DOLAR
32,4494
EURO
35,0400
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Bilecik Belediye Başkanı Şahin: Biz Her Zaman Emekten Yanayız

Bilecik Belediye Başkanı Şahin: Biz Her Zaman Emekten Yanayız. Belediye Başkanı Semih Şahin, son günlerde bir çok basın organları ile kamuoyunda oluşan işten çıkarılmalar ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığında gerçekleştirilen basın açıklamasına İl Başkanı Metin Yaşar ve İlçe Başkanı Berna Pamukçu da katılarak, konuşma yaptılar.

Yapılan haberlerin araştırılmadan ve ilgili yerlerden bilgi alınmadan yapıldığını kaydeden Başkan Şahin, sadece çalışma süresi biten 32 kişinin çıkarıldığını kaydetti.

BAŞKAN ŞAHİN:

‘’SADECE ÇALIŞMA SÜRESİ BİTEN 32 KİŞİ ÇIKARILMIŞTIR’’

Basında da yer alan ve hayal ürünü olarak üretilen birtakım rakamlarla birtakım dedikodular oluştuğunu kaydeden Belediye Başkanı Semih Şahin, şunları söyledi:

‘’Bu basın toplantısını zaten yapacaktım işlemden sonra ama biraz öne aldım. Pazartesi günü yapacaktım normalde ama bugüne aldım. Bugün normalde bizim parti bilgilendirme günümüzdü ama bugüne aldık. Öncelikle demek istediğim şu, biz seçimi kazanıp geldiğimizde 85 tane TYP’li işçiyi bizde sıfırlandığında bu bizi emek düşmanlığıyla suçlama cesaretini gösterenler onlar neredeydi? 85 kişi biliyorsunuz bize verilmediği için işlerine son verildi. Biz emekten yanayız her zaman. Geçtiğimiz dönemde şu anda Sayıştay tarafından soruşturma geçiriyor olsak da asgari ücreti 2 bin 200 olarak uyguladık. Önümüzdeki dönemde asgari ücreti 2 bin 500 lira olarak uygulayacağız. Parti Genel Başkanımızın ağzından çıkan bizim yeterlidir. Biz her zaman emekten yana tavrımızı aldık. Emekten yana olmayanlar 2 bin 324 lirayla kalıp sürpriz yapacağız deyip, işverene sürpriz yapıp işçiyi yine yolda bıraktılar. Öncelikle isim vermeden bu çıkardığımız kişilerle ilgili size gerçek rakamları vereceğim. Biz toplam dün itibariyle netleşmiş olarak 32 kişiyi çıkardık işten.’’ Diye konuştu.

BAŞKAN ŞAHİN:

‘’ŞU AN BENİMLE ÇALIŞAN 20 KİŞİ SELİM YAĞCI’NIN AKRABASI, 13’Ü YAKIN AKRABASI VE 7’Sİ DE UZAK AKRABASI’’

Önceki dönem belediye başkanları Selim Yağcı ve Nihat Can döneminde alınan birçok kişinin hala çalıştığına dikkat çeken Başkan Şahin, konuşmasında şunları söyledi:

