DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
ALTIN
2.325,67
BIST
9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Birimler Anız Yangınlarından Kafasını Kaldıramaz Oldu

Birimler anız yangınlarından kafasını kaldıramaz oldu. Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekiplerin anız yangınlarıyla başı belada.

Bilecik, Merkez İlçeye bağlı Çukurören Köyü Kapkayalar mevkisinde akşam saatlerinde sebebi bilinmeyen fakat çiftçilerin hasat sonunda değeri olmayan bitki saplarını yakmalarından kaynaklandığı şüphelenilen bir yangın meydana geldi. İhbarın ardından olay yerine Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı 1 ilk müdahale aracı, 2 arazöz sevk edildi. Ekiplerin çalışmasıyla yangın kontrol altına alınıp, söndürülse de 5 dönümlük alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Çukurören Köyündeki anız yangınının ardından bu kez Dereşemsettin Köyü, Sarmaşık Köyü ve Çakırpınar Köyünden, Bayırköy Beldesinden anız yangını haberi geldi. Ekiplerin müdahale ettiği anız yangınları büyümeden söndürüldü. Yasak ve cezai işlem öngörülen anız yangınlarının ilk yağmurlara kadar devam etmesinden korkuluyor.

Çiftçilerin kullandığı yöntem olan anız yakmanın yarardan çok zarar verdiği, bitkinin büyümesinde büyük rol oynayan toprağın canlı üst kısmının yani organik maddesinin de yandığı bilinmekte. Anızı yakılan toprağın erozyona karşı dayanıklılığı azalmakta, anız, değerli olan toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı korumaktadır. Böcek ve diğer zararlıları yok etmek, çeşitli hastalıkları önlemek, toprak işlemede kolaylık sağlamak ve anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız şekilde yok edilmesi gibi gerekçelerle anızları yakılan topraklardaki kök çürüklüğü ve ekin kurdunun bu yöntemle yok edilmesi mümkün olmadığı gibi aksine takip eden yıllarda kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır.

Diğer yandan anızlı toprakların yakılmasıyla başlayan yangınlarda biyolojik çeşitlilik yok edilmekte, yaban hayat zarar görmekte ve eko sistem tahribata uğratılmaktadır. Bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliği yani biyolojik çeşitlilik ne kadar fazlaysa yeryüzü o oranda yaşanabilir hale gelmekte, biyolojik çeşitlilik, eko sistemleri dengede tutmakta, gezegeni yaşanabilir hale getirmektedir. Biyolojik çeşitlilik, insanların sağlığını, çevreyi ve eko sistemleri desteklemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.