DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Duyarlı Vatandaş Tarafından Kurtarıldı

Kullanım kolaylığı açısından en çok tercih edilen ürünler arasında yer alan kullan at plastik ürünleri, bilinçsiz kullanım nedeniyle doğaya, canlılara ve çeşitli yollardan yeniden insanlara ulaşarak zarar veriyor.

Bilecik, Pelitözü Gölpark’ta bir kirpinin başına geçen plastik pet bardak duyarlı bir vatandaş tarafından çıkarıldı.

Bilecik Pelitözü Gölpark’a piknik yapmaya gelen duyarsız vatandaşların yere attıkları pet bardaktan dolayı, yavru kirpiyi yaşadığı işkenceden kurtaran vatandaşımız, halkımızı daha duyarlı davranmaya davet ederek, yoğun bir şekilde kullanılan kullan at plastik ürünlerin çevreye atılmaması gerektiğini ve doğal güzelliği ile vatandaşların en çok tercih ettikleri Gölpark’ın bir çöplüğe dönüşmemesi için vatandaşların ellerinden gelen tüm gayreti göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Sadece hayvanlar için değil insanlar için de çok zararlı

Hafiflik, esneklik, dayanıklılık, kolay işlenebilme ve ekonomik olma gibi avantajları nedeniyle günlük hayatımızın her alanında kullanılan polimerik malzeme plastikler 112 yıldır hayatımızda yer alıyor.

Beyaz eşya, mutfak eşyaları, otomotiv, inşaat, bahçe malzemeleri, makine, oyuncak, tekstil, şampuan, deterjan, yüz temizleme malzemeleri, deodorantlar, paketleme, diş macunları gibi temizlik ve kişisel bakım ürünlerine kadar yer alan, plastik ürünlerin üretimi, kullanım kolaylığı nedeniyle 70 yıldır katlanarak arttı.

Dünya yüzeyine 33 milyar ton plastik atığın, 2050 yılına kadar ekleneceği tahmin ediliyor.

Plastik ürünlerin içerdiği Bisfenol A ve Flalein adlı maddelerin, gıdaya geçtiği taktirde, kanserojen etkilerinin yanı sıra, bir çok sağlık sorununa da sebep olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu maddeler çocuklarda genetik yapıyı değiştirebilmekte, davranış bozukluklarına sebep olabilmektedir.

Günümüzde dayanıklı-dayanıksız, sert-yumuşak, tek kullanımlık-çok kullanımlık gibi farklı türleri bulunan plastik özellikle gıda ambalajlarında kullanılmaktadır.

Yağda çözünen özelliğe sahip plastikler çeşitli kalıcı organik kirleticileri ve zehirli tarım ilaçlarını emerek yüzeylerinde taşıyabilmektedir. Mikron boyutundaki plastikler; bu organik kirleticilerin besin zinciri yoluyla bir üst sınıftaki canlılara aktarılmasına aracılık etmektedirler.

Hem karada hemde suda bir çok canlının ölümüne neden olan plastik ürünler, bir döngü halinde yeniden insanlara sağlık sorunları olarak geri dönmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.