‘’Çıkartma gerekçilerimiz bunların 17 tanesi zaten geçici işçi statüsünde. Yani 4 aylığına veya 6 aylığına alınmış süreleri bitmiş insanlar. Adı da geçici işçi yani. Biliyorsunuz geçen meclise katıldıysanız her yıl belediyeler geçici istihdam yetkisi alır ve dönemsel olarak, yaza doğru Park Bahçeler, kışa doğru Karla Mücadele gibi sebeplerle belirli sayıda sezonsal çalışanları alır ve süreleri bittiğinde çıkarır. Burada bizde çoğunluk grup bu grup. İkinci grup ise yine Mülkiye Müfettişinin raporu doğrultusunda bize Zabıta ve İtfaiye gibi birimlerde memur olmayanların çalışmasının yasak olduğunu söyledi. Ben dedim bunların hepsi bundan önceki dönemde çalışıyordu niye o zaman söylemediniz? Kem küm ettiler. Doğru yasa uygulanmamış ama bize uygulanıyor. O yüzden zabıtada memur olmayan 5 kişi öylelikle Mülkiye Müfettişi raporu sonucu çıkmıştır. Bunun dışında hepsinin bir gerekçesi var. Bunun dışında biz mezbahamızı özelleştirdik gibi. Oradaki çalışanlarımızdan çıkanlar oldu. Ve bizim toplam sayımız 32 kişi rakamlar bunlar. Yok tanıdık falan bir kere bize en son partizanlık yapıyorsunuz diyecek kişiler bu konuda konuşuyorlar mağduriyetten şundan bundan. Ben size rakam vereceğim. Hali hazırda benimle çalışan çalışma arkadaşlarımın 20 kişi Selim Yağcı’nın akrabası, 13 kişi yakın akrabası, ve 7 çalışan da uzak akrabası. Aynı şekilde rakibim partinin adayı Nihat Can’ın oğlu ve dayısının eşi ya da dayısının torununun eşi gibi onun akrabası, aynı şekilde bu demeci hangi cesaretle veriyor bilmiyorum ama Sayın Adalet ve Kalkınma Partisinin İl Başkanının hem kardeşi hem eşi bizimle çalışıyor. Partizanlıkla ilgili falan daha fazla cevap vermeyeceğim. Rakamlar ve var olan durum yeterli. Bizler onlar gibi yapmadık, yapmayız da. Bizler liyakat olarak bunu hak eden herkes işine devam ediyor.’’ Dedi.

‘’ÇALIŞAN KİMSENİN EMEĞİNE HAKSIZLIK ETMEYİZ’’

Konuşmasında; ‘’Çalışan kimsenin emeğine haksızlık etmeyiz’’ ifadelerini kullanan Başkan Şahin, ‘’Seçimden önce dediğimiz gibi çalışan herkes bizimle çalışmasına devam edecek dedik bu konuda Genel Başkanımızda namus sözü verdi. Bizde bu sözü tutuyoruz. Bunun dışında ben çalışıyordum da beni işten çıkarttı da yok. Çalışan herkes yerinde duruyor. Biz çalışan insanları çıkarıyor olsak, partizanlık yapıyor olsak bu dediğim rakamları burada göremezsiniz. Ki onların döneminde böyle şeyler göremediniz hepiniz yaşadınız biliyorsunuz.’’ Dedi.

‘’BU İŞİ CİDDİYE ALANLAR ÖNCE BENİ VEYA İLGİLİ YERLERİ ARAYIP BİLGİ ALSINLAR VE YALAN BİLGİ VERMESİNLER’’

Belediye Başkanı Semih Şahin açıklamasında ayrıca ‘’Kocaman bir parti il başkanları ve sendika başkanları bana bir alo demeden bir şeyi araştırmadan atıyorlar tutuyorlar. Herkes bir yerini bilsin önce. Sen bir partinin il başkanısın. Önce bir bilgilen, sonra konuş. Sendika başkanları içinde söylüyorum bunu. Sayı bir 48 oluyor, 50 oluyor. Onların bu yaptığı bir ciddiyet değil. Bu işler ciddi işler. Sen eğer ciddi bir bilgilenmeyle bir işi yapmıyorsan seni bir yerden sonra ciddiye alan olmaz. Önce araştıracaksın ondan sonra beyanat vereceksin. Onlara da bu mesajım olsun.’’ Dedi.

‘’KENDİLERİNİ EMEKSEVER OLARAK SAYANLAR BİLECİK’İN KAZANCI İÇİN BİZİM HAKKIMIZ OLAN 85 KİŞİLİK TYP KADROSUNDA YARDIMCI OLSUNLAR. BEN DE ONLARA TEŞEKKÜR EDEYİM’’

