DOLAR
32,5889
EURO
34,8006
ALTIN
2.499,03
BIST
9.444,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Çin’den Şangay İşbirliği Örgütü İçinde Dayanışma ve İşbirliği Vurgusu

10.06.2017
A+
A-

Çin’den Şangay İşbirliği Örgütü İçinde Dayanışma ve İşbirliği Vurgusu

Çin Uluslararası Radyosu – Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, üye sayısını 8’e çıkaran Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) içindeki dayanışma ve işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısı yaptı.

Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin 17. Toplantısı Kazakistan’ın başkenti Astana’da dün tamamlandı.

Yıllık zirvede, Hindistan ve Pakistan’ın örgüte tam üyelikleri onaylanırken, SİÖ dünyanın en çok nüfusu kapsayan bölgesel işbirliği teşkilatı oldu.

Zirvede, ayrıca örgütün dönem başkanlığını Çin devraldı.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yaptığı konuşmada, ŞİÖ’nün gelişmesine dair önerilerde bulundu.

Xi, konuşmasında bu yılın “Şangay İşbirliği Örgütü Ana Tüzüğü”nün imzalanmasının 15. ve “Şangayİşbirliği Örgütü Uzun Vadeli İyi Komşuluk, Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nın imzalanmasının 10. yıldönümü olduğunu hatırlattı.

Örgütün gelişmesine dair bazı öneriler ortaya koyan Xi Jinping, ilk olarak dayanışma ve işbirliğinin sağlamlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Xi, üye ülkeler arasındaki siyasi güvenin derinleştirilerek karşılıklı desteğin artırılması gerektiğine işaret etti.

Bunun yanı sıra, mevcut sorunların ortaklaşa çözüme bağlanması ve tehditlerle de müştereken mücadele edilmesi gerekliliğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Xi, bölgedeki terörle mücadelede görevli kurumların güçlendirilerek, “Üç Kötü Güç” ile mücadele 3 yıl içinde bir işbirliği planı hazırlanması gerektiğini de belirtti.

Xi Jinping, üye ülkeler arasındaki somut işbirliği ile ilgili olarak ise Kuşak ve Yol’un inşasının önemine vurgu yaptı.

Kuşak ve Yol inisiyatifinin, Avrasya Ekonomik Birliği gibi bölgesel girişimler ve Kazakistan’ın “Nurlu Yol” planı gibi ulusal kalkınma stratejileriyle kenetlenmesi için çalışıldığına işaret eden Xi, SİÖ’nün de bu hedef için önemli bir platform olabileceğini söyledi.

Üye ülkeler arasındaki kültürel bağların da sıkılaştırılmasının öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in “Çin-ŞİÖ İnsan Kaynakları Geliştirme İşbirliği Planı”nı başlatarak, bir medya işbirliği mekanizması kurmaya ve örgütün ilk medya zirvesini düzenlemeye hazır olduğunu belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı, konuşmasında son olarak ise ŞİÖ’nün dışa açılma ve kapsayıcılıkta ısrar etmesi önerisinde bulundu.

Çin’in SİÖ’nün gözlemci ülkeler, diyalog ortakları ve diğer ülkelerle işbirliği yapmasını desteklediğini vurgulayan Xi, örgütün BM gibi uluslararası ve bölgesel örgütlerle temaslarının da genişlemesinden yana olduklarını sözlerine ekledi.

Diğer yandan, ŞİÖ’nün yıllık zirvesinde Astana Deklarasyonu imzalandı. Ayrıca, devlet başkanları uluslararası terörizmle mücadeleye dair ortak bir açıklama yayımladı.

Örgütün bir sonraki yıllık zirvesi Haziran 2018’de düzenlenecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.