DOLAR
32,5552
EURO
34,8986
ALTIN
2.437,26
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

Bahar Alerjisini Önlemenin 13 Yolu!

Bahar Alerjisini Önlemenin 13 Yolu!

Alerjisi Olanlar Dikkat!

Bahar Mevsimi Geldi!

Baharın gelmesiyle birlikte havalar ısınmaya, doğa yeniden canlanmaya başlıyor. Ağaçlar çiçek açıyor, toprak çemenleniyor ve çiçekler açıyor ve baharın gelmesi ile bazılarımız da burun akması, hapşırma, göz kızarması, öksürük, nefes tıkanması ve cilt kaşınması yakınmaları başlıyor. Gücünü Okan Üniversitesi’nin bilgi ve birikiminden alan, Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Üskül bahar alerjisine karşı uyarıyor.

Bahar Alerjisi Nedir?

Vücudumuzda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan maddelere “allerjen” denir. En sık karşılaşılan ve en iyi bilinen allerjenler polen, küf, ev tozu akarları ve hayvan tüyleridir. Allerjenler hedef organlarda ki bunlar en sık burun ve gözlerdir, bir takım biyokimyasal reaksiyonlara, salgılara neden olurlar. Salınan bu maddelerden en iyi bilineni Histamindir. Histamin, vücut sıvılarının damarlardan dokulara sızmasına neden olur. Bu da vücutta genel kaşıntı, gözlerde yaşarma, kızarıklık, burunda tıkanıklık ve akıntı, akciğerde ise sekresyon artışı, öksürük, hırıltı vb. şikâyetlere neden olur.

Baharla birlikte çimen, ot, çiçek ve ağaçların çiçek açmaları ile polenler atmosfere yayılırlar ve ağız, burun, göz ve ciğerlerimize kadar ulaşırlar. Özellikle rüzgârlı havalardan sonra polenler havaya daha çok dağıldığı için şikâyetler artar. Bazı süs bitkilerinin çiçeklerinin polenleri ise ağır olduğu için hava yolu ile dağılamazlar. Bunlar da arı ve böceklerle çevreye yayılırlar. En tipik bahar allerjisi allerjik rinit şeklinde görülür. Allerjik bünyesi olanların %30’unda allerjik rinit izlenir.

Alerjik Riniti Olan Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.
  • Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka maske kullanın. Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın.
  • Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgarlı havalarda evde kalmaya çalışın.
  • Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde vazelin sürün, polenler vazeline yapışmakta ve böylece vücuda girişleri engellenmektedir.
  • Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası allerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanın.
  • Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin, allerjenleri tutan özel filtreler alın.
  • Evinizde tüylü hayvan beslemekten ve bitki bulundurmaktan kaçının.
  • Beden temizliğinize dikkat edin, düzenli olarak el ve yüzünüzü yıkarsanız vücudunuza girmek üzere olan polenleri engellersiniz.
  • Yatmadan önce duş almak, saçları yıkamak yararlı olur.
  • Polen mevsiminde giysilerinizi açık havada kurutmayın. Şapka ve ceketlerinizi daha sık yıkayın.
  • Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin.
  • Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin.
  • Polen mevsiminde arabada giderken pencereleri kapalı tutun.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.