DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Depolarda Maske Stokları Tükendi

Depolarda Maske Stokları Tükendi. Bilecik’te eczaneler ve medikal firmalarının elinde maske kalmadı. Çin’den Dünya’nın çeşitli ülkelerine yayılan COVID 19’un (Yeni Koronavirüs) endişe uyandırması, maske ihracatındaki artış ve komşu ülke İran’da da tespit edilen vakalar Türkiye’deki depolarda maske stoklarının tükenmesine neden oldu.

Dün sitemiz üzerinden de yayınlamış olduğumuz haberde, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamada COVID 19 (Yeni Koronavirüs) vaka tespiti olması halinde uygulanacak tüm önlemlerin belirlendiğini yeteri kadar antiviral ilaç ile medikal malzemenin depolandığını ve tedarik zincirlerinin sağlam olduğunu ve bu noktada endişe edilecek bir durumun mevcut olmadığı kaydetmişti.

Sağlık Bakanlığı tüm tedbirleri alırken, iç piyasada ffp3 maske ve ateş ölçerlerin depolarda stokları bulunamıyor.

Çin’in Hubei Eyaletinde 11 milyon nüfusa sahip Wuhan’da tespit edilen ve her geçen gün ölü sayısının giderek arttığı COVID 19 Dünya’da endişe ile takip edilirken, Türkiye’de de medikal malzemeler konusunda stok sıkıntısı yaşandığı öğrenildi.

Çin’de hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemler arasında en çok tercih edilen steril maskeler için uzun maske kuyrukları oluşuyor ve insanlar bir maske alabilmek için saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyordu.

Türkiye’de de üretimi yapılan maskeler için Çin’den yüz milyonlarca maske talebi gelmiş ve gelen talepleri karşılamak için üretici firmalar yoğun bir çalışma temposu içerisine girerek taleplere yetişmeye çalışmıştı.

Bilecik’te 2 eczane ve 2 medikal firmasına yapmış olduğumuz ziyarette, stoklarında maske bulunup bulunmadığını ve COVID 19 nedeniyle iç piyasada maske fiyatlarında artış olup olmadığını sorduk.

Aldığımız cevaplar ellerinde maske bulunmadığı ve depolarda da stoklu maske olmadığı yönünde oldu.

Bilecik’te medikal firması sahibi Süleyman Aşkar, virüslere etkin maskenin kırmızı renk koduna sahip ffp3 maske olarak adlandırılan maskeler olduğunu, N95 denilen maskelerin ffp3 özelliğine sahip olduğunu, ffp3 özellikli herhangi bir maske ile en azından vatandaşların kendi kişisel koruyucu donanımını elde etmiş olacaklarını ifade etti.

Aşkar, maskenin bir tedbir olduğunun altını çizerek, %100 korumanın sağlanamayacağını, bunun bir tedbir bir önlem olduğunu anlattı.

Aynı zamanda virüslerden en etkili korunma yöntemlerinden birinin el dezenfektanı olduğunu belirten Aşkar, el dezenfektanı tavsiyesinde bulundu ve el dezenfektanının şu anda piyasada bulunabildiğini bir dalgalanma yaşanmadığını ama ülkede bir vaka ile karşılaşılması durumunda daha önce domuz gribinde olduğu gibi muhtemelen el dezenfektanının da stoklarının tükenebileceğini söyledi.

Aşkar, ffp3 maskelerin 30 X OEL korumaya sahip ve ilaç endüstrisi, hastane, laboratuvar, virüs, seramik, aspest, mobilya, ahşap, gıda, kimyasallar ve metal sanayi gibi geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyledi.

Piyasada COVID 19 öncesinde maskelerin 50’lik kutu fiyatının perakende 15-20 tl ye satıldığını, şu anda ise kutu fiyatının 40 tl’ye kadar yükseldiğini belirten Aşkar, 40 tl değil 100 tl’ye almaya çalışılsa dahi piyasada, depolarda, stoklarda maske bulunmadığını kaydetti. Sadece bunun maske ile sınırlı olmadığını dile getiren Aşkar, dijital ve kızıl ötesi ateş ölçer, pudralı, pudrasız lateks muayene eldivenlerinin de piyasada şu an bulunamadığını söyledi.

İnternet üzerinde fiyatlara bakıldığında ise maske fiyatlarındaki artış direkt olarak göze çarpıyor.

Aşkar, Bilecik firması olmalarına rağmen  İstanbul, Konya, Ankara, Niğde ve Samsun gibi  Türkiye’nin bir çok ilden arayıp, ”Maskeniz var mı? Ateş ölçeriniz var mı? ” diye sorduklarını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.