DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

BİLECİK DOLANDIRICILARDAN NASIL KURTULUR?

Telefon dolandırıcılığı dur durak bilmiyor.Hergün yeni insanlar telefon dolandırıclarının kurbanı oluyor.Bilecik’te bugün yaşanan olayda bunlar bir tanesi, artık bu gibi durumlara alıştık.Bugün yaşanan olayda Bahçeli Evler Mahallesi 32 Evler Sk.ta ikamet eden C.G isimli bayan kendisini savcı olarak tanıtan telefon dolandırıcısı tarafından arandığında,”Anne ve babanızın kimlik bilgileri Bilecik’te yaşanan bir kuyumcu soygununda bulundu.Evdeki ziynet eşyalarını belirtmiş olduğum adrese getirmeniz gerekiyor.” dedi. Durumdan şüphelenen C.G., ”Avukatımla görüşmem gerekiyor.” dediği anda telefon dolandırıcısı telefonu kapatıyor.
Olayın ardından Bilecik Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler arayan numara üzerinde inceleme başlattı.

Bilgilerinizi PKK ele geçirmiş.Ben Savcı veya Polis … arka fonda telsiz sesleri gibi artık klasik hale gelen dolandırıcılık yöntemlerini artık vatandaşlarımız tabir-i caizse yemiyor.Biz yinede hatırlatmamızı üzerimize düşen yapalım.
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için;
Sizden kimlik bilgilerini,kredi kartı şifreleri gibi size özel bilgileri çeşitli yöntemlerle sizden isteyen kişilere kesinlikle telefon üzerinden bilgi vermeyin.
Son dönemde telefon üzerinden internet dolandırıcığı da artış gösteriyor.
Yasal gözüken fakat firmaları hedef alarak aldatan bu kişiler ise,
Firmanızın Google arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkacağını belirterek size gönderilen mesaja evet yazarak cevap verin bizde firmanızı Google da şu anahtar kelimelerde ilk sırada çıkartacağız diyerek, mobil ödeme yoluyla sizden belli miktarda parayı almış oluyor.Yani kısacası sizi telefonla arayan tanımadığınız kişilere hemen güvenmeyin.
Telefonda görüşme esnasında sizi her ne kadar sıkıştırsalarda şu an düşünmüyorum diyerek atlatın. Daha sonra sizi arayan kişinin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda araştırın,internete bakın, firmanın sağlam olup olmadığını kontrol edin.Emin olun sizden önceki kişiler rahatsızlıklarını mutlaka internet ortamında dile getimişlerdir.
Diğer bir konu,Bankalar;
Bankalar E-Posta üzerinden form gönderip formu doldurmanızı istemezler.Bu doldurulması istenen form, bilin ki sizin bilgilerini çalmak için yapılmış bir tuzaktır.Keylogger
En çok kullanılan bir diğer yöntem ise Phishing yani kısaca balık avı yöntemi, bu yöntemde mail kutusuna düşen bir yığın mailden adeta olta atılıp bekleniyormuşçasına bir tuzak kuruluyor.O mail olta siz ise balık oluyorsunuz. Maili açıp size ulaştırılan link’i tıkladığınızda kopya site açılıyor ve sizden şifre yada kullanıcı bilgisi alanlarını doldurmanızı istiyor.
Eğer işlemi gerçekleştirirseniz tüm bilgileriniz karşı tarafa gidiyor ve hesabınız hacklenmiş oluyor.

Korunmak için neler gerekiyor?

Lisanslı bir Antivirüs programı mutlaka bilgisayarınızda olmalı.
Mailinize gelen mailleri tanımadığınız kişilerden geliyorsa açmadan silin.
Oldu da maili açtınız link veya dosyaya tıklamayın.
Bilgisayarınıza olur olmaz her programı kurmayın.Son dönemde bir çok sitede program setuplarına reklam yazılımları entegre ediliyor ve siz programı kurduğunuzda ask.bar,yandex gibi bir çok toolbar eklentisi ve reklam yazılımı gibi gereksiz bir sürü program anında kurulmuş oluyor.
Güvenilmeyen ağlarda yada güvenilmeyen bilgisayarlarda keylogger olabileceğini düşünerek işlem yapmayın.
Alışveriş yaptığınız sitelerin ssl sertifikası olmasına dikkat edin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.