Başkan Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Şimdi ben bu geçici işçileri çıkaracağım ki yeni dönem yani 2020 için İşKUR bütçesi geldiğinde ona ilişkin bizler proje başvurularımızı yaptık. İhtiyaçlarımızı belirttik. Şimdi bu İŞKUR benim hakkım olan 85 kişilik kontenjanı ayırdığında ben bunları geri alacağım. Yani madem o kadar emek severler, köstek değil destek olsunlar. Burası Bilecik. Bilecikli bir işçinin yani İŞKUR kaynağı devletindir, hükümetin değil. Git AK Partiye üye ol ondan sonra gel ben seni TYP’den işe alayım demek olmaz. O devletin parasıdır. O devletin parasında hepimizin payı vardır. Hakikaten emekten yana bir tavır alacaklarsa, o gürültü koparanlar bunda gürültü koparsınlar ve Bilecik için 85 kişilik kadronun alınması için mücadele versinler. Ben o zaman gidip onlara teşekkür edeyim. Bırakın 32’yi. 64 kişiyi istihdam edelim. Bilecikliler daha çok iş sahibi olsun.’’ Diye konuştu.

‘’ÖNCE PARTİYE ÜYE OL SONRA İŞE ALALIM DİYENLER EN BÜYÜK PARTİZANLIĞI YAPIYOR’’

Konuşmasında; ‘’Önce partiye üye ol sonra işe alalım diyenler en büyük partizanlığı yapıyor’’ ifadesini kullanan Başkan Şahin, ‘’ Fakat sen 85 kişi alınınca buradan tık yok ondan sonra sen bunu süspanse etmeye çalıştığın kişilerden, yani aslında 85 kişi çıkarmak gerekiyor, onların yaptığına göre. Biz bundan yana değiliz. Sadece süreleri bittiği için geçici olanlara yönelik bir düzenleme yapmışız. Bunların da çoğu park ve bahçeler gibi nisan ve mayısta yani TYP çıktığında hepsinin bizde performans notları var. TYP çıktığında onun üzerinden hepsini alacağız biz. Gerçek emekten yana olanlar bu işe yönelik gayret gösterirse aslında o zaman ben onların samimiyetine inanırım. Gerisi kuru gürültü. Partizanlık falan sözcükleri onlar ağızlarına almasınlar. İki sebepten. Bir, belediyelerde oluşturdukları akraba kümeleri yüzünden. İkincisi de TYP’den adam alırken, git partiye üye ol demeleri yüzünden bu sözcüğü ağızlarına almaya hakları yok. Öyle yok bedavadan konuşma. ‘’ dedi.

Basın mensuplarının ‘’Memur Sen başta olmak üzere tepki gösterildi. Bu 45 kişinin çıkarıldığına ilişkin içerden bilginin olduğunu söylüyorlar. Buna ilişkin ne diyorsunuz’’ sorusuna ilişkin; ‘’Yani ben bilmiyorum. Bence atıyorlar. Ben de merak ediyorum. Beraber soralım. Nereden buluyorlar böyle bir şeyi.’’ Diye konuştu.

BAŞKAN ŞAHİN BASIN MENSUPLARININ SORULARINI CEVAPLANDIRDI

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Başkan Şahin, Önümüzdeki süreçte bu sayının artacağına ilişkin bilgiler var şeklinde soran gazeteciye ise ‘’Yok süresi gelen geçici işçileri çıkardık. Şimdi süreleri bitti çıkarıldılar. Bundan sonra da projelerimiz hazırladık. İŞKUR da buna ilişkin muhtemelen çoğu da aynı işçi olmak üzere tabi çalışmayan adam var onun yerine başkasını alabiliriz. Burada gayet düzgün çalışan arkadaşlar var. İŞKUR’a başvurularımızı yaptık. Öncelikle burada iyi çalışan iyi puandaki arkadaşlarımızı alacağız. Çünkü sezona gireceğiz.’’ Dedi.

Basın mensuplarının ‘’Bankamatik işçilerinin olup olmadığı sorusuna ise, ‘’Yani şu ana kadar bulmadım. Ben arıyorum. Rast gelmedim. Bir kaç kaytaran var. Takipteyim.’’ Diye konuştu.

