DOLAR
32,3602
EURO
35,0056
ALTIN
2.325,97
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Dezenfeksiyon Çılgınlığına Sağlık Bakanlığından İnce Ayar

Dezenfeksiyon Çılgınlığına Sağlık Bakanlığından İnce Ayar. Haber sitemiz üzerinden, ”Sokaklar İlaçlanıyor, Ya Ekolojik Sistem” başlıklı yazımızda daha önce değindiğimiz üzere, dezenfeksiyon uygulamasında kullanılan ürünlerin ekosistem için ne kadar güvenli olduğunu sormuştuk.

Koronavirüs (Covid19) pandemisi nedeniyle, Bilecik’te özellikle belediyelerimiz başta olmak üzere kamu, kurum ve kuruluşlarında hemen hemen her yerde dezenfeksiyon işlemleri yapıldığı biliyoruz.

Sağlık Bakanlınca gönderilen yazıda dezenfeksiyon işlemi yapılırken, Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usül ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe göre uygulama yapılması gerektiğini bildirildi.

Deterjanın yada ilaçlamanın doğadaki insan dışı tüm varlıklara etki ettiğinin, bunların kanalizasyon ve atık sular aracılığıyla doğaya geri dönüşü neticesinde, sözde virüs salgınını önlemek adına, doğayı daha bir tahrip ederek, daha büyük hastalıklara, salgınlara yol açacağımızın farkında olarak, gerekli prosedürleri yerine getirerek yapılması gerektiğini ‘Sokaklar İlaçlanıyor, Ya Ekolojik Sistem’ başlıklı yazımızda bizde dile getirmiştik.

Sağlık Bakanlığı 81 İl Valiliğine Gönderdi

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce 81 İl Valiliğine gönderilen yazıda, Ülkemizin içinde bulunduğu COVID-19 kaynaklı olağanüstü durum nedeniyle virüs ile mücadelede bazı illerde dezenfektanların amacı dışında kullanıldığı, dezenfeksiyon tünelleri yapıldığı, insanların bu tünellerde dezenfekte edildiği, havadan dronelar kullanılarak ortam dezenfeksiyonu yapıldığı konusunda basın yayın organlarından ve vatandaşlar tarafından Bakanlığa başvurularda bulunulduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi;

Biyosidal ürünlerin ruhsatlandırılma ve denetimleri, Biyosidal Ürünler Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Ruhsatlı biyosidal ürünlerin kullanım usul ve esasları Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usül ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerinde belirlenmiş olup Bakanlığımızca yürütülmektedir.

Dezenfektanlar ruhsatlandırılırken aktif maddenin kullanım alanları etki mekanizması ve ürün tipleri dikkate alınmaktadır.

Bakanlığımızca bugüne kadar dezenfeksiyon tünellerinde insanların doğrudan temas edeceği hiçbir ürüne ruhsat verilmemiştir.

Nitekim Bakanlığımız tarafından oluşturulan bilim kurulu uçak, tren, otobüs, metro ve dolmuş gibi toplu ulaşım araçlarında dezenfeksiyon işlemi uygulandıktan sonra yarım saat havalandırılması (dezenfektanlar yolcu olmadığı durumlarda kullanılmalı ve sonrasında yarım saat kuruyana ve koku çıkana kadar havalandırılmalıdır.) gerektiğini bildirmişlerdir.

Ruhsatlı ürün etiketi üzerinde yer alan zararlılık ve önlem ifadeleri ile kullanım talimatı ayrı bir önem kazanmakta, amacı dışında kullanılan ürünler insan sağlığını tehdit etmekte, havanın, suyun ve toprağın kirlenmesine neden olabilmektedir.

Bu nedenle dezenfektan uygulaması yapılırken:

1- Bakanlığımızdan Biyosidal Ürün Ruhsatlı ve onaylı etiketi olan ürünlerin kullanılması.

2- Ruhsat ve etikette yer alan kullanım talimatlarına göre uygulama yapılması.

3- Ürün etiketinde belirtilen gerekli önlemler alındıktan sonra gerekirse kişisel koruyucu ve donanım kullanılarak ürünlerin uygulanması.
4- Kapalı alanlarda ortam dezenfeksiyonu yapılması halinde yarım saat ortam havalandırıldıktan sonra insanların kullanımına açılması.
5- Eğer ürün, araç ve cihazlar ile ev, ofis, sokak, cadde, vb yerlere uygulanacaksa öncelikli olarak bu alanda yaşayan insanların uzaklaştırılması, daha sonra uygulama yapılması, insanların doğrudan üzerine gelecek şekilde her ne surette olursa olsun dezenfeksiyon tünel ve benzeri uygulamalara başvurulmaması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığınca bu esaslar çerçevesinde il dahilinde bulunan yerel yönetimler ile Biyosidal ürün konusunda faaliyet gösteren firmalara gerekli bilgilendirmenin yapılması istendi.

ÖNCEKİ HABER İÇİN RESMİ TIKLAYIN

sokaklar-temizleniyor-ya-ekolojik-sistem

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.