DOLAR
32,3638
EURO
35,0383
ALTIN
2.324,23
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Çocuklara Yönelik Gelişim ve Özel Eğitim Konferansı Düzenlendi

Çocuklara Yönelik Gelişim ve Özel Eğitim Konferansı Düzenlendi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi(BŞEÜ), Bilecik Belediyesi, Eskişehir Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi(ESGEM) ve Bilecik Engelsiz Yarınlar Derneği işbirliği ile “Özel Eğitim, Aile, Öğretmen, Çocuk Gelişimi” konulu konferans gerçekleştirildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Halil Diken’in konuşmacı olarak katıldığı etkinliği takip edenler arasında Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Sıddıka Özkaldı Karakuş, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fadime Özdemir Koçak, Bilecik Engelsiz Yarınlar Derneği Başkanı Aslıhan Volkan, akademisyenler, öğrenciler ve özel gereksinimli çocuklar ile aileleri yer aldı.

Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. İbrahim Halil Diken, Çocukların öğrenme ve gelişim sürecindeki yetişkin davranışlarının çok önemli olduğunu söyledi. Normal bir insanın gün içerisindeki uyku süresinin, uyanık olma süresinden daha kısa olduğunu, yeni doğan bebeklerde ise bu durumun tam tersi olduğunu ifade eden Diken konuşmasına şöyle devam etti, “Öğrenme ve gelişim denilen süreç uyurken ve uyanıkken olmak üzere iki türlüdür, uyanık halde iken işitsel, görsel, duyusal şekilde uyarılara maruz kalırız, bu uyarılar yardımı ile vücuda girdiler alınır ve uyku sürecinde bu girdiler işlenerek büyüme denilen olgu, metabolizma tarafından desteklenir. Öğrenme ve Gelişim için asıl olan uyanık olduğumuz zamanlardır. Gelişim ve öğrenme birbirini destekler öğrenerek gelişiriz, gelişerek öğreniriz. Öğrenmeyi, kişinin kendi kendine öğrenme süreci ve sosyal öğrenme olmak üzere iki temel şekilde yapılandırabiliriz. Bebeklik dönemine bakıldığında gün içerisinde çocukla en fazla vakit geçiren kişinin, çocuğun gelişim ve öğrenmesi üzerinde de en çok etkisi olduğu görülecektir. Gün içerisindeki yaşantıları, yetişkinler ne kadar doğru bir şekilde anlamlandırırsa, çocuklarda öğrenme ve gelişimdeki potansiyelini maksimum düzeyde kullanabilir. Gelişimi yetersiz olarak dünyaya gelen bir çocuk hayata bir sıfır yenik başlamış olur. Bu çocuklarımızın görsel öğrenme olarak yetersiz kaldıkları zamanlar olacaktır, bu durumda bizlerin, anne ve babaların daha fazla çaba göstermesi gerekecektir. Bu durumdaki çocukları olan aileler için günün her anı bir fırsattır çünkü çocuk uyanık iken bir şeye odaklanıyorsa, onu merak ediyordur ve oradaki yetişkinin onu açıklamasıyla çocuğa girdi sunması çok önemlidir. Çocukların üretme aşamasında defalarca o nesneyi anlamlandırmak gerekebilir.”

Ebeveynlerin çocuklarıyla, oyun halinde nasıl iletişime geçebileceklerini anlatan bir video izleten ve bunun yanı sıra detaylı açıklamalara yer veren Diken, Çocuklarla oyun oynamanın önemi, yetişkinlerin çocuklara karşı davranışları, ebeveyn ve çocuk etkileşimleri, çocuklarla iletişim şekilleri, anne-baba tutumları ve çocuk gelişimi, iletişim kurulmayan çocukların davranışları gibi konular hakkında bilgi verdi.

Konuşmasını bitiren Prof. Dr. İbrahim Halil Diken’e Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Sıddıka Özkaldı Karakuş tarafından teşekkür belgesi verilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.