DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Bilecik’te ÇATAK projesi anlatıldı

Bilecik’te ÇATAK projesi anlatıldı

Bilecik  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğ tarafından Merkez İlçe köylerinde toplamda 33 üreticiye toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasını amaçlayan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Programı (ÇATAK) konusunda eğitim verildi.

İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven Sönmez, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ve çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Yıldız toplantı ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

“ÇATAK uygulamasının asıl gayesi üreticiye, tüketiciye ve çevreye dost üretim yapmaktır. İlimizde ÇATAK projesinin 2. ve 3. kategoride uygulaması yapılmaktadır. 2. Kategori taş toplama ve çiftlik gübresi uygulamalarını içermektedir. Burada kimyevi gübre yerine çiftlik gübresine yönlendirilerek hem daha ekonomik üretim yapmış, hem de topraklarımız ve yeraltı sularımız kirlenmemiş oluyor. 3. Kategoride ise çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarını yaparak uygun basınçlı sulama yöntemlerinden birinin kullanılması ile kontrollü ilaç ve gübre kullanımını içermektedir. Bunların herbirinin ekonomik olarak katkısı var. Fazla ilaç kullanıldığında masraf artıyor kalıntı sorunları meydana gelebiliyor, fazla sulama yapıldığında ürünün kalitesi dayanıklılığı azalıyor. Bu kategoride hedef sadece damlama sulama kullanmak değil gübre ve ilacı da damlamadan verebilmek hem ekonomiklik sağlayacak hemde dengeli bir ilaçlama gübrelemeyle verim ve kalite iyi olacaktır.

ÇATAK projesinin asıl amacı sağlıklı ve güvenilir ürün elde edebilmektir.” dedi.

Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından bilgilendirme sunumlarının ardından çiftçilerin konu ile ilgili soru ve cevapları ile toplantı sona erdi.

 

Yorumlar

  1. Bozüyük Kandilli köyü de Bilecik’e bağlıdır ne varki
    hemen İnönü sınırına ÇİMENTO fabrikası kurulmaktadır
    tabiki kandilli-İnönü ovası toprakları heba olacaktır.
    Zehirlenen toprakta yetişen her gıda meyve sofralarımıza gelecektir.
    Sn Kamu ve siyasi yetkililerimiz bu ovayı kurtarmak için hiçbir proje çalışması yaptılarmı acaba ?
    Toprağın kıymetli olduğunu söyleyen yetkililerden bu konuda ciddi anlamda Kandilli köyü vatandaşı olarak
    toprağı yaşama alanlarımızı yok edecek bu fabrikaya dur demelerini bekliyoruz yoksa Kandilli Kovalıca Karaağaç ovası ve köyleri zaman içinde yaşanmaz hale gelecek bugün olduğu gibi kaderine terkedilmiş olacaktır.
    Sürçi lisan eylediysem affola
    Slm syg sunuyorum.