DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Bosna Hersek’teki Protestolar

Bosna Hersek’teki Protestolar

Bosna Hersek’in kuzeydoğusundaki Tuzla’da, geçen çarşamba günü başlayan, ardından ülke geneline yayılan eylemler kapsamında, bugün Saraybosna’da kalabalık bir grup Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplandı.

Bosna Hersek’i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) hükümetinin istifasını talep eden gruptakiler, daha sonra FBIH hükümet binası önüne yürüdü. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı protestolar, daha sonra yeniden şehir merkezine kaydı. Protestocular, dört ana caddeyi trafiğe kapattı. Sayıları zaman geçtikçe azalan göstericiler, yarın protestolara devam edeceklerini bildirerek dağıldı. Bu arada, küçük bir grubun geceyi FBIH hükümet binası önünde geçireceği öğrenildi.

“İSTİFA YOK”

Öte yandan, göstericilerin istifasını talep ettiği FBIH Başbakanı Nermin Nikşiç, hükümetin istifa etmeyeceğini ancak erken seçimlere gidilmesi için gerekli kanun değişikliğini yapacaklarını söyledi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından, Bosna Hersek vatandaşlarına, “ifade ve gösteri hakkını kullanırken, şiddete başvurmamaları ve şiddeti teşvik eden ifadeler kullanmaktan kaçınmaları” çağrısında bulunuldu.
Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve Türk halkının, Bosna Hersek’te yaşanan olayları üzüntüyle takip ettiğine değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bosna Hersekli kardeşlerimizin sorunlarını ve taleplerini duyurmak, çözümsüzlüklere karşı tepkilerini göstermek amacıyla barışçı gösteri yapma haklarına saygı duyulmakla beraber, gösteriler sırasında hukuk içinde kalınması ve şiddetten uzak durulması gerektiğine inanılmaktadır” ifadesine yer verilen açıklamada, “Kamu binalarının yakılması, bütün Bosna Herseklilerin özenle koruması gereken cumhurbaşkanlığı binasına zarar verilmesi ve çok sayıda polisin yaralanması Bosna Hersek’in ihtiyaç duyduğu barış, güvenlik ve istikrar ortamına zarar vermektedir.”

Olaylar sırasında Bosna Hersek arşivlerinin hasar görmesinin duyulan üzüntüyü daha da artırdığına dikkat çekilen açıklamada, ” Her zaman Bosna Hersek halkının yanında olan Türkiye, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Bosna Hersek’in sorunlarının çözümü için destek ve yardımlarını sürdürecektir.” denildi.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.