DOLAR
32,3666
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,60
BIST
9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bedriye Berber Engin hem Kurşunlu Köyü’nü hem kadınları güçlendirdi

Bedriye Berber Engin hem Kurşunlu Köyü’nü hem kadınları güçlendirdi

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten kişilerin öykülerini anlattığı Fark Yaratanlar programı, onuncu sezonuyla devam ediyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanıp internette ve televizyonda yayınlanmasıyla çalışmaların görünürlük kazanmasını ve izleyenlere ilham vermesini hedefleyen Fark Yaratanlar programı, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Onuncu sezonun dördüncü Fark Yaratan’ı okuduğu kitaplarla yaşadığı köyün ekonomisine hayat veren ve kadınların ekonomiye katılımını sağlayan Bedriye Berber Engin oldu.

Bilecik’in Kurşunlu köyü sakini Bedriye Berber Engin eko turizmi ve ekolojik tarımı okuduğu kitaplardan öğrendi. Kitaplardan öğrendiklerini uygulamaya ve diğer kadınlarla paylaşmaya başlayan Bedriye Berber Engin, yaşadığı köyde başlattığı çalışmalarla kendisinin ve köy sakini kadınların üretime katılmasına ve ekonomik özgürlüklerini kazanmasına yardımcı oldu. Kendi ayakları üzerinde duran bir kadın olma hedefiyle başladığı faaliyetler, Kurşunlu Köyü’nü eko köye dönüştürdü.

Bedriye Berber Engin ve Kurşunlu Köyü sakinleri ürettikleri ürünleri pazarlarda satarak çalışmalarına başladı. Kendi ürettikleri ürünlerle gelen misafirlere yemekler hazırlayıp kalanları da pazarlarda satışa sunan kadınların çalışmaları kısa sürede ilgi uyandırdı. Köye gelen ziyaretçiler için kamp organizasyonları yapmaya başlayan Engin, konaklamadan yemek ve eğlenceye köy hayatının farklı yönlerini kapsayan programlar oluşturdu. Bugün yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelen Kurşunlu’da köy sakinleri tarafından hamur açma atölyeleri, meyve toplama etkinlikleri, yürüyüş turları ve akşamları kına gecesi gibi eğlenceler düzenleniyor.

Köyden kente göçü durdurdu

Bugüne kadar okuduğu üç bine yakın kitap nedeniyle Bilecik Valiliği tarafından en çok kitap okuyan yetişkin ve Kültür Bakanlığı tarafından “sıra dışı okur” seçilen Bedriye Berber Engin, köy sakinleriyle beraber çalışarak köyün ekonomisini canlandıracak bir çalışma başlatmış oldu. Kadınların ekonomiye katılımını ve kendi gelirlerini kazanmalarını sağlayarak özgürleşmelerine katkıda bulunan Engin, köyden kente göçü de durdurdu. Engin, göç eden 4 ailenin de köye geri dönmesini sağlayan çalışmalarına çevre köy sakinlerini de ekleyerek devam etmeyi planlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.