Çıkaranların hukuki hakları var mı? Şeklindeki soruya da ‘’Birkaç kişinin olabilir. Bizde hepsinin gerekçesi var. Yani zabıtadan çıkartılmışsa yok. Neden? Çünkü Mülkiye müfettişi bana şunu söylüyor. Sen zabıtada memur olmayanı çalıştıramazsın diye. Yani bu çerçevede ben zabıta ve itfaiyedeki çalışanları memurlaştırmaya çalışıyorum. Bakın yani bunlar yanlış personel politikaları yüzünden şimdi itfaiyede çalışıp, yani hep memur olmayanları çalıştırdıkları için memur statüsünde olanlardan neredeyse 9 bin TL’ye yakın maaş alanlar var. Benden çok maaş alıyorlar. Yani yanlış memur alımı politikasından dolayı. Yani işi kuralına göre yapıp, ona göre vardiyaları oluşturmanız gerekiyor. Bu çerçevede ben zabıta ve itfaiyede imza yetkisiz veya yasa dışı adamlarla oyalanıp bir sürü para vereceğime memurlaştırıp hem de yasal bir şekilde çalıştırmam gerekiyor. ‘’ diye konuştu.

İL BAŞKANI METİN YAŞAR:

‘’BİZLERE PARTİZANLIK YAPIYOR DİYEN MEVKİDAŞIMI KINIYORUM’’

İl Başkanı Metin Yaşar ise yaptığı konuşmada yapılan düzenlemenin bir zorunluluktan kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:

‘’Yani belediye çalışanlarının işten atılmaları söz konusu değil. Kendisi de gayet güzel açıkladı. Biz hiçbir zaman partizanca bir düşünceyle belediyeciliğe talip olmadık. Bilakis liyakata önem veren bir siyasi partiyiz ve kimsenin ekmeğiyle de oynamadık. Sayın Belediye Başkanımız da bunun ispatını sayılarla verdi. Benin mevkidaşım talihsiz açıklamalar yapıyor. Ben şunu söylüyorum. Kendileri bu ilde 15 yıl yöneticilik yaptılar ve kendilerinin nasıl işçi alımı yaptıklarını da çok iyi biliyoruz. Bugün mevsimlik işçi olarak belediyeye giren herkes Adalet ve Kalkınma Partisinin bir üyesidir. Dönüp arkalarına baksınlar. Partiye kaydı olmayan bir tane çalışanı İŞKUR Belediyeye göndermemiştir. Yaptıkları asıl partizanlık aslında budur. Onun için bu partizanlık açıklamasından dolayı kendisini kınıyorum. Bizim hak etmediğimiz bir açıklama. Belki zorunluluktan yaptığı bir açıklamadır. Ama dönüp bir arkalarına bakarlarsa bu ilde partizanlığın hangi ölçülerde yapıldığının en son belgelerini ortaya koyanlar kendileridir. Biz yine söylüyorum. Sayın Belediye Başkanımız da söyledi. Biz ekmeğinin peşinde olan kimseyle oynamayız ve oynamayacağız da. Bu tamamen sözleşmelerinden kaynaklanan bir durumdur. Sözleşmeleri yenilenmediği için ayrılan insanlardır. Burada da bir bardak suda fırtına kopartıyorlar. Tabi bu onların çaresizliğini gösteriyor. Çünkü burada Cumhuriyet Halk Partisinin başarısı var. Ortadadır bu başarı. Bunu nasıl karalayabilirizin açıklamalarıdır bunlar. Ben daha sonra yazılı bir açıklamaya yapacağım.

İlçe Başkanı Berna Pamukçu ise konuşmasına, Cumhuriyet Halk Partisi olarak öncelikle emek ve emekçinin yanındayız’’ ifadelerini kullanarak, şunları söyledi:

‘’Biz en başından beri böyleydik ve böyle de olmaya devam edeceğiz. Burada aslında sorulması gereken konu şu. Her dönem gelen ve yapılan TYP çalışanlarının kadroları bu dönem neden bize verilmediğidir. Yani öncelikle bunun sorgulanması gerekiyor. İl Başkanımızın da dediği gibi daha sonra detaylı bir açıklama yapacağız. Biz Genel Başkanımızın verdiği namus sözünün gerektiğini yerine getiriyoruz. Sadece görev süresi dolan işçilerin içten çıkarılışları söz konusudur. Onun dışında yaratılan algı tamamen yanlıştır. Biz yine il başkanlığımızla birlikte ortak bir açıklama yapacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.