası bir projeye dönüştürmüş bulunmaktayız.

2016 Yılında İl Müdürlüğümüz tarafından Sakarya Nehri çevresindeki entansif tarım alanlarının üretim deseninin belirlenmesi, sınıflandırılması ve haritalandırılmasına yönelik olarak bir çalışma başlatılmış ve 7631 ha alanın üretim deseni sayısal ortama aktarılmıştır. Yapılan çalışmalar kapsamında yoğun tarım yapılan alanlarda tarımsal kirlilik riskinin mevcut olduğu ve tedbir alınması gerekliliği tespit edilmiştir.

Bu ihtiyaç analizi üzerine tasarlanan ve otuz ay süreli olan proje ile tarımsal uygulamaların oluşturduğu çevresel risklerin azaltılması, toprak ve su kaynaklarının korunması, doğru sulama, gübreleme, zirai mücadele uygulamalarının benimsetilmesi ve tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu tür bir proje İlimizde ilk kez bir İl Müdürlüğü tarafından uygulanmaktadır. Ülkemizde de tarımsal alanda uygulanan nadir projelerdendir. Proje kapsamında yerli ve yabancı ortaklarımızla ortak çalışmalar yapıyor ve eğitim dokümanları hazırlıyoruz. Bu sayede karşılıklı inceleme ve değerlendirmeler yapma fırsatı da buluyoruz.

Proje sayesinde 4 ayrı Avrupa Ülkesindeki tarımsal kuruluşlarla çalışma, o ülkelerin tarımsal alanlarında incelemeler yapma ve  tarımsal faaliyetleri hakkında bilgi alma fırsatı bulmuş olacağız.

Bu durum bize iyi örneklerin İlimize uyarlanması, yeni projeler geliştirilmesi ve farklı çalışmalar yapılması bakımından büyük katkılar sağlayacaktır.

Yerel ve yabancı ortaklarımız ile ortak sorunların tespit edileceği, çözümlerin üretileceği, çiftçi ve teknik personel eğitimi konusunda kullanılmak üzere ortak müfredat ve eğitim modülü oluşturulacak olup, bu sayede İlimiz ve Ülkemiz tarımına büyük katkı sağlanacaktır. Proje kapsamında İlimizde uluslararası toplantılar, ortak arazi incelemeleri, ulusal konferanslar, Yalova İlinde bölgesel ve Ankara’da Ulusal proje tanıtım toplantıları düzenlenecektir.

Çevre dostu tarım tekniklerinin geliştirilmesini amaçlayan proje ile toprak ve su kaynaklarımızın korunması ile sağlıklı ve kaliteli ürünler yetiştirilmesi hususunda da katkılar sağlanacak, ürünlerimizin değerinin yükseltilmesi de mümkün olacaktır.

Tüm bunların yanında projenin İlimizin ve İlimiz tarımsal üretiminin tanınması ve gelişmesi bakımının dan da önemli getirileri bulunmaktadır. İl Müdürlüğümüz olarak yeni projeler geliştirmeye ve İlimiz üreticilerine katkı sağlayacak yenilikleri takip etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen proje toplantısı, katılımcılara sertifikaları takdim edilmesi ile son buldu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.